Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

«Зупини смерть – врятуй життя!»

Російсько-грузинський конфлікт сколихнув увесь світ. Небайдужою до цієї проблеми є й львівська молодь.
    13 серпня Грузія і Росія оголосили траурним днем. У Львові ж того дня відбувся піший похід: близько тридцяти учасників акції «Зупини смерть - врятуй життя!» зібралося на Марсовому полі поблизу Личаківського кладовища. Звідти колоною вирушили на вулицю Костя Левицького - під мури Генерального консульства Російської Федерації, де з червоних свічок-лампадок встановили символічний хрест та хвилиною мовчання вшанували людей, які загинули у збройному протистоянні на Кавказі.


    Ідея проведення такої мирної акції виникла у кількох лідерів молодіжних громадських організацій Львова. Основна мета – заклик до мирного врегулювання конфлікту, а також виявлення солідарності з грузинським народом.

Маршрут колони проходив центральними вулицями міста на площу Ринок до стін Львівської мерії. У колоні були прапори Грузії, України та Євросоюзу, а на плакатах гасла – «Кому потрібна ця війна?», «Сьогодні Грузія, а завтра?», «Нова імперія – старі бажання» тощо.

Солідарність кольору морської хвилі

Кожному, хто приєднався до акції «Зупини смерть - врятуй життя!», волонтери чіпляли на одяг чи автомобіль стрічки кольору морської хвилі.

– Колір для стрічок вибрали нейтральний, який заспокоює, не навіює жодних політичних асоціацій та єднає людей проти агресії у світі, - розповіла співорганізатор акції Ірина Білик. - У 2004 році на “помаранчевих” майданах України майоріли й грузинські прапори, тому сьогодні нашим першочерговим завданням є підтримка братнього грузинського народу.

Чотири телевізори
та знак миру
під ратушею

Частиною акції стало театралізоване дійство. Коли біля входу у Львівську мерію зібралася не одна сотня людей, учасники акції встановили макети чотирьох телевізорів, у яких буцімто транслювали новини російських телеканалів. Таким чином було продемонстровано: крім бойових дій, ведеться інформаційна війна, і насправді відбуваються зовсім інші події, аніж нам повідомляють російські ЗМІ.

Усі присутні могли передати побажання грузинському народові. Львів’яни кидали у спеціально встановлену скриньку листи-звернення, у яких словом та думкою підтримували дружню державу. Після закінчення акції скриньку та полотнище передали грузинській громаді у Львові.

Крім українців, акцію підтримали грузин
та росіянин

Під час пішої ходи поблизу російського консульства до акції приєднався й Георгій Іжбаєв – росіянин з Челябінська. Він нещодавно завітав у Львів, а коли дізнався, що у Львові проводиться піша хода миру, відразу вирішив взяти у ній участь.

– Приємно, що в Україні люди не байдужі до проблем сусідніх держав. У Львові демонстрації відбуваються дуже мирно. Я погоджуюся з деякими гаслами проти злочинних, неправових дій з боку російської влади, а також проти брехні, яка пропагується на російських телеканалах.

Справжньою знахідкою під час акції стала зустріч з членом Міжнародної федерації мистецтв Грузії, художником Давидом. Він понад 15 років працює у Львові. Його діти живуть у Грузії. Впродовж двох днів з Грузією не було ніякого зв’язку, тому художник не міг дізнатися про долю рідні...

– Дуже важливим є нинішнє єднання молоді і заклики до миру в світі, – каже художник Давид. – Саме на такій акції у Львові на початку 90-х років, коли в Україні розпочиналися молодіжні рухи за незалежність, я познайомився з журналістом Георгієм Гонгадзе. З того часу ми були хорошими друзями, часто розмовляли про спільну долю українського та грузинського народів. Приємно, що сьогодні Україна по-братньому ставиться до Грузії та розуміє її проблеми.

P.S. Перед початком пішої ходи до організаторів телефонували невідомі люди, вимагаючи скасування акції. Мотивували це тим, що такі дії молодих львів’ян спрямовані проти Росії. Незважаючи на кілька анонімних дзвінків, акція, спрямована на підтримку миру у зоні воєнного конфлікту, відбулася.


На фото: Свічки перед Генконсульством РФ – у пам’ять про невинних жертв війни...

Ярослав ТАБІНСЬКИЙ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ