Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Ліквідація Захарченка не досягла своєї мети

Кремль не отримав бажаного результату у зв’язку з ліквідацією Олександра Захарченка – змусити Україну виконати політичну частину мінських угод. Тому вдався до прямого шантажу, погрожуючи проведенням місцевих виборів і референдуму.

Після спроб Росії звинуватити Україну у вбивстві Захарченка, Кремль різко дав задній хід. Тональність РФ змінилася.

В ефірі російського Першого каналу Лавров заявив, що Росія не буде жорстко реагувати на ліквідацію ватажка "ДНР" Олександра Захарченко і продовжить добиватися виконання Україною Мінських домовленостей. Він підкреслив, що Росія продовжує наполягати на виконанні Мінських домовленостей. За його словами, це єдиний формат, який може принести результат. "Мінський документ закріпив контактну групу, в рамках якої зустрічаються безпосередньо нинішня влада України, ДНР, ЛНР в присутності Росії і ОБСЄ",-заявив він.

Примітно, що Лавров знову заявив, що потрібно дати амністію для всіх без винятку, "хто брав участь в цих подіях". Крім того, він уточнив, що Донецьку і Луганську потрібно надати особливий статус, де буде закріплено право цих територій говорити російською мовою, право погоджувати кандидатури прокурорів, суддів і мати  так звану "народну міліцію".

В свою чергу прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив,що вбивство  Олександра Захарченка не спричинить за собою вихід Росії з Мінських угод. "Після події терористичного акту, напевно, складно про щось говорити з українською стороною. Але ще раз повторюю — це не означає, що Росія виходить з мінського процесу," — зазначив Пєсков.

До речі,  прогнози про погіршення ситуації на Донбасі через загибель Захарченка, на щастя, не виправдалися. В інтерв’ю "Апострофу" координатор "Інформаційного спротиву" Дмитро Тимчук заявив, що восени існують передумови для того, щоб ескалація стала більш явною, а дії окупаційних військ - агресивнішими.

Утім  Спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік відзначив скорочення кількості обстрілів в зоні проведення операції Об'єднаних сил. А це, свідчить про те, що Росія чітко контролює ситуацію.

Росія не добилася свого, усунувши Захарченка. Тому йде на шантаж: призначили повністю контрольованого Пушиліна і погрожують провести в ОРДЛО так звані місцеві вибори і референдум.

Варто звернути увагу на реакцію депутата Держдуми РФ Костянтина Затуліна, який заявив, що на сьогоднішній день самопроголошені "республіки" ніяк не можуть піти на розтерзання нинішній українській владі. За його словами, для того, щоб так звані "ЛДНР"  повернулися до складу України, країна  повинна перестати бути одіозною, унітарною, військовою державою.

Не виключено, що Росія хоче піти за сценарієм визнання фейкових утворень. Нагадаю, 26 серпня 2008 року в односторонньому порядку Росія визнала Абхазію і Південну Осетію. 30 квітня 2009 року в Москві були підписані угоди між РФ і самопроголошеною "республікою" Абхазія про спільні зусилля в охороні державного кордону Абхазії, а також аналогічна угода між РФ і самопроголошеною "республікою" Південна Осетія про спільні зусилля в охороні державного кордону Південної Осетії.

Однак,  Кремль може заради певних домовленостей розміняти Пушиліна в будь-який момент. Якщо  ліквідували Захарченка, то що вже казати про нього.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ