Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

"ВИБИВАННЯ" ТА КОНФІСКАЦІЯ

Борги за тепло, вираховуватимуть із зарплат неплатників

Львів'ян змусять погасити борги за тепло. Через великий борг населення перед ЛКП "Львівтеплоенерго" тепловики мають намір вдатися до кардинальних заходів: конфіскації майна та вираховування грошей із зарплат боржників. Не в останнє до такого кроку підприємство вдалося тому, що лише за минулий опалювальний сезон ЖЕКи заборгували йому 4,5 млн. гривень - повідомив "Газету" директор "Львівтеплоенерго" Богдан Кіт.
За його словами, у Львові мають намір наслідувати досвід інших міст і запровадити практику, згідно з якою гроші за тепло вираховуватимуть із зарплати боржників.
Інформацію про місце роботи злісних неплатників працівники ЛКП зможуть дізнатися в органах соціального забезпечення. І вже тоді від імені підприємства та прокуратури до роботодавця буде надіслано виконавчий лист, на підставі якого вираховуватимуть суму боргу із зарплатні.
Водночас "Львівтеплоенерго" не перестане "вибивати" борги у звичний спосіб - конфісковуючи майно. До прикладу, такий метод-застосують до тих боржників, які офіційно не числяться на певному робочому місці, сказав Богдан Кіт.
"Регулярно за тепло сплачує наймеш забезпечена частина населення. А люди, які переважно володіють двома машинами, мають великі борги. Так, в одного мешканця заборгованість за тепло може інколи сягати 4-5 тисяч гривень. Тому ми проводитимемо відповідну роботу з метою повернення таких заборгованостей", - зазначив він.
Водночас пан Кіт вважає, що прибутковість підприємству може забезпечити лише збільшення тарифів на тепло. Згідно з його підрахунками, вартість гарячої води має становити 200 грн. за кубічний метр. "В Україні вже є приклади застосування нових тарифів, які дозволяють тепловим підприємствам бути прибутковими. Цьогоріч ми тричі подавали до міськради нові розрахунки тарифів, але безрезультатно. І це попри те, що ціна на газ зросла на 50%. Різницю мала б компенсувати місцева влада", - наголосив Богдан Кіт.
Варто зазначити, що обіцяну гарячу воду львів'яни можуть отримати раніше 1 серпня. В разі успішних переговорів, які днями відбудуться в Києві між представниками ЛКП "Львівтеплоенерго" й ДК "Газ Україна", львівському підприємству нададуть 350 тисяч кубічних метрів газу для додаткових лімітів.
Нагадаємо, раніше директор ЛКП "Львівтеплоенерго" Богдан Кіт декларував, що мешканцям, яким ще у травні відімкнули гарячу воду, зможуть поновити її постачання вже 1 серпня, щоправда, лише три години на добу. Рішення про такий графік постачання гарячої води "Львівтеплоенерго" ухвалило також після підрахунку заборгованості населення.
Як повідомив Богдан Кіт, наразі заборгованість підприємства перед ДК "Газ Україна" становить понад 19 млн. гривень, і її мають сплатити до кінця серпня цього року.
Натомість голова інженерної комісії ЛМР Василь Попович діяльність ЛКП "Львівтеплоенерго" вважає незадовільною. На його думку, всі роботи із забезпечення львів'ян теплом чи гарячою водою повинні здійснювати під час неопалювального сезону. Наразі їх проводять дуже повільно, зауважує пан Попович, і причиною цього є брак коштів.
"Міська влада намагається фінансувати всі заходи, пов'язані з реконструкцією систем опалення. В інших питаннях є два шляхи: або допомогу частково виділятимуть із Києва, або місцевому самоврядуванню нададуть більше повноважень для залучення додаткових коштів на розвиток міста", - зауважив у коментарі "Газеті" Василь Попович.
При цьому він не відкидав імовірності збільшення тарифів на теплопостачання через подорожчання газу. Однак із їх зростанням потрібно запровадити допомогу для незахищених категорій населення, зауважив він.

Оксана Горак
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ