Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

У новому сезоні у Львівській опері пануватиме дух старовини

Цьогорічний сезон у Львівському національному академічному театрі ім. Соломії Крушельницької завершує найдорожча та найсучасніша прем’єра десятиліття балетної вистави „Дон Кіхот” Сервантеса за постановкою балетмейстера Великого театру (Москва) Юліани Малдхасянц. В Львівській опері впродовж десяти років ставили визначні оперні вистави, як „Нубукко”, „Мойсей”, „Бал-маскарад”, проте балетної постанови такого масштабу і рівня упродовж цього часу не було, фінансові затрати на яку перевищили 500 тис. грн, - розповідає директор Львівського національного академічного театру ім. Соломії Крушельницької Тадей Едер.

Урочисте відкриття нового сезону Львівської опери відбудеться 6 вересня, участь у відкритті візьме Муніципальний драматичний театр та муніципальна філармонія міста Злін, що у Чехії. Актори представлять свій спільний проект - мелодраму з музикою та речитативом. Можна сказати, що це подяка за минулорічний виступ балетної трупи Львівського театру з виставою „Есмеральда”. Після урочистого відкриття в театрі ставитимуть львівські вистави: „Бал-маскарад” Верді, „Мойсей” Скорика, „Запорожець за Дунаєм” Гулака-Артемовського і „Повернення Батерфляй” Скорика.

У сповненій історією Львівській опері сучасну прем’єру у новому сезоні змінить прем’єра опери „Орфей і Евредика” німецького композитора Хрістофа Віллібальда Ґлюка. Це буде справжнім польотом у минуле, адже загалом в театрі оперні та балетні вистави 19 - 20 століття, і, звичайно, сучасні, а опера „Орфей і Евредика” (час народження її як жанру вважається 1600 рік) - це справжня старовина. Опера кожного року змінювалася як мода, плин життя, а в театрі усі глядачі зможуть вдихнути ковток історії опери Хрістофа Ґлюка, який є автором 107 опер, якого вважають реформатором оперного мистецтва. Головним досягненням композитора є підпорядкування всіх засобів виразності оперного спектаклю єдиному драматургічному задуму. Режисер-постановник опери - Збігнєв Кшиновський (Польща).

Ще однією важливою подією цього року у Львові є те, що у Львівському національному театрі ім. Соломії Крушельницької відбудеться відзначення сімдесятиріччя від дня народження народного артиста України, лауреата Державної премії ім. Тараса Шевченка, професора, кандидата мистецтвознавства, завідувача кафедри композиції Львівської консерваторії, композитора Мирослава Скорика, який спеціально для Львівської опери написав оперу „Мойсей” та балет „Повернення Батерфляй”. Прем’єра опери „Мойсей” у новому сезоні відбудуться 13 вересня, а 14 вересня усі зможуть побачити балет „Повернення Батерфляй”. Про це „Гал-info розповіла прес-секретар театру Тетяна Труш.

Вона зазначила, що по завершенню сезону на акторів театру чекає довгоочікувана відпустка, яка цьогоріч пройде доволі напружено та цікаво, адже перед відкриттям сезону, в останній декаді серпня львівські актори з оперою „Бал-маскарад” та балетом „Есмеральда” поїдуть у Вроцлав. Ці постановки завоювали інтерес ще у минулому році у Національному театрі Польщі у Варшаві. „Відтак, театральні інтереси поставлені вище за особисті”, - наголосила Тетяна Труш.

 Щодо планів на майбутнє, то на наступний рік планується виїзд усього колективу театру з сценічною кантатою Карла Орфа до Франції, а у грудні цього року балетна трупа традиційно з виступом поїде до Голландії.

Тетяна Труш зазначила, що залучення нових виконавців, то це поки що складний процес з огляду на фінансову сторону, адже гонорари закордонних оперних та балетних зірок є значно більшими ніж українських. А Тадей Едер наголосив, що за останні два роки сезони у Львівському оперному театрі закінчуються з найкращими фінансовими та технічними показниками по цілій Україні. А майстерність львівських акторів, ще раз засвідчує, що Львів - культурним містом роблять саме львів’яни, а їх творчість високо оцінюється відвідувачами. Зважаючи на його популярність багато закордонних акторів та диригентів самі хочуть виступити на сцені Львівської опери.

Окрім оперних та балетних вистав у театрі на даний момент популярно проводити урочистості з нагоди державних свят, що неодноразово підтверджує те, що театр має неабиякий авторитет. Театр також гордиться тим, що нещодавно виступав Кубанський народний хор та Російський національний ансамбль народних інструментів ім. Осіпова, виступи якого львів’яни на своїх теренах не бачили протягом десяти років.

 
Оксана МИРУТЕНКО
 
Фото - galleryua.com
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ