Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові створили мапу проблемних підприємств

Через шпарини в законі та сумнівні економічні схеми місто втрачає мільйони гривень

Інтерактивну мапу проблемних підприємств Львова створили активісти “Об’єднання “Самопоміч”. Зараз мапа налічує п’ять заводів-руїн, які займають площу 30,9115 га., а деякі з них не сплачують у бюджет Львова ні копійки. Лише через ці підприємства місто щороку втрачає 5,5 млн. гривень.

“Будь-яке підприємство на території міста, чи воно має у власності, чи в постійному користуванні, чи в оренді земельну ділянку, має сплачувати податок, плату за землю, - повідомила Вікторія Довжик, депутат Львівської міської ради “Об’єднання “Самопоміч”. Залежно від форми власності, усі підприємства повинні сплачувати 3% за оренду чи земельний податок  - 1%.

По кожному із цих об’єктів депутат спільно з юристами та активістами “Самопомочі” вивчає фактичний стан справ згаданих суб’єктів господарювання, причини занепаду та шукає варіанти вирішення цієї ситуації. Одним з таких варіантів є проведення інвентаризації занедбаних земельних ділянок для подальшого залучення інвестора чи використання в інтересах громади міста.

Одне із таких промислових кладовищ - «Львівський виноробний завод» на Погулянці. Розвалені стіни, занедбана територія – тепер це лише притулок для бездомних та наркоманів. Про те, що тут колись було успішне підприємство, свідчать хіба залишки етикеток та мозаїка на стінах. Та все ж цінною залишається земля - майже 3,5 га паркової зони. Підприємство оголошують банкрутом, а процедура ліквідації та реалізації майна може тривати роками.

“Коли питання заходить в юридичну площину і довго не вирішується, то це дуже часто пов’язано з тим, що стикаються інтереси декількох людей. Вони борються не за приміщення, вони борються за земельну ділянку, на яких вони розміщенні”, - пояснює Вікторія Довжик.

Депутат переконана: такі території у середмісті мають бути прибутковими та попвнювати міську казну. “Власники мають обрати: або розвиватись самостійно, або передати місту незадіяні площі, або ж залучити інвестора”, - каже Вікторія Довжик.

Обстеження проблемних підприємств триватимуть, а відтак мапа постійно оновлюватиметься. “Тут буде доступною інформація про вільні промислові приміщення, які не знаходяться у власності міської ради, але які є на території міста і шукають собі партнера, покупця або  інвестора”, - зазначила Вікторія Довжик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ