Аграрії закопують овочі на полях
Високі ціни на овочі торік спонукали фермерів віддати під капусту рекордні площі. Тепер капусти так багато, що селяни не можуть її продати і закопують у полях. Проте у магазинах від цього вона не дешевшає
Капусти? Та не нагадуйте мені про неї!!! - гнівається фермер із Черкаської області. - От вирішив днями переорати всю-всю, що виростив!» Виростив він чимало - під землю має піти близько 40 т капусти. Торік за такий урожай фермер зміг би одержати 160 тис. грн., а цього року - самі збитки. Продати врожай ні з поля, ні на місцевому ринку не вдається навіть за ціною 40 коп./кг.
Така сама ситуація в інших регіонах. «Підіть на ринок - на кожному цього року капусти повно, по 30-40 копійок!» - розповідає фермер з Херсонської області Сергій Мун. Сам він вирощує пекінську капусту, збиратиме яку восени. Але на високі ціни теж не сподівається.
Торік українська картопля, морква й капуста продавалися за європейськими цінами. Влітку 2007 р. капуста коштувала 3-4 грн./ кг, а вже в лютому роздрібні ціни на моркву, капусту, буряк і цибулю перевищили 5 грн.
Причиною високих цін експерти називали поганий урожай. За даними Держкомстату, збір овочів
торік скоротився на 15% порівняно з попереднім роком - до 6,835 млн. т (без урахування картоплі). Ще однією причиною захмарних цін на українську капусту, картоплю й моркву став жорсткий контроль на кордоні, через який контрабандою везли польську городину.
Рік у рік українські городники засівають поля, виходячи з успіхів або невдач попереднього сезону - якщо торік улітку в ціні була капуста й морква, наступного саме їм віддадуть перевагу.. Така ситуація мала місце цього року. Фермери зізнаються, що просто сподіваються на «нехай» й на те, що ціни знову будуть високі. З таким поняттям, як прогнозування, аграрії незнайомі.
Саме на цьому вони й «прокололися». «За нашими даними, виробництво й капусти, і моркви цього року буде рекордно високим, відповідно ціни - рекордно низькими», - каже керівник проекту «Агроогляд: овочі та фрукти» Андрій Ярмак. За підрахунками, виробництво капусти й моркви збільшиться майже на третину порівняно з минулим роком. Ці овочі з України майже не експортуються, тому, найімовірніше, частина продукції так і залишиться незібраною, стверджує Ярмак.
Колосальний урожай жодним чином не сприяє зниженню цін на городину в українських магазинах і супермаркетах. У магазині «Фуршет» в одному зі спальних районів Києва кореспондентові «24» потрапив на очі цінник: «Капуста білокачанна Аргентина, 8 грн.». У середньому, у роздріб капуста нині коштує понад 5 грн./кг.
Рітейлори пояснюють такі ціни великою кількістю посередників.
Якщо купити капусту у фермера по 50-60 коп./кг і розвезти по магазинах, її собівартість зростає до 1,5 грн. /кг. Якщо ж у ланцюжку поставок бере участь посередник, собівартість підскакує до 2,5-3 грн./кг. «Серед наших постачальників є лише одне фермерське господарство в Кривому Розі. Здебільшого нашими партнерами є посередники», - розповідає Войцех Гвардіс, заступник директора компанії «О'КЕЙ Україна».
*40 копійок за кг - за такою ціною мусять продавати капусту аграрії
*5 гривень сьогодні коштує кілограм капусти у київських супермаркетах
Ірина Порецька, «24»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ