Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Денісова заявила про примусову мобілізацію Українців на окупованих територіях

Окупаційна влада в окремих районах Донецької області примусово мобілізує етнічних греків. Їх вивозять з будинків під приводом "призову на війну з Україною".
Людмила Денісова

Про це у фейсбуці повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, їй стало відомо, що чоловіків з села Стила на території тимчасово окупованої Донеччини, де мешкають етнічні греки, примусово вивозять з домівок під приводом «призову» на війну з Україною. У зв’язку з цим мешканці села були змушені звернутись по допомогу та з метою розголосу до Надзвичайного і Повноважного Посола Греції в Україні.

Також Денісова зазначила, що вже відомо про вивезення у невідомому напрямку Андрія Водолазкіна, батька трьох дітей, молодшому з яких п’ять років. Ще один чоловік переховується від окупаційних військ, побоюючись за своє життя.

Крім того, Уповноважена з прав людини зауважила, що мешканцям ОРДЛО надсилають телефонні повідомлення про необхідність прибуття до військкоматів, а за ухиляння їм погрожують кримінальною відповідальністю.

"Такі дії є проявом примусової мобілізації, забороненої міжнародним гуманітарним правом. Зокрема, статтею 51 Конвенція про захист цивільного населення під час війни забороняється окупаційній державі змушувати осіб, що перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняються під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах.

Звертаюся до світової спільноти відреагувати на факти примусового призову громадян України на тимчасово окупованих територіях до лав незаконних збройних формувань, що підтримуються країною-агресором", - додала омбудсмен.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ