Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Вважаю, ця війна надовго, – військовий аналітик Петро Черник

Військовий аналітик, полковник Петро Черник переконаний, що українці вперше за тисячу років отримали багаточисельну підтримку світової спільноти та одного консолідованого ворога. Попри те, на думку експерта, війна з росією затягнеться надовго.
Фото УФОТО

Про умови за яких Україна переможе, геополітику, засновану на військовій силі, стратегію і тактику ЗСУ Петро Черник розповів під час зустрічі у читальній залі Науково-технічної бібліотеки НУ “Львівська політехніка” у вівторок, 23 серпня.

Подію організувало Українське Фотографічне Товариство (УФОТО) у співпраці з Львівським Фотомузеєм та Науково-технічною бібліотекою НУ “Львівська політехніка”.

Петро Черник зокрема розповів, що сьогодні українці борються за усталення нормальної цивілізованої європейської держави на тих теренах, де воював ще наш пращур Святослав Хоробрий:

“На мій погляд, за тисячу років, без перебільшення, з часів Святослава Хороброго, ми не мали ще такого унікального шансу отримати свою державність і не просто отримати, а й розвинути її, як ми маємо зараз. 

Він загинув на тих теренах, де зараз йде війна. Між Дніпром і Збручем, де сформувався основним ареал боїв за спроби відновити українську державність”.

Українці вперше за історію існування мають одного консолідованого противника і підтримку великої світової консолідованої спільноти. Попри це Петро Черник припускає, що війна може затягнутися не на одне десятиріччя.

"Вважаю, ця війна надовго. Не на рік, не на два, не на три. А може бути десятирічку, а може бути і дві. Гадаю, гаряча фаза цієї війни скоріш за все затихне на осінь. Потім буде якась оперативна пауза, і все знову”. 

Військовий експерт зазначив, що московська імперія була неможлива без України колись, і неможлива тепер, коли вдалася до повномасштабної війни. І для того, щоб врешті-решт спокійно існувати українській державі потрібно пройти довгий шлях. Петро Черник спробував відштовхуватись від кінцевих чинників для перемоги. 

Перший фактор, на думку аналітика, – це розпад російської держави не менше, ніж на 15-20 незалежних держав. Далі ці держави і умовно русская республіка повинні не мати ядерної зброї – ні стратегічної, ні тактичної. Третє: русская республіка має бути відсічена від дармових сибірських ресурсів (нафта, газ, ліс, золото). Як відомо, близько 40% запасів матеріальних ресурсів людства і прісна вода знаходять саме на цих територіях. Четверте: у республіці зобов’язані провести комплексну ідеологічну стагнацію. Для цього потрібно щонайменше одне покоління. У часовому проміжку це близько 20 років. І п’ятий чинник: Україна стане повноцінним членом НАТО, і на неї пошириться в повному обсязі 5 стаття Північноатлантичного договору. 

"Насправді я не можу назвати дату, коли закінчиться війна. Але, аналізуючи і дивлячись на процес через ці п'ять призм, я даю собі тверезу відповідь: це все надовго. Запобіжники зняті", – додав Петро Черник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ