Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Застав дурня Богу молитися...

Науковці стверджують, що міські "корки" зумовлені не ремонтом доріг, а його хаотичністю
"Мене не цікавлять власники легкових авто, вони повинні давати собі раду самі, а ще краще почати користуватися громадським транспортом," - заявив начальник міського управління транспорту та зв'язку Микола Шкурган, відповідаючи на запитання кореспондента "Пошти" про те, чи існують якісь схеми об'їзду вулиць, які закриті на ремонт.
Чиновник стверджує, що причини заторів у місті пов'язані лише з ремонтом багатьох доріг. Нагадаємо, сьогодні тільки в центральній частині закрито площу Торгову, вулиці Шпитальну, Короленка, Гуцульську, Чупринки. Основний потік транспорту спрямовано через вулицю Підвальну, яка просто не здатна "перевезти" його. Досі так і не відкрили вулицю Мечнікова, яку ремонтують вже понад рік. Додаткового клопоту завдав також і Левандівський міст, закритий через загрозу обвалу, відтак, рух на вул. Городоцькій (частину якої також ремонтують) в години пік став фактично неможливим. Перелік можна продовжувати, а під час стояння в черговому "корку" мріяти про майбутні прекрасні магістралі. Саме це і пропонує Микола Шкурган.
"Сьогоднішні затори - тимчасове явище, і їх потрібно просто пережити", - коментує він ситуацію з-за керма свого авто.
Пан Шкурган радить львів'янам ставитися до проблем на дорогах... по-філософськи, менше користуватися власним транспортом і більше ходити пішки. Він не вважає, що управління повинно попереджати мешканців міста про перекриття певних вулиць, пропонувати схеми об'їзду. Каже, що робить це лише для перевізників, мовляв, водії громадського транспорту мають всю інформацію.
Цікаво, що перевізники слів посадовця не підтверджують. Ба більше, кажуть, що на сьогодні в результаті ситуації на дорогах рентабельність перевезень впала на понад ЗО %. Саме таку цифру називає Михайло Єдинак, виконавчий директор асоціації "Львівський пасажирський транспорт".
- Водії не встигають здійснити всі заплановані рейси, - каже він. - Окрім того, через "тягучку і часті зупинки використовується набагато більше бензину. "Корки" і подорожчання пального стали головними аргументами для зростання вартості проїзду. Нам вкрай необхідна оптимізація транспортних потоків у місті! Це перший крок до поліпшення якості надання послуг з перевезення, про яку так довго торочить міська влада!
Отже, не задоволені ні ті, про кого "дбає" начальник управління, тобто перевізники, ні ті, хто його "не цікавить", - львів'яни, водії приватних авто...
А найцікавіше, що, на думку фахівців, цієї ситуації можна було уникнути. Як пояснив "Пошті" Віталій Мазур, доцент кафедри систем автоматизованого проектування, завідувач науково-дослідної лабораторії ГНДЛ-80 НУ "Львівська політехніка", причина заторів не в тому, що в місті почали ремонтувати і перекривати вулиці, а в тому, що це почали робити хаотично!
"У Львові і раніше були затори, однак вони були локальними. А коли почали ремонтувати вулиці, всі ці окремі "корки" почали взаємодіяти між собою, утворивши один великий затор. І все тому, що не було продуманого плану ремонту. Як наслідок, у водіїв немає можливості об'їхати, і рух у центральній і прицентральній частині міста фактично блокується".
До речі, у 2004 році Львівська міська рада затвердила "Перелік першочергових заходів Комплексної програми розвитку транспорту у м. Львові на 2004 - 2006 роки". Одним із розробників цього переліку власне і був Віталій Мазур. Він каже, що програма складалася з дев'яти (!) почергових блоків робіт для розвантаження та рівномірного розподілу потоку транспорту у місті. Однак зреалізували лише два (!) пункти: перенесення трамвая з вул. Коперника на Дорошенка і облаштування додаткового з'єднання Городоцької із пр. Чорновола через пл. Різні. Все!
Науковець каже, що, якщо влада негайно не визначить пріоритетні напрями ремонтів, то вже через рік-два, тобто на момент пікових ремонтних робіт, які ведуться до Євро-2012, рух у місті просто зупиниться. І чи поможе тоді "філософський" підхід пана Шкургана?

Ірина Залецька

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ