Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

"У Львові великий попит на фігурне катання"

Фігурне катання – преміальний вид спорту. Про його особливості та перспективи у Львові розповіла директор школи фігурного катання «Bauer», яка функціонує на ТВК «Південний», Катерина Балінська.

Катерино, як з’явилася ідея щодо створення цієї школи?

Рішення приймали з огляду на власних дітей. Стояв вибір що робити далі: залишатися в фігурному катанні, чи ні. Потрібен був одно-двотижневий інтенсив (щоденні заняття в посиленому режимі), який би і вирішив це. Обирали між Києвом та Дніпром, але потім згадала про тренера Максима Манащенка, який з радістю погодився приїхати працювати до Львова.

Ваш тренер одразу переїхав до Львова?

Спочатку ми провели декілька тижнів у Криму, звідки він і родом. Це був грудень минулого року. Максим Асімович має чітку проукраїнську позицію. І говорю я це не через те, що він зараз живе у Львові, а тому, що так є насправді. Повернулися до Львова ми разом напередодні Нового року. А вже 4 січня на ковзанці були перші показові виступи. Уявіть лише рівень поваги та довіри до тренера: одна з його підопічних приїхала на ці показові виступи з батьками із Сімферополя.

Як далі розвивалася робота з фігуристами-початківцями?

Так, справді, групи ми набирали в основному з дітей, які до того взагалі на льоді не стояли. А ще проводили на ковзанці уроки фізкультури для дітей зі школи «Дивосвіт». Сподіваємося восени продовжити ці заняття, адже і тренеру і учням це дуже подобалося.

Який потенціал у Львова як міста для фігурного катання?

Дійсно великий потенціал. Адже є чимало дітей, які хочуть займатися саме фігурним катанням. Ми дуже чекаємо на відкриття справжнього льодового комплексу зі ковзанкою спортзалами та хореографічними класами. Але навіть те, що є зараз, це максимальний результат, який можна отримати у Львові. В нас є власний спортивний та хореографічний зал, який розташований прямо території ковзанки, ковзанка на Південному надає нам вільні години виключно для учнів школи.  Ковзанка у Новояворівську це звичайно добре, але добратися туди дітям, зважаючи на навчальний графік, досить важко.

Скільки дітей займаються у вас у школі «Bauer»? Як до вас потрапити?

Наразі маємо 4 групи, ще максимум 2 можемо добрати восени. Поки що у нас лише один тренер і він фізично не може працювати більше. Це ще й викликано нашим принципом: не більше 10 дітей в одній групі. Аби це було справді навчанням, а не історією про масовку. Найбільше займаються фігуристи з групи «Спорт» - 70 годин на місяць, «аматори» та «юні фігуристи» трохи менше. Більшість наших учнів дівчата, поки що лише четверо хлопців, але сподіваємось їх буде скоро більше.

Скільки тренерів працює у вас?

Якщо мова йде роботу на льоду, то один – Максим Манащенко. У залі ж над елементами балету чи гімнастики працюють відповідні спеціалісти. Зараз запросили всесвітньовідомого тренера та танцюристку по трайбл ф’южн  Кіру Лєбєдєву, яка розробить спеціальну програму, покликану розвинути пластику в дітей на ковзанах. Це буде унікальна програма, розроблена спеціально для нашої школи.

Можна говорити про далеку перспективу в вигляді Олімпійських Ігор для ваших вихованців?

Вважаю, що історії про олімпійське майбутнє дітей – популізм. У нас не вистачає льоду, аби діти займалися як належить. Тому не варто обманювати маленьких та й не тільки спортсменів, які вкладають максимум старань, здоров’я, душі заради певних результатів. Для них це справді Великий Спорт, він загартовує характер, тренує тіло, формує в дитині концентрацію та цілеспрямованість, але обманювати дітей не можна.

Чи можемо ми готувати спортсменів, які виступатимуть на Олімпіаді? Так. Чи є у нас достатньо ресурсів для якісної та повної підготовки? На жаль, ні. Тому ми, зі свого боку, будемо давати дітям максимум можливостей в реалізації їх талантів, вони будуть приймати участь в українських та міжнародних змаганнях, але по при те, ми будемо ставити яскраві льодові мюзикли, щоби кожна дитина могла отримати від своєї праці задоволення.

У якому віці можна віддавати дитину на фігурне катання?

Ми набираємо дітей віком від 3 до 15 років. Навіть тих, кого треба вчити з нуля. Коли говоримо про нижній рубіж, то тут все дуже індивідуально. Хтось зможе стояти на льоду вже у трирічному віці завдяки концентрації та координації. А комусь і в п’ять буде зарано.

Скільки коштує заняття фігурним катанням?

Це – не дешевий вид спорту. Хоча якщо розділити вартість заняття у нашій школі на кількість годин на льоду, то вийде вже не така «страшна» сума. Максимальний абонемент в нашій школі група «Спорт», за 70 годин занять на місяць, коштує 4200грн, груап «Аматор» 2700грн (44 години тренувань), група «Юний Фігурист» 1500грн (16 годин). З однієї сторони 4200 – велика сума, як на спортивну секцію. З іншої – 70 гривень за годину занять, з тренером. Вхід на лід, ковзани, тренувальний одяг купуються окремо. Цю частину витрат ми брати на себе не можемо, але наша школа «Bauer» намагається максимально здешевити ці витрати. Ми шиємо клубні костюми, стали офіційним та ексклюзивним представником у Західному регіоні від компанії Євроспорт, що на ринку України представляє  ТМ GRAF та TM Mondor (це ковзани та спеціальний спортивний одяг).

Звідки у школи назва «Bauer»?

 Найчастіше таке питання можна почути від людей, які так чи інакше пов’язані з хокеєм. Все тому, що таку ж назву має відома в хокеї фірма. Та назва походить не від неї, а від однойменного елементу з фігурного катання.

Не боїтеся, що з часом у місті з’являтимуться нові школи, які складатимуть вам конкуренцію?

Не боюсь, а прагну цього. На фігурне катання ж справді шалений попит у Львові. Ми ведемо зараз перемовини з кількома українськими фігуристами, які розглядають переїзд сюди для тренерської роботи з дітьми. Дуже сподіваюся на те, що це відбудеться вже восени.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ