Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Ватерпольне "Динамо" гратиме у Лізі Націй

Про успіхи 2019 року, грандіозні плани на 2020 і призупинення чемпіонату України розповів президент ватерпольного клубу «Динамо» (Львів), віцепрезидент федерації водного поло України Олександр Свіщов.

2019 рік для львівського водного поло був особливим. У ньому вболівальники святкували не тільки знаменну подію для ватерпольного «Динамо», а саме 70-річчя клубу, а й стали свідками чергового чемпіонства львів’ян серед команд Суперліги, здобуття національного Кубка, чемпіонство команди КЗ ЛОР ЛУФК у Вищій лізі й здобуття цією командою Суперкубка України. Минулого року вперше в історії львівського водного поло одразу чотири юнацькі команди стали чемпіонами України у своїх вікових категоріях. Найкращими у чемпіонаті України стали гравці команд ЛУФК 2001 та 2003 року народження, команда ЛУФК-ДЮСШ #3 (2005-ий рік народження) та команда «Євроспорт» 2007-го року народження. 

Враження від минулого року лише позитивні, оскільки ми здобули максимальний результат на усіх рівнях, – бере слово Олександр Свіщов. – Зважаючи на це, хотів би подякувати усім тренерам, які доклали зусиль до такого результату. Він говорить, що ми прогресуємо і рухаємося у правильному напрямку. Цього року у нас завдання такі ж, щоправда, додамо ще перемогу у міжнародному турнірі хорошого рівня.

У 2019-ому році ми також святкували знаменну дату для нашого клубу, а саме 70-річчя клубу. Її особливістю стало не тільки запрошення до Львова легенд львівського водного поло, а й чимало інших заходів, серед яких встановлення у центрі міста найбільшого у світі ватерпольного м’яча, діаметр якого склав три з половиною метри. В рамках святкування ювілею славного клубу відбулося погашення марки, відкриття фотовиставки та презентація книжки «Сторінки історії, написані м’ячем на воді», а також презентація фільму «70 років. Ера «Динамо». Щоправда, фільм нам вдалося презентувати лише наприкінці року, однак приємно, що його переглянули уже багато шанувальників водного поло і не тільки з України. З фільму якраз ми бачили, що успіхи до команди приходять тоді, коли є басейн. Ми також дуже і дуже сподіваємося, що він у нас буде за кілька років. Якщо нам вдасться втілити в життя усі свої плани, то в команди буде басейн і у неї буде можливість тренуватися у хороших умовах. Наразі ми ведемо перемовини. Думаю, з середини літа ми визначимось з цим питанням. Повірте, питання басейну для нашого клубу є дуже важливим.

Про національний чемпіонат. Федерація водного поло України оголосила про те, що чемпіонат призупиняється, однак вболівальники не знають причин чому так сталося. Що Вам відомо як віцепрезиденту федерації водного поло України?

— Через півтора місяця чемпіонат повинен бути відновлений. Зараз тривають судові процеси між збірною Київщини та федерацією водного поло України. Я не є юристом і не буду вникати хто тут правий, а хто ні, але ця ситуація апріорі є неправильною. В інших видах спорту рішення федерації є головним і судові тяганини не відбуваються. Вважаю, потрібно внести відповідні зміни до регламенту, щоб подібна ситуація не повторилася ніколи. Рішення суду дасть зрозуміти чи зможе продовжити участь у чемпіонаті України команда з Києва, чи ні. Незважаючи на затримку чемпіонату, він буде проведений у такому ж форматі, однак завершиться не у травні, а в червні. Думаю, що наша команда від цього не постраждає, оскільки у нас є міжнародні турніри. А літо для нас буде насиченим, тому ми б так чи інакше не йшли б у відпустку.

Наскільки Ви задоволені теперішнім складом команди? Чи задоволені комплектацією?

— Кістяк команди – львів’яни і це великий плюс. Побачимо чи у цьому складі ми зможемо виграти чемпіонат України, Кубок та Суперкубок. Окрім того, заявилися на різні міжнародні турніри. По складу команди я не можу наразі зробити серйозні висновки, оскільки у нас не було топових матчів, відповідно не було видно рівня команди.

Чимало гравців львівського «Динамо» регулярно викликаються до збірної України…

— У збірній України зараз триває омолодження складу. Я в цьому бачу значно більше позитивну, навіть не зважаючи на те, що збірна України має певний спад у грі. Думаю, ми відчуємо позитивні зміни через 2-3 роки, коли молоді гравці підростуть.

Кого б Ви бачили на посаді головного тренера збірної України з водного поло?

— Поки немає рішення федерації я не маю права про це говорити. Керівники федерації наразі активно працюють у цьому напрямку. Свою думку я також висловив, тому чекаємо на остаточне рішення.

Олександре Юрійовичу, у Ваших планах – заявити національну збірну України у «Лігу Націй» – турнір, де чимало суперників будуть нашого рівня. Чому прийшла така ідея?

— Я особисто буду підтримувати головну команду у Лізі Націй. Ймовірно, вона уже буде з новим тренерським штабом. Ми автоматично розуміємо, що це буде команда, у якій кістяк складуть гравці львівського «Динамо». Це буде дуже класний чемпіонат, який відбудеться у Брно з 12 по 14 червня. Участь у ньому братимуть 16 збірних дуже непоганого рівня. Звичайно, деякі збірні, можливо, будуть нашого рівня, а деякі, можливо, і сильніші. У «Лізі Націй» у кожній з груп буде по 4 команди. Переможці груп вийдуть у так званий «Фінал Чотирьох». Окрім того, ми також будемо брати участь у Світовій лізі. Іншими словами, ми заявилися на усі турніри, які існують для європейської збірної.

Цього року нашими суперникам у Світовій лізі будуть голландці, грузини та французи.

— Так. 17 березня на виїзді зіграємо з французами, 14 квітня приймемо Нідерланди, а 28 квітня зіграємо на виїзді з грузинами. Втім, де саме збірна України зіграє проти Нідерландів наразі невідомо.

Збірна України у Світовій лізі раніше програвала з великими рахунками. Як вважаєте: це новий досвід для гравців чи психологічний удар?

— Багато гравців є справді молодими, тому я схилюся до думки, що це для них досвід. Побачимо які рахунку будуть через 2-3 роки. Деякі наші гравці, коли виграють у чемпіонаті України з великою різницею у рахунку, переоцінюють свій рівень. А коли ці хлопці грають проти Іспанії, то психологічно вони розуміють, що не є такими сильними. Це стимул для них більше працювати на тренуваннях.

Влітку також відбудуться європейські студентські ігри у Сербії.

— Ми туди уже також заявилися. Команда ЛДУФК (ректор Євген Приступа) братиме у ньому участь і буде сформована на базі гравців «Динамо». Турнір у Бєлграді відбудеться з 11 по 19 липня. Також цього року наш клуб «Динамо» вперше братиме участь у Лізі Націй серед клубів. Цей турнір відбудеться у Празі з 10 по 13 вересня.

Насиченим також буде і квітень, оскільки наші перспективні гравці братимуть участь у чемпіонаті Європи серед молоді та юніорській Лізі Націй.

— Юніорська Ліга Націй відбудеться у Брно (Чехія) серед гравців 2003 року народження з 9 по 12 квітня. До складу збірної України, швидше за все, потраплять шестеро львів’ян. А чемпіонат Європи серед молоді (2001 рік) відбудеться у Стамбулі (Туреччина) з 3 по 5 квітня. До складу збірної України також претендують 4-5 гравців зі Львова. Словом, цей рік буде дуже і дуже насичений міжнародними матчами.

ВК "Динамо"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ