Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Як зарплата в конвертах впливає на економіку країни?

В Україні все-таки присутня тіньова економіка. У прес-центрі Гал-інфо ми поспілкувалися з економічними експертами, які роз'яснили справжню суть цієї проблеми.

Ця тема постійно висвітлюється в мас-медіа та Інтернет-мережі. Згідно з підрахунками, така економіка складає від 20 до 50% у державі. На те вона і тіньова, що підрахувати точно її неможливо. Основні складові такої економіки – тіньове підприємництво і зарплата в конвертах.

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Зарплата у конвертах – це прямі фінансові втрати для держави. Сьогодні держава недоотримує значну частину коштів. Згідно з опитуванням українців, 30-40% населення отримує дохід у конверті. Натомість держава від цього не отримує нічого: ці кошти не йдуть на розвиток нашої інфраструктури та економіки, не йдуть на програми, бізнес-структури, - вони ідуть суто людям. 

"Ці гроші залишаються в кишенях громадян, і вони купують за них товари і послуги. Одна справа, якщо послуги придбані у вітчизняних виробників. Але якщо ці кошти потім ідуть за кордон – то це повне вимивання фінансових ресурсів із країни", - зазначила кандидат державного управління Зоряна Бурик.

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Окрім того, не забуваймо про подальше пенсійне забезпечення. Ми не зможемо отримувати виплати, якщо не відраховували ці кошти. 

Чому існує така ситуація?

Дуже багато нарікань є стосовно підприємств. За словами Зоряни Бурик, маленькі підприємства більше зловживають тіньовими зарплатами, ніж великі. 

Більше того, самі громадяни часто говорять, що не хочуть отримувати легальну заробітну плату. Адже думають, що можуть отримувати більше. До того ж, це їх не зобов'язує по трудовому кодексу відносно  підприємця, вони мобільні і це, безсумнівно, дуже зручно.

Громадяни не розуміють, що вони можуть певні соціальні витрати недоотримати в майбутньому, якщо не сплачуватимуть податки. Також будуть труднощі з отриманням кредиту. Такі працівники де-юре вважаються безробітними, а отже, це зменшує їхні можливості. 

Ще одним фактором є нинішній розвиток фрілансу, що сам собою розуміє певним чином тіньовий дохід. Тож це також несе деяку загрозу для майбутнього нашої країни з економічної точки зору. 

Що вже зроблено для подолання цієї проблеми? 

Триває активне реформування податкової системи. Вона наближається до громадян, відбувається скорочення кількості податків, їх уніфікація, зменшення кількості чи обсягу фінансової звітності та інші кроки. Це прописано у Стратегії сталого розвитку «Україна-2020», яка затверджена наказом президента. Саме там задекларована ця податкова реформа.  

І є навіть певні позитивні результати. До прикладу, показник податкової системи з 85 місця перенісся на 43. Також варто зазначити, що існують окремі законопроекти стосовно об‘єднання єдиного соціального внеску. 

Які подальші шляхи вирішення?

Завдяки законопроекту 8109 відповідальність зі сплати податків перекладається на всі суб‘єкти, тобто не лише роботодавець, а й працівник повинен бути зацікавлений у цьому.

Необхідно продовжити реформування податкової системи. А для цього потрібні ініціативи влади і всіх правлячих структур.

Третій шлях - монетизація пільг, відміна субсидій та звільнення центру зайнятості від тих, хто не зацікавлений працевлаштовуватися. 

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Однак, голова ГО "Клуб Ділових Людей України" Микола Савуляк показав іншу сторону медалі: "Хто має в першу чергу виправляти ситуацію? Бізнес або працівники. А як дивитись на те, що ні один, ні другий не зможе сплачувати податки, тому що хтось не хоче, а хтось не може. Бізнес шукає різні механізми, щоб знизити видатки на утримання працівників. Навіщо? Щоб інколи трохи більше заробити. Але дуже часто тільки для того, щоб вижити. Якщо б підприємці сплачували всі податки, які потрібно, у половині випадків бізнес не був би рентабельний".

Приклади з-за кордону

Польща. Щорічно з 1 лютого по 30 квітня громадяни Польщі і ті, хто отримує там доходи, зобов‘язані подати відповідну декларацію і самі її заповнити. 

Механізм простий: ви наймаєтесь на роботу, роботодавець вам оплачує заробітну плату і сплачує за вас всі податки. Але по закону він в кінці звітного року або при звільненні надсилає вам декларацію поштою додому. У ній вказано, скільки вами сплачено податків і в кінці року ви все одно зобов'язані скласти особисто декларацію і подати її поштою чи в електронній формі у податкову.

США. Це найбільш строга держава в світі у питанні сплати податків. Там найжорсткіша кримінальна відповідальність за свідому несплату податків. У США вся відповідальність покладається на працівника, котрий до конкретного терміну зобов'язаний прозвітуватись про зароблені кошти і сплату податків за попередній рік.

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Проблема зарплати в тіні є у 90% в недовірі всього суспільства до державного апарату. У цьому переконаний представник ГО "Комітет підприємців Львівщини" Роман Зафійовський.

"Протягом двох десятків років незалежності ми маємо наступну сумну тенденцію. Наші громадяни, які отримали владу внаслідок виборів або посідання державної посади, думають тільки про майбутні вибори і про кредити міжнародних фінансових організацій. У нас не дискутується питання існування держави і сплати податків усіма. Усі повинні платити державі, а потім мати можливість довідатись від чиновника, на що були ці податки були витрачені. У нас нема цієї культури. Особисто я не бачу інших способів навести лад у цій царині в Україні, як перенести частину відповідальності зі сплати податків на всіх громадян України", - висловився Роман Зафійовський.

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Отож, питання зарплати в тіні лежить виключно у цій площині суспільного договору громадян нашої держави, і, що суттєво, недовіри з боку суспільства. Щоб позбутись недовіри, треба спілкуватися. Це має бути колективний державний договір, який повинен відбуватися за згодою сторін. А державі в такій ситуації необхідно мотивувати те, щоб кожен працездатний громадянин був свідомим. 

Юлія Улинець, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ