Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

“Вибір” для Захисників та Захисниць

У червні у Львові відкриють громадський простір “Вибір” для Захисників та Захисниць і членів їхніх родин.

Проєкт простору "Вибір" від організаторів

Простір “Вибір” реалізовують на базі Львівського Будинку офіцерів. Більше про проєкт та його значення у процесі реінтеграції військових та членів їхніх сімей розповіли Гал–інфо організатори ініціативи: керівник 58–го Будинку офіцерів полковник Віталій Провозін, полковник запасу ЗСУ Олександр Поронюк, капітан медичної служби ЗСУ, голова правління благодійного фонду Олександра Добош та виконавчий директор БФ “Фундація підтримки медицини для військових” Надія Цюра.


Від ідеї до реалізації проєкту

У невеликому дворику, оточеному давніми історичними львівськими будівлями, зовсім не чути галасливого центру міста. З початком робочого дня в усіх приміщеннях майбутнього простору, робітники поступово завершують ремонтні роботи.  

Як зазначає Надія Цюра, ідея створення простору тривалий час була основною темою дискусій у колі однодумців. А сам проєкт простору розробили у квітні минулого року, і ось вже через рік приміщення майбутнього осередку перебуває на кінцевому етапі ремонтних робіт та процесу оформлення. Відкриття планується у червні цього року.

“Ми не хочемо, щоб у реалізації нашої спільної ідеї було багато слів і мало практичних дій, як це нерідко буває у подібних випадках. Ми прагнемо, аби людина могла прийти в цей простір, отримала позитивні емоції, навички, знання, познайомилась  з новими людьми, побачила перспективи для себе і - захотіла знову повернутись сюди. Ось такою бачимо нашу місію”, – наголосив у розмові з Гал–інфо Олександр Поронюк.

Осередок буде орієнтований не лише на діючих військовослужбовців та ветеранів, але й на членів їхніх сімей та родини загиблих Захисників і Захисниць. 

Відповідно до комплексної програми Простору, реінтеграція ветеранів передбачатиме ініціативи фахівців різних галузей. Для цього організатори залучили  відповідні установи та організації: Будинок офіцерів, Кризову службу м. Львова та Центр Військового Капеланства Львівської Архиєпархії УГКЦ. 

“Наше завдання - об'єднати три ключові точки опори для наших відвідувачів. Йдеться про духовну, культурну і психологічну складові. Ми забезпечуватимемо ці три основи, завдяки чому люди зможуть адаптуватись до реалій цивільного життя”, – розповідає Гал–інфо військовий лікар Олександра Добош та проводить до першої кімнати майбутнього простору. 

Проєкт простору "Вибір" від організаторів


Духовно – психологічно – культурно

Кімната арт–терапії – перша кімната простору. У планах - мінімалістична та світла. Тут військові та члени їх родин зможуть займатись мистецтвом, висловлювати свої емоції та переживання через творчість. Важливо, що заняття з малювання, ліпки, витинання та інших ремесел дозволять ветеранам та діючим військовим розвивати дрібну моторику рук, формувати спостережливість та, у такий спосіб, проходити фізичну реабілітацію. 

У сусідньому приміщенні – рецепція та коворкінг, де стоятимуть столи з комп’ютерами та іншим технічним забезпеченням. “Захисники зможуть прийти, аби тут працювати, займатися власними справами, роботою. Але тут вони також зможуть поспілкуватися з іншими ветеранами, провести час у своєму соціальному середовищі”, – зазначила Олександра Добош. 

У цьому ж коворкінговому залі робочі місця будуть мобільними, а тому з них з легкістю можна буде сформувати глядацький простір для масових культурно–просвітницьких заходів: зустрічей з відомими особистостями, лекцій та тренінгів, майстер–класів тощо. 

Проєкт простору "Вибір" від організаторів

Від коворкінгу до просторої вітальні з кухнею ведуть пандуси. Важливо, що “Вибір” буде безбар’єрним з вільним доступом до усіх приміщень. Поруч із головним входом також організують вхід із заїздом для людей на кріслах колісних. Біля входу вже облаштували інклюзивну вбиральню. 

Тим часом з рецепції чуємо зовсім тихий гул – майстри випробовують спеціальний сходовий електропідйомник. Ним зможуть користуватись особи, які мають інвалідність, аби з легкістю спускатись до бомбосховища. В укритті також організують кімнати для індивідуальних консультацій з психологами та військовими капеланами. 

Окрім того, майстри вже встановили спеціальний сходовий електропідйомник. Ним зможуть користуватись особи, які мають інвалідність, аби з легкістю спускатись у підвальні приміщення, де облаштовані кімнати для індивідуальних консультацій з психологами та військовими капеланами.

Чому “Вибір” важливий? 

“Все залишалося ідеями, доки ми не взялися за реалізацію цього проєкту. Було досить складно, а іноді і реально важко у реалізації наших задумів. Вже тепер, коли є певний результат нашої спільної праці і я починаю вести розмову про наш простір, то до мене дослухаються, починають розуміти, як можна такі осередки організовувати. Завдяки роботі громадських організацій усі, хто до нас долучатиметься, відчуватиме нашу турботу. І тоді вже будуть також поступово з’являтися позитивні результати”, – зазначив керівник 58–го Будинку офіцерів Віталій Провозін.

Реабілітація діючих військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей повинна бути системною. Лише комплекс заходів може створити позитивну динаміку змін, яка зрештою принесе результат, адже процес реінтеграції та відновлення не є миттєвим та вимагає послідовності. А тому таких просторів повинно бути більше. 

Зустріч з представниками української скаутської організації в Австралії, фото організаторів

“Маленькою іскринкою горить полум’я. Тобто, аби суспільство сприйняло це на загал, такі простори повинні функціонувати маленькими вогнищами, локальними осередками”, – додала Олександра Добош. 

Залученість сімей до таких ініціатив теж є визначальною у процесі реабілітації військових. “Сім’я повинна мати розуміння, як взаємодіяти зі своїми рідними, які побували у зоні бойових дій, і бути готовою проходити цей етап разом із ними”, – зазначила Надія Цюра.

Вибір проходження реінтеграції у цивільне життя у всіх Захисників та Захисниць є індивідуальним. А тому у “Виборі” буде встановлено графік різних подій та зустрічей, аби охочі могли вільно планувати свої відвідини простору та  долучатись до тих ініціатив, які будуть цікавими саме для них.

“Простір буде нейтральним місцем. Хтось захоче з отцем говорити, а хтось із психологом, а якщо і не з ним – то просто з іншими хлопцями, які пережили досвід участі у бойових діях”, – пояснює Олександра Добош. 

Фото організаторів простору

Зазначимо, що в межах програми майбутнього простору організатори вже проводять заходи для військовослужбовців, ветеранів та їхніх сімей. Наприклад, наприкінці квітня для дітей героїв 125–тої окремої бригади територіальної оборони Збройних сил України та 80–тої окремої десантно–штурмової Галицької бригади Львівський Будинок Офіцера провів майстер–класи із писанкарства. А ще раніше для військових медиків Львівського шпиталю благодійний фонд проводив реабілітаційні виїзди – мандрівку горами та байдарковий сплав річкою Західний Буг. 

Безперечно, наше суспільство проходить важку адаптацію до нових реалій життя. Воно зобов’язане підтримувати всіх, хто зі зброєю в руках захищає наше майбутнє. І спільна праця волонтерів, меценатів, представників органів влади дає такий шанс.

Підготувала Марічка Твардовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ