Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

В битві за врожай перемогла капуста

Аграрії закопують овочі на полях

Високі ціни на овочі торік спонукали фермерів віддати під капусту рекордні площі. Тепер капусти так багато, що селяни не можуть її продати і закопують у полях. Проте у магазинах від цього вона не дешевшає

Капусти? Та не нагадуйте мені про неї!!! - гнівається фермер із Черкаської області. - От вирішив днями переорати всю-всю, що виростив!» Виростив він чимало - під землю має піти близько 40 т капусти. Торік за такий урожай фермер зміг би одержати 160 тис. грн., а цього року - самі збитки. Продати врожай ні з поля, ні на місцевому ринку не вдається навіть за ціною 40 коп./кг.
Така сама ситуація в інших регіонах. «Підіть на ринок - на кожному цього року капусти повно, по 30-40 копійок!» - розповідає фермер з Херсонської області Сергій Мун. Сам він вирощує пекінську капусту, збиратиме яку восени. Але на високі ціни теж не сподівається.
Торік українська картопля, морква й капуста продавалися за європейськими цінами. Влітку 2007 р. капуста коштувала 3-4 грн./ кг, а вже в лютому роздрібні ціни на моркву, капусту, буряк і цибулю перевищили 5 грн.
Причиною високих цін експерти називали поганий урожай. За даними Держкомстату, збір овочів
торік скоротився на 15% порівняно з попереднім роком - до 6,835 млн. т (без урахування картоплі). Ще однією причиною захмарних цін на українську капусту, картоплю й моркву став жорсткий контроль на кордоні, через який контрабандою везли польську городину.
Рік у рік українські городники засівають поля, виходячи з успіхів або невдач попереднього сезону - якщо торік улітку в ціні була капуста й морква, наступного саме їм віддадуть перевагу.. Така ситуація мала місце цього року. Фермери зізнаються, що просто сподіваються на «нехай» й на те, що ціни знову будуть високі. З таким поняттям, як прогнозування, аграрії незнайомі.
Саме на цьому вони й «прокололися». «За нашими даними, виробництво й капусти, і моркви цього року буде рекордно високим, відповідно ціни - рекордно низькими», - каже керівник проекту «Агроогляд: овочі та фрукти» Андрій Ярмак. За підрахунками, виробництво капусти й моркви збільшиться майже на третину порівняно з минулим роком. Ці овочі з України майже не експортуються, тому, найімовірніше, частина продукції так і залишиться незібраною, стверджує Ярмак.
Колосальний урожай жодним чином не сприяє зниженню цін на городину в українських магазинах і супермаркетах. У магазині «Фуршет» в одному зі спальних районів Києва кореспондентові «24» потрапив на очі цінник: «Капуста білокачанна Аргентина, 8 грн.». У середньому, у роздріб капуста нині коштує понад 5 грн./кг.
Рітейлори пояснюють такі ціни великою кількістю посередників.
Якщо купити капусту у фермера по 50-60 коп./кг і розвезти по магазинах, її собівартість зростає до 1,5 грн. /кг. Якщо ж у ланцюжку поставок бере участь посередник, собівартість підскакує до 2,5-3 грн./кг. «Серед наших постачальників є лише одне фермерське господарство в Кривому Розі. Здебільшого нашими партнерами є посередники», - розповідає Войцех Гвардіс, заступник директора компанії «О'КЕЙ Україна».
*40 копійок за кг - за такою ціною мусять продавати капусту аграрії
*5 гривень сьогодні коштує кілограм капусти у київських супермаркетах

Ірина Порецька, «24»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ