Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Віталій Кличко: У політиці потрібно менше політиків

Віталій Кличко, судячи з усього, залишився єдиним опозиціонером у Київраді. Програвши вибори, він програв і переговорний процес. Представники його фракції не очолили жодної з комісій міськради. Що боксер збирається робити далі? Чи ввійде він до нової партії «Єдиний центр» і чи збирається готуватися до парламентських виборів? Про все це Віталій розповів «24»
«БАБА-ЯГА ПРОТИ-НЕ НАШ ПРИНЦИП»

«24»: Віталію, після розподілу комісій у Київраді ви залишилися, по суті, ні з чим. На відміну від ваших ідеологічних соратників - бютівців. Ви зараз ведете з ними які-небудь переговори? Віталій Кличко: Відразу після дострокових виборів 25 травня ми з БЮТ іще мали спільну позицію в Київраді. Але зараз про спільну роботу в опозиції говорити складно. Блок Тимошенко спокусився керівними посадами в кількох комісіях міськради. Думаю, зовсім не цього від них чекали виборці. Тим більше, що посади з мерського стола насправді нічого не вирішують, оскільки більшість у комісіях однаково становлять про-владні депутати. Спочатку ми разом із БЮТ виступали за пропорційний розподіл як посад у самих комісіях, так і участі в них депутатів. Але БЮТ передумав і погодився на подачки. У результаті в «хлібних» комісіях - земельній, із питань власності, архітектури, бюджету, землі - знову засідають промерські сили. Але ми готові працювати й відстоювати свої принципи в будь-якій комісії.

Чому позиція БЮТ у Київраді так змінилася? Як ви думаєте, це пов'язано з приходом нового лідера Олександра Зінченка?

Думаю, що лідер будь-якої фракції несе повну відповідальність за дії депутатів. Позиція БЮТ справді змінилася. Спочатку вони, не розібравшись, проголосували за компенсації «Київенергохолдингу», а потім підтримали підвищення цін на хліб.
У вашій фракції не йдуть розмови, що настав час перемінити принципову позицію стосовно влади на більш конструктивну?
В опозиції працювати важко, але мова про зміну позиції не йде. З кожним із депутатів перед виборами відбулася бесіда, і всі вони знали, що їм, можливо, доведеться працювати в опозиції. Принцип «Баба-яга завжди проти» - не наш. Ми уважно розглядаємо всі проекти рішень і завжди підтримуємо те, що може бути корисним для киян.

Ви пропонуєте компенсувати незаможним за подорожчання хліба не 15, а 5О грн. Але ж зрозуміло, що промерська більшість заради принципу вашу пропозицію не підтримає. Так який сенс у вашій роботі?

Зовсім скоро кияни побачать, що таке ці 15 грн. і скільки хліба на ці гроші можна купити. Можна бігати по залу й годувати депутатів хлібом, як це робить наш секретар Київради Олесь Довгий. А можна пропонувати гарні програми для розвитку міста. І думаю, що пенсіонери, які підтримали владу Черновецького, дуже скоро переконаються, хто справді працює, а хто прикриває інтереси бізнесменів, які приватизують стратегічні підприємства столиці, а потім виставляють свої умови: підвищення ціни на хліб, на тепло та інше.

КОМУНАЛЬНІ ПІДПРИЄМСТВА ХОЧУТЬ ПРИВАТИЗУВАТИ

Чи є у вас інформація, на які міські об'єкти вже поклали око бізнесмени?

Банк «Хрещатик», «Київмлин», «Київводоканал», «Київгаз» - список підприємств, які забрали у киян, можна продовжити. На початку року київська адміністрація вже намагалася видати розпорядження про приватизацію понад зо комунальних підприємств. Серед них «Плесо», яке відповідає за пляжі, прибережні зони, а також за всі ріки й озера столиці, «Київзеленбуд», на балансі якого перебувають районні лісопаркові господарства, а також кінотеатри, підприємства з ремонту й утримання доріг, КП «Київ-пастранс», завод алюмінієвих конструкцій, Київський іподром, два ринки та інше. Зараз завдання опозиції - не віддати міську власність у приватні руки. Ви вже намагалися, але нічого не вийшло. Я маю на увазі суди щодо землевідведень і жовтня минулого року, коли на одній сесії роздали понад 2 тис. га. Шевченківський суд прийняв рішення не на нашу користь, і ми подали позов до Апеляційного суду Києва. Він уже підтвердив, що землю в киян украли. Щодо декількох ділянок припинено дію рішень Київради. Але я б дуже хотів, аби винні зазнали кари за ці злочини. Виходить, що всі знають про махінації з землею, але відповідальності за це ніхто не несе. Якщо знадобиться, то дійдемо й до Європейського суду, але доб'ємось, аби рекреаційні й зелені зони були повернуті киянам.

У БЛОКУ ВЕЛИКІ ПЛАНИ НА МАЙБУТНЄ

Які у вас відносини з мером Києва Леонідом Ченовецьким і секретарем Київради Олесем Довгим?

Якщо потрібно, то я можу прийти в приймальню й вирішити робочі питання. Але в роботі - нічого особистого. Хоча в принципі нам вистачає спілкування й у залі засідань.

ВИ ЇМ ЧАСТО ДЗВОНИТЕ?

Звичайно, ми спілкуємося, але всі розмови мають лише службовий характер. Ходили чутки, що вас дуже хотів бачити в ЄЦ Віктор Балога. Чому не пішли і як пояснили це Вікторові Ющенку, радником якого ви є? Я не знаю, хто мене там хотів бачити, але особисто мені пропозиції не надходили. І з Віктором Андрійовичем ми на цю тему не розмовляли. Ви бачите якесь політичне майбутнє за ЄЦ? Ця сила опирається на адмінресурс, тому важко судити, яке політичне майбутнє її чекає. Думаю, що відповісти на це запитання зможуть лише вибори. Вибори також покажуть, який рівень довіри до людей, котрі входять до «Єдиного центру». А ви свої сили спробуєте в парламентських виборах? Я не хочу говорити на цю тему заздалегідь. У блоку Кличка великі плани на майбутнє. За два роки в міській політиці ми не підвели своїх виборців, не брали участі в дерибанах землі, у скандальних голосуваннях. Ми збережемо свій авторитет.

Тобто, плани спробувати себе у великій політиці все-таки є?

Не лише в мене, але й у моїх однодумців. Сьогоднішній політикум себе дискредитував. Коли йде лише порожня балаканина, а жодних реальних кроків не роблять -люди розчаровуються. Політиці потрібно менше... політиків. Зараз потрібні люди, не сковані по руках і ногах важкими гирями їхнього минулого.

Я НЕ СУМУЮ ЗА РИНГОМ

Коли ж нарешті в Україні вийде ваша книжка «Між братами»? І чи будете ви її редагувати, адже там чимало делікатних деталей, наприклад , про те, як у юності ваш друг відбив у вас дівчину? Ми її представимо на початку наступного року. І з пісні слів ніхто викидати не буде. Чим більше цікавих фактів, тим цікавіше буде читачеві. Навпаки, я дещо допишу в книгу. Зокрема, про помаранчеву революцію.

Ви сумуєте за рингом? Не хотіли б замість брата вийти й відправити кого-не-будь у нокаут?

Я не сумую, бо щодня рівно з б години ранку тренуюся в спортивному залі. Спортбув, є й буде в моєму житті. Але в політиці кулаками мало що можна змінити. Тут іде інший бій.
Марина Петік, «24»

Довідка «24»

Віталій Кличко у політику прийшов наприкінці 2004 p., коли вперше разом із братом Володимиром з'явився на сцені Майдану. Але політична кар'єра Віталія розпочалася через два роки - у блоку «Пора-ПРП», що його він очолив. У Київраді Кличко відразу опинився в опозиції: у нього виникли принципові суперечності з мером Леонідом Черновецьким. Нині Віталій очолює блок свого імені в міськраді. Кличко і далі займається спортивною кар'єрою свого брата, а також керує благодійним фондом братів Кличків. У США у Віталія свій бізнес - промоутерська компанія «К2», сфера діяльності якої-спортивний менеджмент. Він одружений з колишньою моделлю Наталею Єгоровою і разом із нею виховує трьох дітей - Єгора, Вікторію й Максима.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ