Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Замість книгарень – алкомаркети, секонд-хенди, гральні автомати...

Кількість львівських книгарень з кожним роком зменшується. Замість них, мов гриби після дощу, виростають алкомаркети, банки, фешенебельні магазини.
Тож придбати новий мобільний телефон чи светр – не проблема. А от пошуки української книжки можуть перетворитися на одісcеївську епопею із не завжди позитивним фіналом. “Знищені і забуті львівські книгарні” – це альбом-реквієм за 40 книгарнями, які зникли із карти міста за останні роки.
«За час незалежності України зникло 75 відсотків львівських книгарень, - розповів кореспондентові “ВЗ” Михайло Ватуляк, автор альбому, голова ради Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини. - У проголошений Президентом Рік української книги у Львові закрили три книгарні. Чим не показовий факт, як ставиться влада до української книги? Залишилося менше десятка українських книгарень, не враховуючи книжкових супермаркетів, заповнених російськомовною літературою, які зсередини вбивають українську книжку. Книжка в Україні є, але її ніде придбати. У Амстердамі, наприклад, на 800 тисяч населення – 125 книгарень, а у нас?”.
“Знищені і забуті…” – проект Михайла Ватуляка, що складається із фотоальбому та постійно діючої експозиції світлин, яка відкриється 28 серпня на вул. Бузковій, 2. Автор власноруч сфотографував місця, де колись було 40 львівських книгарень, та підібрав до них цитати українських класиків – Тараса Шевченка, Івана Франка, Дмитра Павличка, Богдана Лепкого... Альбом вийшов невеличким тиражем, як “допінг для громадськості”, мета якого – зрушити з мертвої точки проблему книгарень. Примірники альбому автор відправив Володимиру Яворівському, голові Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, Президенту Віктору Ющенку, Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко. Отримають альбом і представники львівської влади – Андрій Садовий, Мирослав Сеник та Микола Кміть. Також Михайло Ватуляк має на меті розширити проект “Знищені і забуті...” і спільно зі студентами Української академії друкарства зробити до кожної фотографії дослідження: скільки років книгарня функціонувала, як виглядала.
Від задуму проекту до його втілення минув місяць. Все почалося із фотографії колишньої книгарні “Медкнига”, що діяла на пл. Ринок. “Зробивши цю світлину, повернувся наліво і побачив ще одну пустку – колишню “Наукову книгу” на пл. Ринок 10, - зауважив автор. – Це одна з найстаріших книгарень Львова, в якій працювала родина Івана Франка, і яку можна було б перетворити на книгарню-музей. Зникли книгарні “Знахідка” на вул. Шевській, 8, “Молодість” на пл. Міцкевича, 5, “Військова книга” на пр. Свободи, 35... Шукав місця, де колись можна було придбати книгу за довідником 1994 року. 40 книгарень не лише знищені, а й забуті, бо люди, які біля них жили, проходили щодня, зараз навіть не можуть згадати, де саме був вхід чи вітрина”...
  Оксана ЗЬОБРО
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ