Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Уряд вистояв! До осені? Щоб звільнити Кабмін, «Регіонам» забракло 52 голоси

"Браво!" під акомпанемент оплесків з коаліційної частини сесійної зали. Так прозвучали завершальні акорди розгляду у Верховній Раді питання про недовіру уряду Юлії Тимошенко. "За" відставку Кабміну проголосували 174 депутати з 256 присутніх у залі. "Рішення не прийнято", - висвітлилося на парламентському табло. і Прем'єр пішла з парламенту без приставки «в.о.».
ОГОЛОШЕННЯ СПІКЕРА про те, що коаліція й опозиція згідні на розгляд першим - питання про відповідальність уряду, а другим - змін до бюджету, для багатьох прозвучало несподівано. Чимало політиків й аналітиків прогнозували, що останній день передвідпускної сесії закінчиться без жодного рішення. А тут - такий крутий поворот...
"Суд" над урядом тривав понад дві години. На роль прокурора "Регіони" делегували Миколу Азарова.
Майже годину він розповідав з парламентської трибуни, який Кабмін популістський і безвідповідальний. «Економічна політика влади згубна. У будь-якій іншій країні такі результати, завдана країні шкода призвели б до відставки. І Уряд сам би подав у відставку, а у нас же економічна прагматика приноситься в жертву політичній доцільності», - ораторствував пан Азаров.
Прем'єр відповіла, що звинувачення в неефективності на адресу уряду безпідставні. І хто б, мовляв, висловлював претензії до Кабміну, як не Микола Азаров, який перебував при владі, котра залишила після себе у спадок наступникам «зруйновані дороги, аеропорти, порти і корупцію». Прем'єр заявила, що результати голосування за недовіру уряду продемонструють: спирається Кабмін на більшість у парламенті чи ні.
«Жоден уряд не зможе працювати, якщо він знаходиться на межі відставки у 225 голосів. Якщо він не спирається на більшість, то треба формувати нову коаліцію, підбирати нове керівництво країни - від уряду до Голови Верховної Ради. Будь ласка, є інша більшість - складайте іншу коаліцію. Іншого шляху після змін до Конституції немає», - наголосила Юлія Тимошенко, відзвітувавшись з парламентської трибуни.
Перед голосуванням Арсеній Яценюк попередив депутатів: якщо уряд відправлять у відставку, «уся повнота відповідальності за виконавчу владу ляже на плечі парламенту». «Якщо резолюція (про недовіру Кабміну) знайде підтримку, новий уряд має бути сформований протягом 60 днів. Якщо він не сформований, Президент має право розпустити парламент», - нагадав спікер.
А вже за лічені хвилини парламентський «суд» виніс урядові вирок: «Відставити не можна - залишити». Крім фракції «Регіонів» і двох «нунсівців», Віктора Тополова і Юрія Бута, - жодного іншого голосу на підтримку резолюції. Однопартійці Тополова («ЄЦівці») не голосували. «Виходець» з коаліції Ігор Рибаков значився серед відсутніх.
«Нулики» від комуністів і «литвинівців» за відставку уряду «регіонали» назвали зрадою. «У нас були переговори з керівництвом цих фракцій, і вони обіцяли проголосувати за відставку. Інакше ми б не порушували це питання. Але зрада - є зрада», - заявив після голосування нардеп з «Регіонів» Василь Хара. У Блоці Литвина запевнили, що не збиралися брати участі у «випусканні пари» (так «литвинівці» назвали ініціативу «регіоналів» про негайну відставку Кабміну). Лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що його фракція не підтримала резолюцію недовіри, бо не отримала від Партії регіонів гарантій щодо нової коаліції.
А тим часом...
Після урядового питання парламент приступив до бюджетного. Обидва законопроекти зі змінами до бюджету - урядовий і президентський - «зарубали». Перший набрав 216 голосів, другий - лише 58. Не голосували за урядовий проект «нунсівці» О.Білозір, М.Кульчинський та Л.Оробець. Утрималися: І.Кріль, В.Петьовка та В.Каськів. Ще п'ятьох нардепів з «НУ-НС» (Ю.Бута, В.Тополова, М.Полянчича, І.Плюща та П. Ющенка) не було у залі, як і «вигнанця»- бютівця І.Рибакова.

Інна ПУКІШ-ЮНКО

Коментар для «ВЗ»
Сергій ТАРАН, політолог
Очевидно, спрацювало питання: «Якщо уряд формально відправлять у відставку (до формування нового Кабміну уряд Тимошенко продовжував би працювати у статусі в.о. - «ВЗ») - що далі?». Перевибори зараз не вигідні нікому. Ні Блоку Литвина: зараз у нього більш-менш «золота акція», а у наступному парламенті не відомо, І чи буде. "Ні «НУ-НС» з його рейтингом. Є навіть сумніви, чи вигідні І дострокові вибори Президенту (і чи Балога не веде самостійну гру), бо не відомо, скільки депутатів на свою підтримку Віктор Ющенко матиме у наступному парламенті. Провальне голосування за відставку уряду значною мірою спровокувало те, що альтернативи демократичній коаліції (якою б кволою вона не була) на сьогодні немає. А якщо є, то вони для багатьох у парламенті неприйнятні. Питання про відставку уряду закрите до осені. Восени (ближче до президентської кампанії) до нього повернуться.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ