Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Є перша медаль!

Пів-Надвірної учорашнього ранку пішло молитися до церкви за свого земляка Ромчика Гонтюка.

Так було і чотири роки тому, коли цей тоді 20-річний дзюдоїст із Франківщини вийшов до фіналу Олімпіади-2004 в Афінах та врешті-решт став срібним призером. Цього разу вихованець тренера Євгена Боднарука прагнув поліпшити свій олімпійський результат. Утім, втомлена невдачами перших днів Ігор у Пекіні Україна чекала від 24-річного Гонтюка бодай якої-небудь сходинки на п’єдесталі пошани. І Роман таки здобув бронзову нагороду! Вона стала першою медаллю нашої держави у далекому Китаї.
У категорії до 81 кг український майстер татамі розпочав із сутичок із суперниками з екзотичних країн. Куамі Денаніоха з Того Роман поборов за понад три хвилини завдяки оцінкам “юко” та “іппон”. Після цієї перемоги від нашого співвітчизника постраждав колумбієць Маріо Вальєс, який прогавив “ваза-арі”. За вихід у півфінал Гонтюк боровся із сильним британцем з Едінбурга Юаном Бартоном та здолав його опір завдяки більш активним діям та кільком вдалим прийомам.
Не зрадив своїй тактиці українець і у півфіналі, проти чемпіона Європи та переможця кількох етапів Кубка світу 29-річного німця Оле Бішофа. У першій половині п’ятихвилинки суперники обмінялися заробленими оцінками “кока”, але наприкінці рівного в цілому поєдинку суперник скористався тим, що наш дзюдоїст шукав щастя в атаці. Незважаючи на заюшений ніс, Бішоф спромігся таки у “контрі” провести “юку” і виграти – 11:1. У фінальному поєдинку Бішоф також виграв і став олімпійським чемпіоном.
Усі ми тримали кулаки, спостерігаючи за “бронзовою” сутичкою, і відразу після перемоги Романа Гонтюка кореспондент “ВЗ” зателефонував держтренеру з дзюдо Володимиру Походенку.
- “Високому Замку” першому вдалося привітати нас з появою першого ж дворазового олімпійського призера з дзюдо, - повідомив Володимир Іванович. - Я навіть ще не встиг сам зателефонувати у Пекін... З монгольцем Ніамху Дамдінсуреном Роман зустрічався у червні цього року на Суперкубку світу в Мадриді та переконливо виграв. Цього разу він також провів юка та ваза-арі, упевнено повівши 110:0. Після цього з нашим майстром ледь не зіграло злий жарт те, що він змінив “малюнок” сутички, намагаючись, вочевидь, просто втримати вагому перевагу. У підсумку Гонтюк одержав три зауваження від суддів, що принесло ваза-арі монголу та зробило слизьким рахунок в останні 17 секунд - 110:100. Нашому спортсмену вдалося впевнено утримати перевагу і не дати більше приводів суддям для покарання, хоча у нього теж з носа пішла кров. Ця “бронза” - не лише величезна перемога, а й можливість усій нашій делегації в Пекіні одержати психологічний поштовх до нових медалей.
За повідомленнями офіційного сайту НОК України, ось якими були перші слова призера Олімпійських ігор Романа Гонтюка: “Дуже щасливий, що мені вдалося здобути для України таку очікувану нагороду. Виходячи сьогодні на татамі, я знав, яка відповідальність лежить на мені - всі очікували на медалі. Така ж ситуація склалася і в Афінах: лише Яна Клочкова виборола першу нагороду, як клімат у команді змінився. Сутичка з монгольським дзюдоїстом була вкрай важка, але навіть отримана травма не змогла мене зламати”.
Після того, як було оголошено про перемогу Романа Гонтюка, телефоном нашого першого медаліста привітав Президент України Віктор Ющенко.
Досьє «ВЗ»:
Роман Гонтюк народився
2 лютого 1984 року у Надвірній Івано-Франківської обл. Зріст – 180 см, вага – до 81 кг. Заслужений майстер спорту з дзюдо.
Срібний призер Олімпіади-2004, бронзовий – Олімпіади-2008, бронзовий призер чемпіонату світу (2005 р.), переможець окремих розіграшів Кубка та Суперкубка світу.
Освіта – закінчив 4 курси Тернопільського національного економічного університету.
Неодружений.
Особистий тренер – Євген Бондарук.
Хобі – рибалка, теніс.
Автомобіль – чорна “Мазда-6”.
Депутат Надвірнянської райради (фракція БЮТ).

Ігор КОРОЛЬОВ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ