Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Земля вже не годувальниця

Спекулянтам час іти


Поки ріелтери та будівельники переконують, що ціни на житло й землю зростатимуть, банкіри відмовляють бажаючим взяти кредит. Фінансисти-першими зізналися: вони чекають обвал цін на землю

Земля дорожчатиме завжди» , - повторювали фахівці з нерухомості упродовж останніх кількох років. За інерцією багато хто й зараз вірить у це. Наприклад, компанія SV Development нещодавно заявила, що із серпня зростання цін на землю відновиться й складе близько 25% цього року. Компанія має свої причини сподіватися на підвищення цін: вона виступила співінвестором будівництва котеджного селища за $150 млн. під Харковом. Проте експерти , добробут яких не залежить від їхніх прогнозів .упевнені в тому, що земля дешевшатиме.
Першими міфу про золоту землю почали позбуватися банкіри. Зі слів заступника голови правління банку «Фінанси та Кредит» Сергія Борисова, багато банків перестали видавати іпотечні кредити не лише на покупку квартир, але й на покупку землі. Головна причина - майбутнє зниження цін. «Багато клієнтів дотепер кажуть: давайте купимо, почекаємо рік і перепродамо. Вони просто не розуміють, що все вже закінчилося», - дивується Борисов з ідей спекулянтів.  
3 думкою Борисова згоден голова правління ОТР Bank Дмитро Зінков, чий банк рекламує кредити на покупку землі. «Деякі інвестори вкладали гроші у будь-що, забуваючи про ризики», -каже він.
Побоювання банкірів підтверджують і великі компанії, які володіють нерухомістю. Наприклад, російський холдинг Мігах Group, який веде інтенсивне будівництво на київському Подолі, не купуватиме землю в Україні, очікуючи, поки «земля достатньо подешевшає». Про це минулого тижня заявив член ради директорів Мігах Croup Олексій Адікаєв. «Коли ми прийшли на київський ринок (два роки тому), тут було дуже складно купити майданчики, а зараз цих майданчиків дуже багато й значно дешевше, аніж це було колись: попиту на них немає. А компанії, які їх купували й відробляли, зараз і перебувають у кризовому І становищі. У них немає і сили, необхідної на їхні | об'єкти. У підсумку їм доводиться розставатися з майданчиками», - упевнений Адікаєв.
Зниженню цін на землю передуватиме масове здешевлення хрущовок. Президент Всеукраїнської громадської організації «Спілка фахівців з нерухомості України» Олександр Рубанов думає, що в середньому зниження цін на житло економ-класу до осені 2009 р. становитиме близько 35%, на житло бізнес-класу - до 10 -15%. Ця ситуація, яку брокери називають страшним для себе словом «криза», на думку Рубанова набуде більш чітких обрисів восени - узимку 2008 р. і триватиме до осені 2009 р. Хоча інші експерти не беруться прогнозувати настільки далеко, не знаючи, скільки насправді триватиме падіння вартості житла.
Прийдешнє зниження цін стане приємною новиною для українців, які ще не купили свої квартири та ділянки. Але одночасно принесе велике розчарування тим, хто бездумно вкладав гроші в нерухомість. Адікаєв з Мігах Croup упевнений, що компанії, які інвестували в безперспективні земельні ділянки, розоряться або будуть змушені продатися.
Постраждають і банки, які позичали гроші спекулянтам, упевнений Дмитро Зінков. Багато клієнтів, не продавши землю, просто відмовляться виплачувати кредити банкам. «Якість кредитних портфелів багатьох банків, напевно, постраждає», - вважає банкір. Настільки ж сумні перспективи для банків малюють й інші фінансисти: «У сегменті кредитів на землю найбільше працюють спекулянти , тому в банку є ризик. Адже спекулянт може кинути цю землю й сказати банкам: продавайте її самі», - каже начальник управління розробки продуктів роздрібного бізнесу VAB Банку Антон Шаперенков.

Позики дорожчають
Середні ставки за іпотечними кредитами на вторинному ринку в гривні переступили 20-відсотковий рубіж. За даними Простобанк Консалтинг, ставки за кредитами на житло і землю з початку року виросли в середньому на 4% у гривні й 1% у доларах. Якщо на початку року таку позику на житло можна було взяти під 13,03% у доларі й
16,37% у гривні, то зараз вона коштує в середньому 20,28% 114,44% відповідно.
Позички на землю банкіри видають під 19,75% У гривні й 14,37% У валюті. Експерти компанії вважають, що кредити на житло дорожчатимуть і надалі, а на позичальників чекають іще жорсткіші вимоги й обмеження термінів кредитування.

Леся Войтицька, Влад Готовій, «24»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ