Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

За вирішення конфлікту в Оброшино взялася Львівська облрада

Схід села довелося зібрати 18 грудня мешканцям Оброшино, що біля Львова, аби пришвидшити приватизацію і видачу державних актів на землю, якою вони користуються понад 15 років. Для вирішення проблеми на захід були запрошені представники усіх дотичних органів влади: Пустомитівської районної ради і райдержадміністрації, обласного управління земельних ресурсів, керівництва сільської ради. Проходила зустріч у форматі засідання комісії з питань використання земель Львівської обласної ради, по допомогу якої звернулися мешканці Оброшино.
Як пояснила представник сільської громади Стефанія Батченко, проблема селян у тому, що частина земель, якими користуються селяни з 1992 року, знаходиться поза межами села. А тому їхня приватизація має погоджуватися керівництвом райдержадміністрації Пустомитівського району. Заявки на ділянки подали 1030 громадян, а це близько 100 гектарів землі. Заперечень проти цього не було ані в сільраді, ані в районній раді, ані в РДА. Проблеми постали тоді, коли дійшло до питання способу приватизації, а також при отриманні довідок із земельних книг про користування від сільської ради. Крім того, виникли ще й питання щодо проектної організації, яка готуватиме технічну документацію для відведення землі. А тому питання виділення земельних ділянок затягнулося на цілий рік, що спровокувало конфлікти та напруженість у Оброшині.
У свою чергу депутат Львівської облради Андрій Рожнятовський запропонував створити селянам ініціативну групу, яка би співпрацювала із земельною комісією обласної ради для швидкого вирішення проблеми. Аби напруженість у Оброшино не вилилася згодом у відкриту форму протесту, як це було у проблемних місцях Львівщини, зокрема, у Малехові, або Лисиничах. Як додала депутат Емілія Подляшецька, сьогодні у земельній комісії облради є заява 1000 мешканців Лисинич щодо 25 га земель, які спершу на сесії сільради були видані мешканцям села, але потім були віддані фірмі, яка планувала звести там житловий масив.
Як розповів заступник голови Пустомитівської РДА Богдан Назар, коли було зібрано усі документи комісією по регулюванню земельних відносин при райадміністрації було розглянуто і підготовлено відповідне розпорядження про відведення земельних ділянок під ОСГ з долученими списками людей, які подали заяви. Після цього має бути відповідне звернення до проектної організації, яка мала би виготовити технічну документацію. Такий порядок згідно чинного законодавства. «Подається технічна документація на розгляд РДА повторно, – каже Назар. – Тоді РДА розглядає документи з чіткими межами, після чого йде повторне розпорядження про видачу державних актів. Потім дана проектна організація, яка виготовила документацію виготовляє і друкує державні акти, які проходять порядок підписання і подаються у земельний кадастр».
Однак, як повідомив, голова земельної комісії Львівської облради Євген Буба, комісія підтримує людей в тому, щоби спонукати райдержадміністрацію до дій. «На голосуванні селянами було прийнято одноголосне рішення і земельна комісія їх підтримала, – каже Буба. – Тому на чергову сесію ЛОР ми будемо готувати проект рішення, аби звернутися до голови РДА про те, щоби він видав розпорядження про надання земельних ділянок у особисте селянське господарство громадянам, і спонукати РДА до цього. Це простий шлях рішення сільради, коли голова видає розпорядження, а проектна організація розробляє проект відводу. Тоді люди планують проект відводу для отримання державних актів».
Врешті-решт схід села вирішив звернутися до земельної комісії ЛОР з проханням розглянути на сесії ЛОР питання пришвидшення приватизації земельних ділянок згідно з чинним законодавством. У разі негативного вирішення питання на рівні керівництва РДА мешканці Оброшино залишають за собою право вдатися до акцій громадської непокори.














Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ