Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Усі акції, заплановані на День Львова, вдалося реалізувати максимально – Ксенія Курилишин

Організатори святкування 750-річчя Львова, яке відбувалося минулими вихідними, активно підбивають підсумки свята, аналізуючи, що вдалося, а що можна було б зробити краще. Натомість депутати Львівської міськради вже вимагають звіту дирекції з організації святкування щодо використання коштів на проведення Дня міста, який хочуть заслухати наступної сесії міськради — 19 жовтня.
Тож чи вдалося, чи ні організувати свято львів’янам та гостям міста з нагоди 750-річниці Львова, а також про підсумки святкування в інтерв’ю «Гал-info» з керівником дирекції з організації святкування 750-річчя Львова Ксенією Курилишин.

 

- Пані Ксеню, розкажіть, будь ласка, про підсумки святкування 750-річчя Львова: що вдалося, що не вдалося, чому, на Ваш погляд, не вдалося?

- Я задоволена всім. Можливо, можна було зробити ще щось, але всі акції, які були заплановані, всі заходи, про які ми говорили на зустрічах, на прес-конференціях, вдалося реалізувати по максимуму. Не було жодного заходу, який би ми задекларували, але він чомусь не відбувся.
Однозначно чогось поганого я в принципі не бачу, єдине, що можу сказати, що при такій величезній кількості людей, яка відвідала святкування, могло би бути більше вуличної торгівлі і краще можна було організувати роботу тих заходів громадського харчування, які працювали. Був такий момент, що здавалося, що працівники закладів громадського харчування злякалися такої великої кількості людей та довжелезних черг і це не давало їм працювати.

- А які найбільші труднощі виникали у підготовці до урочистостей?

- Це, традиційно, початок підготовки до святкування. Також моменти, коли до якоїсь роботи залучена величезна кількість людей, а ситуація вимагає прийняття миттєвих дуже важливих рішень.
Крім цього, у нас виникла проблема із узгодженням роботи з охороною Президента, адже всі найважливіші заходами, в яких брали участь Президенти України, Литви, та Польщі вони контролювали. За кілька днів до початку святкування ми вже розписали та роздали квитки на відкриття урочистостей в Оперному театрі, і служба безпеки вирішила ці квитки промаркувати, ми були змушені всіх їх зібрати, віддати для маркування і знову роздавати. Це було досить важко, бо зайняло нам дві ночі важкої праці.

- Чи підраховувала міськрада, скільки людей взяло участь у святкуванні 750-річчя Львова?

- Понад 150-200 тисяч гостей та більше півмільйона львів’ян.


- Як Ви оцінюєте роботу працівників ДАІ та міліції під час святкування? Дуже багато людей скаржилися, що ДАІшники пропускали у центр навіть приватні машини, хоча мали б його перекрити, а працівників міліції було недостатньо і якби почалися якісь заворушення, вони б з ними не впоралися. Як Ви вважаєте?

- У принципі, ми з ними працювали досить злагоджено, і правоохоронні органи та силові структури з розумінням поставилися до тяжкості нашої праці і до того, що ми робили. Однак у суботу, наприклад, ситуація була такою, що перших півдня все було під контролем: регульований транспортний рух і транспортний потік, а вже після восьмої години вечора кілька постів ДАІ зняли, центр був розблокований, почалися проблеми з транспортом і маршрутки не мали доступу для нормального проїзду.
Що ж до роботи правоохоронних структур, то я дякую Богу,  що не почалися ніякі заворушення. Очевидно, правоохоронців таки справді було замало для таких масових заходів, але з іншого боку, вони зробили все, що змогли. Там більше, для того, щоб забезпечити громадський порядок, задіяли не тільки правоохоронців зі Львова, а й із області.

- Львів’яни скаржилися на те, що під час святкування 750-річчя Львова у центрі міста було дуже мало біотуалетів і людям доводилося вистоювати довжелезні черги, чому так?

- Таку кількість біотуалетів на жодний із заходів, який проводився у Львові ще не ставили. Так, в центрі було 25 біотуалетів, на площі Ринок — 10, а також громадські туалети. Звичайно, для такої великої кількості людей, які відвідали святкування, цього було замало, але фізично забезпечити центр міста більшою кількістю біотуалетів ми просто не могли.

- Пані Ксеню, коли співачка Руслана та постановник світлового шоу Герт Гоф розказували про те, яким має бути лазерне шоу у Львові, вони говорили, що під час шоу у небі з’явиться світлова картинка Оперного театру, а також про те, що це шоу буде видно з усіх куточків Львова. Насправді ж картинки в небі не було, а шоу бачили фактично тільки ті, хто стояв неподалік від Опери. Чому так: вони неправильно пояснювали про дійство чи щось зірвалося?

- Це є дуже високі вимоги споживачів... Я не можу коментувати підйом чи непідйом картинки Оперного в небо, але я можу сказати, що це шоу було нове, було цікаве і таке, якого в нашому місті ще ніхто не робив. Говорити ж про якісь технічні моменти я не можу, адже я не фахівець у цій справі.

- Як нам стало відомо, під час святкування виникла така ситуація, що Андрій Садовий запросив народного артиста України Богдана Ступку залишитися на урочистості з нагоди свята на 1 жовтня, адже він брав активну участь у святі 30 вересня. Однак зранку пана Ступку прийшли виселяти з готелю. Чи відомо Вам щось про це, якщо так, то чому так сталося?

- Так, була така ситуація, але ніякої сенсації в ній нема. Справа в тому, що Богдана Сильвестровича на святкування 750-річчя Львова на 30 вересня запросив «Альфа-банк», щоб пан Ступка взяв участь у їхньому проекті «Великі люди великої країни». Поселили ж його в готелі «Опера». Натомість наступного дня, тобто 1 жовтня, номери в готелі «Опера» забронювала Львівська міська рада і там мешкали посли. Й виникла така ситуація, що «Альфа-банк» оплатив тільки добу проживання Богдана Сильвестровича у готелі, а на наступний день номери зарезервували вже іншим людям. Однак нам вдалося владнати цю ситуацію, Андрій Іванович передзвонив до пана Ступки і ми вирішили проблему.

- Чи відомо Вам, що подарували Львову на 750-річчя VIP-гості, запрошені на святкування, зокрема Президенти України, Литви та Польщі?
- Всім відомо, що Святослав Вакарчук збирається подарувати місту пам’ятник Володимирові Івасюку.
Що ж до інших подарунків, то їх загалом було дуже багато: дрібні подарунки, подарунки для дитячої клінічної лікарні. А от що подарували Президенти трьох держав мені невідомо, це краще спитати в Андрія Івановича, який, власне, і приймав всі подарунки з нагоди Дня міста.

- Що далі буде із дирекцією зі святкування 750-річчя Львова, адже свято вже закінчено?

- Зараз ми займаємося підведення підсумків святкування, перевіркою використання коштів. Це досить масштабна робота, і перед тим, як говорити, що буде далі, треба спершу закінчити цю справу.


Розмовляла Оксана Лабойко, „Гал-іnfо”

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ