Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Ющенко почав дути в одну дуду з Азаровим

До голослівних, популістських заяв урядовців про небувале зростання валового національного продукту та зростання промислового потенціалу України нарешті приєднався і Президент Віктор Ющенко, який заявив про значне покращення інвестиційного клімату в країні та про успішне продовження розпочатих у минулих роках реформ. Ще один месідж Президента показує, що Ющенко не проти затаврованих колишніми помаранчевими урядовцями спеціальних та вільних економічних зон, більше того, тепер він вважає їх «добрим інструментом» стимулювання інвестиційної діяльності. Що вплинуло на зміну ставлення до СЕЗів Президента та змусило його говорити про здобутки Української економіки – невідомо, але на практиці можна констатувати лише одне: за останній рік, на жаль, у нас нічого не змінилося – ні в плані збільшення інвестицій, ні в плані покращення добробуту громадян. І це можуть підтвердити всі суб’єкти економічного життя, крім, звичайно, заангажованих політиків – починаючи від суб’єктів малого та середнього підприємництва, яким збільшили податкове навантаження, і закінчуючи більш-менш крупними інвесторами, які не ризикують за чинного законодавства і чинної влади вкладати гроші в українську економіку.
 Президентські мрії, або Дуємо в одну дуду
 
Про поліпшення в Україні інвестиційного клімату, чому сприяють досягнення в зовнішньоекономічній і політичній сферах, Віктор Андрійович проголосив на зустрічі з головою правління інвестиційної групи «Ренесанс Капітал» Стівеном Дженнінгсом. На підтвердження своїх слів Президент навів рішення Організації економічного співробітництва і розвитку, згідно з яким Україні покращили рейтинг експортних кредитних ризиків, перевівши її з 6 до 5 групи в цьому рейтингу. Говорячи ж про ріст іноземних інвестицій, Президент, зрозуміло, використав статистику урядовців, згідно з якою загальний обсяг прямих іноземних інвестицій до України у 2006 р. зріс в 2,1 рази у в порівнянні з попереднім роком – до 19,912 млрд дол. Тобто на одного мешканця України за станом на 1 жовтня 2006 р. припадало 424,3 дол. інвестицій.
Згідно ж з прогнозом Мінекономіки, у 2007-2011 рр. за рахунок поліпшення інвестиційного іміджу України очікується надходження інвестицій в обсязі близько 4 млрд. дол. в рік. Якщо зробити прості розрахунки, то вийде, що в 2007-2011 рр. на одного громадянина України припадатиме вже не 424 долари інвестицій на рік, а 508,8. Ця цифра, звичайно, більша, але чи відчує її громадянин України? Мабуть, питання риторичне.  
Ще одна теза, яку озвучив Президент, стосується реформ. «У 2007 році Україна продовжить розпочаті реформи. Надалі серед пріоритетів влади: створення ефективної системи інституційного забезпечення діяльності інвесторів, надання державної підтримки інвестиційним проектам у високотехнологічних сферах діяльності, підвищення ефективності режимів стимулювання інвестиційної діяльності (концесій, угод про ділення продукції, технопарків, спеціальних економічних зон), зниження регулятивного тиску на інвесторів», – зазначив Ющенко.
Після прийому у Президента корпоративні інвестори взяли участь у заході, на якому головував віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров, – Міжнародній конференції інвесторів. Азаров продовжив розпочату Ющенком «гру на дуді» – крім балачок про боротьбу з корупцією і вдосконалення регуляторної політики він повідомив, що за підсумками січня 2007 року ВВП України перевищить 10%. За його словами, підстави для подібного прогнозу дає високе зростання промислового виробництва в січні – 15,8%, і в сільському господарстві – 6,9%, а також «незначний, всупереч розкручуваними опозицією інфляційними очікуваннями, рівень інфляції» – в 2-3, максимум 4%.
У хід пішли навіть порівняння. Мовляв, за підсумками 2006 р. зростання ВВП в Україні становило 7%, вперше перевищивши 100 млрд дол., що дає підстави говорити про те, що підйом української економіки в 2006 році став вищим, ніж у стратегічного партнера, – Росії. При цьому країна залишилася членом клубу з помірною інфляцією, куди вона увійшла три роки тому.
Не менше за Азарова старався іще один урядовий гравець на дуді – міністр економіки України Володимир Макуха, який зазначив що протягом найближчих п'яти років Україна планує щорічне зростання ВВП на рівні 6-7%. Стабільність передбачається забезпечити за рахунок інвестиційної складової.
До вже поза урядових, але «дружніх» українському урядові гравців можна віднести економістів Світового банку, які дуже вчасно, фактично під програму прийому «корпоративно-інвестиційних гостей», проголосили про те що результати економічного розвитку України в 2006 р. перевершили всі можливі очікування. Економісти банку відзначають, що такому бурхливому розвитку сприяли: розвиток індустріального сектора, який зміг пристосуватися до збільшення цін на енергоносії, збільшення ціни на метал і висока споживча здатність населення. При цьому експерти Світового банку вважають, що економіка України потребує щорічних інвестицій у розмірі 28-30% ВВП. Причому, на їх думку, ці засоби повинні поступати в основному з приватного сектора економіки. Уряд же повинен інвестувати в економіку від 2-4% ВВП, зокрема в інфраструктуру.
 
Експерна оцінка
 
На думку президента Центру економічного розвитку, екс-радника Президента України Олександра Пасхавера, реальним показником інвестиційного клімату є сума іноземних та внутрішніх інвестицій. «Про інвестиційний клімат, крім рейтингів різних міжнародних організацій та оцінок за системою індикаторів говорять обсяги іноземних та вітчизняних інвестицій. Дійсно 2006 рік був плідним у тому сенсі, що відбувся приріст інвестицій. Ми бачимо, що з одного боку суттєвих зрушень в інвестиційному кліматі (маю на увазі законодавчих змін) та регулюванні інвестиційної діяльності не відбулося, а з другого боку, сума інвестицій збільшилася. Тому, попри всі незначні проблеми, можна говорити про покращення ситуації з інвестиціями. Але водночас я не став би політизувати це питання, мовляв Президент та віце-прем’єр говорять про те, чого немає. Як приріст інвестицій, так і заявлений Азаровим прогноз про те, що за підсумками січня 2007 року ВВП України перевищить 10%, речі можливі і не залежать від того, «як підраховувати». На економічні питання треба дивитися з економічної площини», – вважає експерт. 
Протилежної думки дотримується директор економічних програм Центру економічного та політичного розвитку ім. Разумкова Василь Юрчишин. «Якщо Президент дозволяє говорити собі про рейтинг Організації економічного співробітництва і розвитку, то чому він тоді не згадує про такі рейтинги, як рівень економічної свободи, в якому Україна займає 125 місце з 157 країн, що входять до цього рейтингу, або навіть про ще гірші рейтингові оцінки захисту прав власності та захисту прав інвесторів у суді. Покращення інвестиційного клімату не відбувається. Якщо говорити про такий показник, як приватизація, то, якщо не брати до уваги «Криворіжсталь», то ФДМУ не перевищує по виконанню як в 2005, так і в 2006 році 1,4 плану надходжень від приватизації. Ще один чинник, який відповідає на питання, чому прості громадяни не відчувають на собі приросту іноземних інвестицій – тому, що інвестиції йдуть переважно в банківський сектор, а не в інфраструктуру», – каже в коментарі «Гал-info» Василь Юрчишин.
Те, що Президент, віце-прем’єр та корпоративні інвестори грають в одну дуду, –  відверто заявляє директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. «З моменту, коли прийшов новий уряд, зовнішні запозичення України зросли на 9,6 млрд грн, внутрішні – на 1,6 млрд грн. Додаємо офіційний дефіцит бюджету в 5 млрд грн і отримуємо 17 млрд грн дефіциту проти 11,8 млрд грн запланованого. Усі інвестиції фактично йдуть на погашення боргів України. Далі про реформи та покращення життя громадян. З 2007 року в середньому на 5-7 відсотків збільшилося податкове навантаження на громадян, включаючи прямі та непрямі податки, відрахування до численних Фондів та зборів. Ще було завдано удар по малому бізнесу, коли було прийнято 118 ст. в Держбюджеті, яка передбачає розірвання договорів оренди та збільшення орендної ставки – хіба це не тиск і не збільшення непрямого податкового навантаження? Ще згадаймо збільшення тарифів на комунальні послуги, у деяких регіонах в 2-4 рази. Все це призводить до інфляції, тобто до знецінення національної валюти, за яку громадяни купують собі все необхідне. З’явився фінансовий дефіцит, по будь-яких напрямках проблеми, а Президент та урядовці говорять про добру погоду. Інвестиції – їхнє збільшення дійсно відбулося, але номінальне, і до громадян це жодного відношення не має, бо це інвестиції великих корпоративних компаній та банків у наші банки. Вітчизняні банки продали на світових ринках свої облігації, боргові зобов’язання та цінні папери, а крім того, у 2006 році було продано декілька банків, таких, як «Індексбанк» та «Систем-банк», ось і всі інвестиції», – сказав у коментарі «Гал-info» експерт.         
 
Рецепти від банкірів
 
На думку Соскіна, причина того, що Віктор Андрійович дує в одну дуду з колишніми затятими супротивниками проста – політична слабкість Президента. «Президент повністю потрапив під контроль команди Януковича-Азарова, тому і дує з ними в одну дуду. Він не має своєї політики, те, що він зараз демонструє, – це загравання то з Януковичем, то з опозицією», – підсумовує Соскін. На жаль, Президент навряд чи зможе змінити свою позицію і, на жаль, навряд чи навіть зробить спробу це зробити. Втім, кожен сам дбає про своє щастя.
До речі, один з рецептів, як отримати фінансове щастя, правильно вклавши кровно зароблені гроші, пропонують банкіри «Укрсоцбанку». На їхню думку, зараз найкращим капіталовкладенням є купівля акцій комунальних підприємств та вітчизняних банків. Як приклад вони наводять ситуацію на фондовій біржі ПФТС (Перша фондова торгова система) – з початку поточного року індекс ПФТС зріс на 19,6%, і підставою для цього став продаж акцій енергетичних компаній. Саме компанії цього сектора увійшли до п'ятірки акцій, що найбільш виросли, за версією ПФТС. Окрім них, у список лідерів зростання увійшли і акції «Укрсоцбанку» та інших банків з державною часткою, що виросли в середньому на 2-2,8%. Як говорять біржовики, причиною популярності акцій вітчизняних комунальних підприємств та банків стали заяви керівників міста щодо можливого непродовження договорів оренди, що, своєю чергою, викликало хвилю продажів акцій обласних енергетичних комунальних підприємств на біржі ПФТС. Щоправда, котування акцій компаній протягом декількох днів відновилися, але все одно цей напрямок капіталовкладення є досить перспективним, вважають експерти.
 
Валентин КОНЦЕВИЧ 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ