Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Український гросмейстер може очолити FIDE

Український гросмейстер Андрій Баришполець став одним з кандидатів на не президентських виборах Міжнародної шахової федерації (FIDE).
Андрій Баришполець

"Я хотів би звернути увагу на загальну проблему, а саме на сприйняття FIDE людьми за межами шахової спільноти. Перше, що з’являється під час пошуку інформації про FIDE в Google, це те, що нею керує російський політик. Будь-який інтерес до подальшого партнерства, просування, висвітлення в ЗМІ тощо на цьому закінчується. Якби Дворкович (чинний президент FIDE, - ред.) справді дбав про шахи, він би вже пішов у відставку, щоб уникнути подальшої загрози репутації ФІДЕ. Шокує те, що він балотується на переобрання. Стратегічно FIDE потребує зміни парадигми. Вона повинна повністю відмовитися від політичного спонсорства та фінансування "спортивного прання". Замість цього необхідно зосередити увагу на побудові відносин з авторитетними корпоративними партнерами та спонсорами.

Зараз FIDE використовується для відбілювання репутації російської федерації. З жовтня 2018 року, коли був обраний Дворкович, Росія прийняла 11 з 20 великих турнірів. Згідно з перевіреною фінансовою звітністю, доступною на веб-сайті FIDE, загальний дохід у 2020 році становив 3 мільйони євро, з яких 1,5 мільйона євро були отримані від корпоративних донорів. У 2019 році загальний дохід становив 4,8 млн євро, з яких 2 млн євро були корпоративними пожертвуваннями. За винятком OCP SA, компанії з видобутку фосфатів з Марокко, усі інші донори є російськими державними або приватними компаніями", - заявив в інтерв'ю ChessTech News Андрій Баришполець. 

Він також зазначив, що переобрання Аркадія Дворковича на новий термін буде катастрофою. Його легітимація більшістю шахових федерацій стане сигналом того, що шаховий світ погоджується на керівництво політика з країни-агресора.

"Хороша новина полягає в тому, що шахи існують тисячі років і напевно переживуть ще один термін сумнівного керівника FIDE. Однак для самої організації такий сценарій не обіцяє нічого хорошого", - додав Андрій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ