Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

У пошуках джерел тепла

У Львові вже існують квартири, господарі яких не потребують енергоносіїв для їх опалення



Хоча ціни на енергоресурси в Україні нижчі, ніж у її західного сусіда, Польщі, постійні перебої в подачі гарячої води та нестача тепла в опалювальний сезон уже сьогодні спонукають львів'ян шукати шляхів відокремлення від комунальних мереж. Натомість влада переконана, що через кілька років централізоване опалення стане вигіднішим, навіть якщо вартість енергоресурсів зростатиме.
Архітектор за фахом Оксана Денис - власниця першої у Львові квартири, практично незалежної від енергоносіїв. Від електрики тут працюють лише побутові прилади. Газ до помешкання пані Денис узагалі не підключала, вся система опалення у квартирі - акумулятор тепла, який улітку накопичує енергію, щоб використовувати її взимку, і камін на дровах. Світло й тепло виробляють сонячні батареї, розміщені на даху будинку (квартира розташована на останньому поверсі в центрі міста, - "Газета"). Гарячу воду пані Оксана також отримує завдяки сонячним колекторам. Лампочки в помешканні світлодіодні, вони потребують одного вата енергії. "Щоб побудувати своє помешкання, оглянула кілька таких квартир і будинків у Польщі, Німеччині й Австрії. Там такі будинки будують іще від 1970-х років", - каже пані Денис. Головною ідеєю під час створення цього помешкання було не стільки отримати нову енергію сонця, скільки ту енергію, яка утворюється в приміщенні. "Потрібно утеплити квартиру: стіни, вікна, двері, підлогу, горище. Це головне", - зазначає вона. Оксана Денис не провітрює квартиру, щоб не напустити холоду. Для очищення повітря використовує рекуператор. Саме цей пристрій забезпечує вентиляцію в помешканні.
Скільки коштів витратила на облаштування свого житла, Оксана Денис не каже, але впевнена, що затрати окуповуються: "Нас дурять, коли кажуть, що це дорого. Ми рахуємо тільки інвестиційні витрати, а потрібно враховувати й експлуатаційні".
Якщо на Заході зведення енергоощадних будинків стає нормою, то в нас це все ще вважають винятком із правил. Річ у тім, що ринок альтернативних джерел енергії в Україні тільки розвивається, тому ціни ще високі.
По-перше, не кожен може дозволити собі облаштувати таке житло, бо відразу потрібно вкласти значні кошти,  вважає Ігор Щур, незалежний експерт із питань енергозбереження.
Боротьба за автономію
Попит на автономні системи опалення не зменшується. Львів'яни хочуть "бути собі господарями" та знати, за що платять. Навіть прогнози експертів щодо підвищення ціни на газ не лякають мешканців міста. Але на заваді бажанню львів'ян стала постанова Кабінету Міністрів, за якою встановити індивідуальне опалення в багатоквартирних будинках можна тільки тоді, коли це водночас зроблять усі власники квартир. Якщо хоча б один мешканець не бажає автономного опалення, то заборонено встановлювати його.
Леся Килимник, голова кооперативу однієї з новобудов, установила індивідуальне опалення ще два роки  тому. Каже, що в будинку можна кожну квартиру від'єднати від централізованого опалення без шкоди для сусідів. "Коли ми встановлювали автономне опалення, дотримуючись усіх технічних умов, проблем із видачею дозволів не було. Нині вони є", - каже голова кооперативу. На її думку, "Львівтеплоенерго" не вигідно, щоб люди відключалися від централізованого опалення, бо тарифи на тепло й гарячу воду "зашкалюють". За словами .. пані Килимник, тільки їхній будинок переплатив за тепло протягом опалювального сезону 15 тисяч гривень.
Відключитися від централізованого опалення хоче й Орися Ягла, жителька одного з найбільших районів міста., Пані Орися розповідає, що вже чотири роки її, квартиру погана опалюють, кілька разів за тепло приходили "космічні" рахунки. "Постійні недогріви, а оплата висока. За що я плачу?" -обурюється вона. Спочатку утеплила найхолоднішу кімнату, а тепер хоче" встановити індивідуальне опалення. Про постанову уряду пані Ягла знає, але сумнівається, що вдасться від'єднати весь будинок. Каже, що погодилися мешканці лише кількох квартир, інші також були б не проти, але питання в ціні. Тільки котел коштує 700 доларів. На встановлення індивідуального опалення Орися Ягла планує витратити не менш ніж 2 тисячі доларів.
Керівництво "Львівтеплоенерго" каже, що розуміє, чому останнім часом львів'яни активно встановлюють системи індивідуального опалення. Головними причинами, на думку технічного директора" Львівтеплоенер-го" Романа Мозіля, є недогрів у будинках і низька ціна на газ для споживача. Недогрів пан Мозіль пояснює застарілим обладнанням і малою потужністю котелень, які забезпечують теплом райони Львова. Каже, що нині "Львів-теплоенерго" переводить модернізовані котельні в автоматичний режим роботи, а до початку опалювального сезону планує закупити частину енергоощадного обладнання.
Заборону встановлювати автономне опалення в окремій квартирі Роман Мозіль пояснює розбалансуванням системи централізованого опалення. "У панельних будинках немає технічних умов для встановлення автономного опалення", - зауважує він. Виняток, за словами пана Мозіля, становлять будинки з пічним опаленням, розташовані в центрі міста, та будинки, що їх опалюють маленькі підвальні котельні, споруджені з порушенням правил безпеки. Якщо тепло від такої котельні отримує кілька будинків, а більшість квартир у будинку вже має автономне опалення, "Львівтеплоенерго" ліквідовує таку котельню та за бюджетні кошти міста переводить решту квартир на автономне опалення.
Ігор Шур каже, що автономне опалення на Заході - це вчорашній день, бо воно працює на традиційних джерелах енергії. Для України це вигідно тільки тому, що наразі Росія не підвищила вартість газу.
Тепло в кишені
Що в такому разі робити львів'янам? Залишатися підключеним до централізованого опалення, відстоювати право встановити автономне, зберігати тепло?
Тільки зберігати, вважає Володимир Магула, начальник відділу енергозбереження та ефективного використання енергоресурсів Львівської міської ради. Він розповідає про обласну програму енергозбереження, яка діятиме до кінця 2009 року. Протягом цього часу львів'яни можуть узяти пільговий кредит у банку на утеплення стін, підлоги, горища та даху, або замінити за ці гроші вікна, вхідні двері, встановити рекуператори тепла, електроопалення чи індивідуальні системи опалення. "Особливістю програми енергозбереження є те, що держава відшкодовує 15% відсоткової ставки кредиту, яка впродовж усього терміну кредитування становить 20%", - пояснює пан Магула.
Оксана Юринець, працівник банку, каже, що саме зараз сезон на "енергоощадні кредити". Львів'яни беруть переважно недорогі кредити на суму до 10 тисяч гривень. Найбільш популярними є заміна вікон, утеплення квартири та встановлення індивідуальних систем опалення. Та все ж відключатися від централізованого опалення пан Магула не радить: "Утепленням квартири людина підвищує собі комфорт проживання. Перш за все вона збереже тепло, яке подають". Роман Магула каже, що програма енергозбереження в Україні нова, а на рівні держави ця проблема буде справді актуальною, коли ціни на газ стануть близькими до європейських. А от Ігор Щур переконаний, що активно працювати в напрямі енергоощадності потрібно вже тепер. "Хоч у світових масштабах ми - бідна держава, але енергії витрачаємо забагато й у промисловості и у побуті", - констатує він. Оптимально сьогодні, на думку пана Щура - це хороше утеплення помешкання, сонячні колектори для підігріву води та власний котел, бажано на твердому паливі.
Поки що надворі літо, то й у квартирі тепло, але львів'янам уже нині треба вирішувати, як перезимувати, щоб не замерзнути, коли розпочнеться опалювальний сезон.
Христина Корнієнко
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ