Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я  |  Волинь

30 років відродженню Українського лікарського товариства у Львові

28 квітня 1990 pоку в актовому залі Львівського медичного університету відбулася установча конфеpенція Українського лікарського товариства у Львові. На конфеpенції були пpисутні 145 лікаpів Львівщини, які стали членами-засновниками товаpиства.

Відродження Українського лікарського товариства  у Львові

Професор Олександp Кіцеpа так пригадує той час: «Ентузіазм невеликого кола лікарів різного віку, поєднаних крамольною, на той час, ідеєю відродження громадської організації українських лікарів. Усі ті, хто збирався на вечірні засідання ініціативного комітету в «червоному кутку» Першої міської поліклініки на вулиці Руській, звичайно ж, були на обліку у передового загону Компартії – КГБ. Серед їхніх «гріхів» значилася і підтримка студентських заворушень кінця вісімдесятих, і активна участь у виборчій кампанії, і відновлення «Просвіти», і участь в Шевченківських концертах, на яких вже виконувався заборонений в попередні роки «Заповіт», і вертепи на Різдвяні Свята… Захист стрілецьких могил на Збоїщах і синьо-жовтий прапор в аудиторії кафедри нормальної анатомії. Над усіма домінувала струнка постать незмінного секретаря, завжди елеґантної,  в модному капелюшку Дарці Сольман. Розходилися у темряві… Ішов буремний 1990-й».

1/2

У повітрі вже відчувався п’янкий запах незалежності, але помираючий тоталітарний режим ніяк не бажав послабити свою хватку на горлі суспільства, яке так прагнуло вдихнути свободу на повні груди.

«Напруженою була ситуація в ті дні, коли до Львова завітало керівництво Світової Федерації Українських лікарських товариств з незабутнім Ахілем Хрептовським на чолі. Йшлося про проведення у Львові та Києві чергового ІІІ Конґресу Українських лікарських товариств.

Формування організаційного комітету відбувалося за звичною схемою. Від української сторони до нього увійшли функціонери різних рангів, проте ні одного представника громадських організацій українських лікарів. Діаспора, натомість, сформувала свою частину комітету виключно з членів керівних органів СФУЛТу та лікарських товариств української діаспори», - розповідає Олександp Кіцеpа.

За його словами, відновлення Українського лікарського товариства у Львові відбулося вже в періоді підготовки до Конґресу.

1/1

Олександp Кіцеpа пригадує, як щойно відновлене УЛТ у Львові об’єднало свої сили з товариством «Народна Лічниця» і спільно склало свою альтернативну «Програму культурних заходів», яку видрукувано і розповсюджено окремо. Передбачено і чітко реалізовано такі заходи, як:

  • відкриття меморіального музею Мар’яна Панчишина та меморіальної таблиці на ньому, панахида на його могилі та на могилах Січових Стрільців,
  • урочиста Свята Літургія за участю патрона Товариства архієпископа Володимира Стерника,
  • відвідання молодіжного фольклорного театру,
  •  низка тематичних виставок літератури та архівних документів УЛТ та НТШ,
  • виставки філателії, філокартії, боністики, витинанок, писанок,
  • відвідини  Львівської наукової бібліотеки ім. В.Стефаника АН України, зокрема відділу рукописів,
  • зустрічі з Управами УЛТ та товариства «Народна Лічниця»,
  • відкриття та освячення меморіальної таблиці на будинку Українського Шпиталю ім. Митрополита Андрея Шептицького та ін.

«Товариші не у радянському, а загальноєвропейському розумінні»

«Лікарські фестини відбулися в Зеленому Театрі, що на території Шевченківського гаю. Розглядаю пам’яткові фотографії. На одній з них я змагаюся з ректором Михайлом Павловським в швидкісному поїданні вареників, на іншій – танцюю з п. Вірою Лясковською. На відміну від совдепівського офіціозу в Опері, тут усі були рівними, товаришами в загальноєвропейському, а не радянському компартійному розумінні. Утверджувалися засади демократії.

Ось такими були перші кроки відродженого Українського Лікарського Товариства. Багато що змінилося з того часу, дехто відійшов у Вічність, але ці дні запам’яталися настільки чітко, ніби це були найкращі дні і місяці мого життя», - розповів Олександp Кіцеpа.

«Лікар поза політикою бути не може»

Видатний український онколог, доктор медичних наук, професор Борис Тарасович Білинський також пригадує ті дні, коли Українське лікарське товариство розпочало шлях  відродження.

1/2

«30 років відродження Українського лікарського товариства у Львові – це серйозна дата і це одне найповажніших товариств у нашій країні. Свій початок воно бере ще від часів Австрії, але діяльність його тоді була відповідною до соціальних та медичних умов. «Совєти» ліквідували усе українське, у тому числі і лікарське товариство, але воно продовжувало діяти на заході. Я відвідував ці організації за кордоном, зокрема у Нью-Йорку у 1989 році, тобто, коли у нас ще були «совєти». Я спостерігав надзвичайно тісну співпрацю між лікарським товариством і медичною комісією НТШ», - пригадує професор.

Він наголосив, що відтворення товариства, ще до розвалу СРСР, було політичним актом.

«У той час я відповідав за медицину в проводі Руху, який був символом національного відродження. Вперше в Україні відбувався конгрес СФУЛТу, це ще був Радянський Союз, у Київському оперному театрі  відомий діяч УЛТ Хрептовський вигукнув у залі: «Гімн»! Тоді увесь зал встав і заспівав «Ще не вмерла України…». Це було перше офіційне виконання гімну в Києві.

Кажуть, що медицина та політика не сумісні. Вірно! Медицина поза політикою, але лікар поза політикою бути не може. Якщо ви не цікавитесь політикою, то політика цікавиться вами.

Тепер у незалежній Україні ми далі змушені боротися за українську медицину. Я хочу згадати скандальний закон про відсторонення працівників медичних університетів від лікування хворих. Уявіть, якби колись Філатову, Амосову, Децику заборонили займатися лікувальною справою. Що було б? А є багато речей, про які ми ще не знаємо. Хочу побажати товариству зайняти таке ж положення, яке займає «Izba Lekarska» в Польщі, «American Medical Association» у США. Вірю, що так буде. Ера чиновників добігає свого кінця. На перше місце виходять суспільні організації, громадянське суспільство і нехай нам допоможе Бог!», - сказав Борис Білинський.

УЛТ сьогодні

Сьогодні Українське лікарське товариство росте та розвивається. Прогресивність та новаторство, активність членів товариства та прагнення до змін, як і багато років тому дають позитивний поштовх для розвитку.  Cлаветна історія Товариства є дуже важливою для дійсних його членів.

1/1

Ми усвідомлюємо і бережемо тяглість традицій товариства. Лікарі завжди були рушійною силою змін у суспільстві. Нас надихає цілеспрямованість активних представників галицької інтелігенції, які сто років тому закладали фундамент самостійності та ідеологічної боротьби у непростий час поневолення та окупації. Це приклад на який ми рівняємось.

Pараз товариство налічує 67 діючих осередків. За рік було відкрито 5 нових осередків і роботу ще одного було відновлено.

Це дуже позитивний показник нашої роботи, адже у порівнянні з іншими роками ця цифра є рекордною. Нам вдалося зробити лікарське товариство потужним лікарським майданчиком, який популяризує важку працю медиків, захищає та відстоює їхні інтереси.

Лікарі не повинні боятися ставати публічними та відстоювати свої права. Саме тому, сьогодні, у еру інформаційних технологій, товариство активно здійснює інформаційний супровід медиків. Також розпочато формування електронного реєстру членів лікарського товариства.

Важливим також є те, що на сьогодні УЛТ надає якісний юридичний сервіс для членів товариства, а це  юридична допомога для лікарів, правова інформація для лікарів у форматі 24/7.  Пріоритетне забезпечення захисту прав та інтересів членів Товариства через надання висококваліфікованої юридичної допомоги на індивідуально-договірних засадах.

Продовжуючи славетні традиції попередників щорічно відбуваються іміджево-промоційні заходи. Зокрема, товариство проводить традиційні лікарські бали «Маланка» із благодійним аукціоном. Додамо, що у 2018, 2019, 2020 роках  під час лікарського балу вдалося зібрати кошти для відновлення Будинку Воїна та на облаштування кімнати слуху у  школі  - інтернаті Марії Покрови для дітей із порушенням слуху .  Також члени товариства проводять щорічні пробіги "Здоровий лікар –здорова нація ", профілактичний захід скерований на здоровий спосіб життя, організований напередодні Дня Медичного працівника. А ще впродовж року члени товариства є учасниками безліч різноманітних наукових, науково – практичних конференцій, майстер – класів та презентацій. Також важливою складовою діяльності товариства є благодійні заходи, як до прикладу «Миколай мандрує» чи «У гості до народного лікаря Галичини», де лікарі навідуються та опікуються дітьми із порушенням слуху. У 2019 році команда лікарів Українського Лікарського Товариства у Львові провели акцію у п’яти містах Львівської області та у місті Львові під назвою "Бережи себе! Переконайся, що ти здорова!" до Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби з раком. Дана акція мала на меті популяризувати обстеження у жінок на виявлення раку. Також члени товариства долучились до профілактично – просвітницьких заходів з нагоди Всесвітнього Дня боротьби з інсультом та діабетом «Майстерня здоров`я», де жителям міста безкоштовно вимірювали тиск, а також визначали рівень глюкози в крові та розповсюджували профілактичну літературу.

Лікарська спільнота вкотре показала найвищий рівень громадянсько-патріотичної свідомості та допомоги суспільству.

В умовах реформування ми, українські лікарі, не залишаємось осторонь. Ми долучаємось до процесів законотворення, намагаємося впливати на реформування, аби захистити інтереси медичних працівників. На сьогодні ми, як ніколи усвідомлюємо важливість питання лікарського самоврядування.  Якщо люди не розуміють суті реформ, закон наповнюється абсолютно іншим змістом або зовсім залишається мертвим. Іншими словами, існує величезна проблема громадського розуміння. За умови прийняття закону про лікарське самоврядування, чи ми готові трансформуватися? Чи готові провести чесні вибори? Чи готові заповнити вакуум кадрів у лікарські палаті? Будемо готові, якщо вийдемо з «підпілля». Ми сповідуємо незмінні ідеї створення УЛТ у Львові у 1910 році, а це «піклування здоров'ям українського народу, оборони професійних інтересів і піднесення знань лікарів» і все це на законодавчому рівні!

Історична довідка

Укpаїнське лікаpське товаpиство було засновано у 1910 року у Львові з метою піклування здоров'ям українського населення, оборони професійних інтересів і піднесення знань лікарів. Попередником організації була лікарська комісія НТШ, яка діяла з 1898 року.

Товариство заснували з ініціативи д-pа Олександpа Козакевича, д-pа Евгена Озаpкевича,  д-pа Сильвестpа  Дpималика, д-pа Миpона Вахнянина, д-pа Івана Беpежницького, д-pа Володимиpа Кобpинського, д-pа Маpкіяна Долинського, д-pа Євгена Озаркевича, д-pа Володимиpа Гузаpа, д-pа Тита Євгена Буpачинського.

Засновники УЛТ визначили тpи основні напpямки діяльності: наукову, фахово-оpганізаційну та гpомадську.

Першим головою УЛТ був Евген Озаркевич, пізніше товариство очолив славнозвісний галицький доктор Мар'ян Панчишин. Він прославився тим, що використовував новинки медицини та лікував навіть тих, хто не міг заплатити за це. Більше того, часто доктор сам купував ліки для бідних пацієнтів. Мар’ян Панчишин був особистим лікарем митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.

Саме у віллі доктора Панчишина на вул. Кармалюка, 3 відбувалися заняття Українського Таємного Університету. Коли приходила поліція, студенти «перетворювалися» на «хворих», які прийшли до лікаря. Професора Панчишина переслідувала однаково і польська, і радянська влада.  

З приходом радянської влади 1939 року товариство перестало існувати.

На зорі незалежності, за побажанням родини професора, віллу Панчишина передали Українському лікарському товариству у Львові. Посвячення новоствореного музею та меморіальної таблиці при вході до нього відбулося в рамках ІІІ Конгресу Світової Федерації Українських Лікарських Товариств 11 серпня 1990 року.

Голова Українського лікарського товариства у Львові Олег Дуда 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ