Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Велика вода пригасила інтерес до зеленого туризму в Карпатах

Налякані повінню туристи відмовляються від поїздок навіть у ті місця, де «сухо та комфортно»
Збитки, завдані стихійним лихом на Західній Україні, підраховуватимуть ще довго. За попередніми підрахунками, повінь завдала лише прямої матеріальної шкоди на 4 мільярди гривень. Влетіли в копійку й туристичні компанії, які спеціалізуються на відпочинку в Карпатах - через стихію деякі тури довелося скасувати, а налякані телесюжетами люди відмовляються часом і від цілком безпечних маршрутів.
Чимало туристичних фірм, переважно столичних, перенесли заплановані тури на кілька тижнів - поки проясниться ситуація з погодою та дасть добро санітарна станція (лікарі попереджають про . можливий спалах інфекційних захворювань у підтоплених селах). Утім, чимало туристів, які замовили та оплатили тури ще до повені, не відмовлялися від запланованих поїздок навіть у підтоплену зону, боячись, що інакше їхні гроші пропадуть. Натомість тепер, коли вода спала, туристів поменшало - люди побоюються бронювати місця, оскільки бояться, що погода може зіпсуватись знову.
"У карпатські тури, які були оплачені завчасно, відмовились їхати приблизно 5-7 відсотків клієнтів. Ми повернули цим людям їхні кошти. Але жодного туру ми не скасували. Щоправда, деякі маршрути були ускладненими, довелося витратити більше часу на дорогу, бо підтоплені ділянки довелось об'їжджати. На Буковині досить сильно підтопило відпочинковий комплекс "Мигало", з яким ми співпрацюємо, тому довелось шукати рівнозначний, щоб поселити людей. За цей період ми організували відпочинок у Карпатах приблизно двостам українцям. Люди залишилися задоволеними, - каже менеджер туристичної компанії "Сага" Юрій Руденко. - Але відтоді, як поширилась інформація про паводок,  кількість замовлень суттєво зменшилась. Людям всеодно, чи база відпочинку за кілометр від зони підтоплення, чи за сто". Єдина послуга, від якої довелось відмовитись тур-компанії "Сага" - сплав по гірських річках. Деякі туристичні менеджери запевняють, що поціновувачам рафтингу доведеться чекати наступного року - поки вода в Карпатах стане безпечною, мине сезон. Інші пропонують "дитячі сплави" по невеличких річках, які впадають у Дністер. Проте для справжніх екстремалів повінь - не завада. За словами менеджера Тернопільського обласного спортивно-туристського клубу Юлії Кашу би, Дністер вже знову став тихоплинним і більшість стоянок висохли. Останній сплав відбувся з 4 по 8 серпня. Щоправда, попередньо на нього зголосилися двадцять осіб, але ризикнули спуститись лише десять (вартість сплаву на одну людину - 590 гривень). Були сміливці, які не побоялись спуститись по Дністру, коли повінь вирувала на повну силу (сплав тривав з 28 липня по 1 серпня). "Це був справжній рафтинг, адже зазвичай тихоплинний Дністер тоді перетворився на бурхливу гірську річку. Таким чином сплав, який зазвичай триває 5 днів, подолали за три. Ми попереджали рафтерів про можливі небезпеки, адже стоянки були заболочені, а вода каламутна, проте справжніх поціновувачів екстриму це не злякало, - каже Юлія. - Ми також продовжуємо організовувати сходження на Говерлу, не припиняли піших турів по Чорногірському хребту. Дорога розмита лише від села Ільців вглиб Карпат та від Верховини до Косова. У нас зараз приблизно на 60-80 відсотків менше замовлень, ніж зазвичай, але з тими людьми, які все-таки йдуть в гори, значно цікавіше і приємніше працювати. Адже залишаються ті, хто не почне панікувати в екстремальній ситуації, чи скиглити, бо втомився. Навпаки, коли ми попереджаємо про можливі небезпеки,  у  них  з'являється особливий азарт".
На Закарпатті теж готові приймати туристів. "Ми не скасовували жодного екскурсійного туру по Закарпаттю. Вода підтопила лише одну гірську базу, з якою ми співпрацюємо. Не було й немає проблем з доїздом - траса Київ-Чоп, а також всі основні траси на Закарпатті не постраждали. Але кількість охочих відвідати Закарпаття різко впала. Люди просто не вірять, що тут безпечно, - каже менеджер туристичної фірми "Топол" Тетяна Матіко. - Найбільше постраждали Рахівщина та Тячівщина - там підтопило чимало приватних садиб, які приймали туристів". Постраждала від паводка й Косівщина - місцевість особливо приваблива для екотуристів. Саме зеленому туризму повінь завдала найбільшої шкоди. Для відпочинкових комплексів кілька тижнів без аншлагу - не така вже й проблема, адже вони приймають відвідувачів цілий рік. Натомість для сімей, які пропонують невибагливим туристам дешеве житло, залишитись без постояльців у пік сезону - справжня біда, адже більшість з них виживають за рахунок туристів. У міжсезоння особливо не заробиш, а взимку добре заробляють лише у тих селах, що неподалік гірськолижних трас.
А тим часом
Українські туроператори призупиняють продаж туристичних путівок в Грузію. Туристів, які зараз перебувають на відпочинку в цій країні, повертають в Україну найближчими рейсами. Авіаперельоти між Україною та Грузією поки що не скасовані.

Зіновія ВОРОНОВИЧ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ