Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

UAnimals: виховання гуманності та евакуація тварин із прифронтових територій

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну команді зоозахисної організації UAnimals вдалось евакуювати понад 3000 тварин із зони бойових дій, відбудувати понад 17 притулків, передати понад 874 тонн корму для тварин з різних куточків України. 

Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
1/2

Про те, чому важливо формувати дбайливе ставлення до природи ще з дитинства, якою є діяльність організації у часі війни та як можна долучитись до волонтерства в її межах розмовляли з керівницею редакції UAnimals Людмилою Смоляр. 

Діяльність організації з початку повномасштабної війни

“Я почуваюсь, наче ми летимо в космічному кораблі просто зараз. Масштаби допомоги величезні, космос навколо, планети, все миготить! І так поступово у польоті, не маючи змоги зупинитися, продовжуємо тестувати: що наш корабель вміє, які в нас правила. Дуже багато речей вирішуються в процесі просто тому́, що у нас немає змоги поставити на паузу”, - описує робочий процес Людмила Смоляр. 

Заснований у березні 2016 року, зоозахисний рух UAnimals до початку повномасштабної війни був громадською організацією, яка порушувала питання захисту прав тварин, ініціювала зміни до законодавства, мітинги, акції, протести. “Ми боролися зі зміною суспільної думки, в юридичній площині деякі зміни впроваджували, але це була громадська діяльність, активізм”, - ділиться Людмила. 

Сьогодні команда складається з понад 40 людей, які працюють над різними проєктами із захисту тварин: евакуація із зони бойових дій, співпраця з притулками, благодійність, стерилізація бездомних тварин, розвиток платформи донорства, юридичні консультації тощо. 

Евакуація тварин з прифронтових територій

Для порятунку тварин з прифронтових територій команда UAnimals організовує спеціальні рейси, в межах яких відвідує визначені заздалегідь населені пункти. 23 грудня 2023 року евакуаційній команді UAnimals вдалось перевезти 68 кіз та козлів із села Одрадокам’янка, що на Херсонщині, у Зеленодольськ на Дніпропетровщині. Людмила Смоляр також згадує, що одного разу їм вдалось вивезти майже 100 звірят. 

Евакуаційних груп в організації є дві, по двоє водіїв у кожній. Робота в парах зумовлена, по-перше, питанням безпеки, бо часто рейси бувають дуже довгі, коли 20 годин за кермом можуть бути виснажливими для однієї людини. По-друге, у випадку поранення на прифронтовій території зоозахисники можуть допомогти один одному та надати першу медичну допомогу. 

“Ми останнім часом досить часто потрапляємо в історії, як-от: “Міна впала перед машиною”, “Заїжджали в Авдіївку за 800 метрів від кацапів з виключеними фарами”,  “Їхали по ночі на швидкості п'ять кілометрів на годину, щоб не було чути мотор”. Ось такі історії”, - розповідає редакторка.

Людмила зазначає, що із запитом про евакуацію тварини до організації часто звертаються саме військовослужбовці. Адже для них турбота про звірів є одним із способів емоційної підтримки. “По-перше, тому що тварини нагадують про дім, бо вдома часто бувають тварини. По-друге, тому що тварина - це жива істота, і вона прив'язана до тебе, потребує тебе… Напевне, це теж якось мобілізує”, - пояснює редакторка.

Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
1/2

Дикі тварини повинні жити у дикій природі

Окрім цього, неодноразово команді UAnimals доводилось евакуйовувати диких тварин, у тому числі таких великих хижаків, як левів, тигрів, леопардів, пантер тощо. На початку 2023 року організація евакуювала лева та левицю з Київщини, які мали фізичні та психологічні проблем. Також зоозахисникам вдалось врятувати лева Акеру з-під обстрілів у Краматорську, що на Донеччині, де його покинула сім’я.

“Лева заводити, знаєте, було класно, а забирати не класно. Ми коли про цю тему активно комунікували, то не тільки про проблему, що люди кидають тварину, бо це очевидна проблема. Не треба кидати свою тварину: ні собачку, ні котика, ні лева. Але з левами проблема в тому, що їх не треба заводити. Дикі тварини мають жити в дикій природі”, - пояснює редакторка.

Слід зауважити, що UAnimals свого притулку для тварин не має, а тому евакуйованих звірів передає іншим спеціалізованим установам. Наприклад, організація активно співпрацює з Домівкою врятованих тварин у Львові, Сумським товариством захисту тварин, Гостомельським та Бабинецьким притулками для тварин на Київщині та багатьма іншими. 

Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
1/2

Юридична допомога у питаннях захисту тварин

20 грудня на своїй сторінці у Facebook організація повідомила про відкриття юридичної сторінки. В межах платформи можна звернутися до юристів, які до трьох днів опрацьовуватимуть заявку та надсилатимуть відповідь. Також громадяни можуть напівавтоматично згенерувати заяву до поліції про адміністративне чи кримінальне правопорушення. 

“Ми намагаємося формувати культуру відповідальності. В людей є типовий шлях: “Бачу тварині погано – пишу зоозахисникам, і на цьому моя місія закінчується, а вони нехай розбираються”… У нас буває, без перебільшення, десятки запитів в день. Від імені організації ми постійно подаємо заяви в поліцію. Але ми не можемо, по-перше, всі заяви подати, а по-друге, потім ми не можемо ефективно всі відстежувати. Подача заяви – це лише перший крок… Вона має хоча би на етапі досудового розслідування не бути закритою, не загубитися, не забутися”, - розповідає Людмила. 

Однією з кримінальних справ, відкриття якої ініціювала організація UAnimals, є кримінальне провадження проти жителя Хмельниччини, який влітку 2023 року протягнув вагітну корову за трактором та зґвалтував її. Після кількох місяців розслідування правоохоронці змінили кваліфікацію правопорушення з кримінального на адміністративне, проте після розголосу в соціальних мережах поліція повторно відкрила кримінальне провадження.

До законодавчого регулювання захисту тварин UAnimals долучається також за допомогою співпраці з міжфракційним об’єднанням у Верховній Раді “Гуманна країна”. Саме засновник зоозахисного руху UAnimals Олександр Тодорчук став ініціатором створення цієї депутатської групи. Зокрема, представникам цього політичного руху вдалося реалізувати законопроєкт про обмеження обігу та продажу піротехнічних виробів. 

Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
1/2

Виховання у дітей толерантності 

Цьогоріч зоозахисна організація UAnimals започаткувала премією “Гуманна книжка”. 15 грудня 2023 року організація відзначила авторів, які своїми творами допомагають виховати в дітей гуманне ставлення до тварин та довкілля. Вперше відзнаку отримали: 

  • авторка та ілюстраторка Грася Олійко (книга “Сукня для Марусі”),
  • авторка Євгенія Завалій та ілюстраторка Марія Шевченко (книга “Місія “Порятунок”: дельфіни”), 
  • авторка Анастасія Мельниченко та ілюстраторка Софія Томіленко (книга “Ярчик і 9 собак”). 

“Ми би хотіли робити зміни, які будуть відчутні завтра, післязавтра, через рік, через 10 років. Згрубша – змінювати цінності, які є в суспільстві щодо тварин. Відповідно, цей напрямок роботи з дітьми та їхніми батьками - це і є той напрям, який впливає не тільки сьогодні, а в перспективі”, - каже Людмила.

Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
1/2

Платформа донорства крові та стерилізація тварин

Розвиток бази донорів крові для котів та собак - один з нових проєктів зоозахисної організації. Він полягає у створенні онлайн-платформи для реєстрації та пошуку тварин, які готові у випадку виникнення потреби стати донорами крові. Станом на сьогодні до проєкту долучились 235 донорів у 55 містах України. 

“Роль платформи – дати людині, яка потребує переливання для своєї тварини, максимальну кількість контактів. Наша задача – періодично нагадувати публіці про неї, але навіть не для того, щоб в цей момент зробити переливання крові, а щоб база контактів потенційних збільшувалася; щоб в той момент, коли комусь справді знадобиться переливання, контакт точно знайшли”, - пояснює Людмила.

Окрім цього, з початку повномасштабної війни зоозахисники займаються стерилізацією та лікуванням бездомних тварин в тих містечках та селах, які є прифронтовими, або тих, які не мають ветеринарних клінік. В межах цієї програми ветеринари стерилізували та вакцинували понад 33 021 тварин у 19 містах.

Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
Фото: UAnimals
1/3

Як стати волонтером в організації UAnimals?

Долучитися до підтримки тварин в межах організації UAnimals можна, перш за все, фінансово. Донати - це основне джерело закриття зборів на підтримку притулків та інших товариств захисту, організацію евакуаційних рейсів, гуманітарну допомогу, лікування тварин тощо. 

До організації є можливість долучитися у ролі волонтерів за допомогою спеціального боту в телеграмі. Для цього достатньо зафіксувати в ньому свої контакти та навички, а вже відповідно до цих даних організація пропонує людині відповідні до вмінь завдання. 

Волонтери в організації займаються різними справами: доставляють у притулки корм, працюють водіями та перевозять волонтерів, тварин або гуманітарну допомогу, пишуть тексти про захист тварин, долучаються до прибирання в притулках, організовують заходи в межах населених пунктів або окремих організацій. Поширення інформації про діяльність зоозахисників – це також цінна допомога з боку кожного користувача соціальних мереж. 

“Моя головна мрія на 2024 рік і пізніше, аби ми по-трохи виходили з бульбашки людей, для яких допомога тваринам уже стала нормою, тому що ці люди в бульбашці і так поділяють наші цінності, вони і так розуміють, чому треба допомагати тваринам. Їм нічого не треба пояснювати. Мені б хотілося виходити до людей, які ще не до кінця переконані, ще не до кінця розуміють, чому це потрібно”, - пояснює редакторка. 

Підготувала Марічка Твардовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ