Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Не чекайте безвізу – зробіть його самі через роботу у Польщі

Головна проблема українців, які вирішили поїхати на роботу у Польщу – непоінформованість. Цим текстом спробую коротко поінформувати про те, що треба знати, щоб без проблем, оперативно та з користю для себе і родини перебратися у Польщу і влаштуватися там за фахом.

Найголовніше: без польської мови єдина відкрита вакансія  - підмітайло, або щось цього рівня. Навіть на складах, де українці виконують найпростішу роботу за 10-15 злотих чистими, потрібно хоча б на комунікаційному рівні говорити польською. Я уже писав, що вивчати польську на курсах в Україні немає сенсу. Треба два тижні подивитися польський телевізор, почитати в інтернеті польські тексти, послухати і вивчити пару фраз для комунікації і   їхати у Польщу, влаштовуватись на польську фірму та вчити мову безпосередньо спілкуючись з поляками. 

Україна виїжджає на заробітки до Польщі

Наступне: польська служба зайнятості (urząd pracy) до квітня 2017 року ще видаватиме БЕЗКОШТОВНО декларації про намір взяти на роботу іноземця (OŚWIADCZENIE O ZAMIARZE POWIERZENIA WYKONYWANIA PRACY OBYWATELOWI REPUBLIKI ARMENII,

REPUBLIKI BIAŁORUSI, REPUBLIKI GRUZJI, REPUBLIKI MOŁDAWII, FEDERACJI ROSYJSKIEJ LUB UKRAINY)

Ще раз: ЦЕ ДОКУМЕНТ БЕЗКОШТОВНИЙ. Відправляєте листа польською мовою кому-небудь з роботодавців наприклад, фірмі, у якій працюю я ([email protected]). До листа, де пишете про своє бажання бути працевлаштованим на складах у Варшаві та околицях, додаєте скан закордонного паспорта і просите вам зробити згаданий зверху безкоштовний документ.  Працедавець заповнить цей документ і за 10 днів зареєструє.   Вам треба буде заплатити тільки за пересилання цього документу  в Україну. Як правило, 30-40 злотих вистачає для передачі документу автобусом з Варшави до будь-якого міста в Україні.  На підставі цього запрошення вам видадуть візу типу Д на півроку. В Україні, користуючись непоінформованістю  потенційних працівників, цей безкоштовний документ продають за 3000 гривень.  Більше того, як правило, продане в Україні освядченє не передбачає роботи. 90 відсотків українців, що приходять у наш варшавський офіс працевлаштовуватися на складах наших клієнтів – приїхали в  Польщу на візах, відкритих за запрошеннями, які не передбачали роботи!  У західній Україні більшість туристичних фірм повідкривали собі філії у Польщі тільки з метою реєструвати ці  безкоштовні документи у польській службі зайнятості і продавати наївним українцям.  Нещодавно мав справу з однією такою фірмою з Івано-Франківська.  Власник фірми Андрій. Фірма називається «Альбатрос». Ця фірма продала ось цей документ за три тисячі гривень. У фірмі відкрили за цим документом людині візу і на додаток дали мою візитку, як  представника роботодавця, який може працевлаштувати особу з фальшивим запрошенням. Коли людина приходить у наш офіс з такою візою і з таким запрошенням – ми мусимо у службі зайнятості зареєструвати для нього нове запрошення. Фактично, фірма мусить повідомити про кожного іноземця, якого вона планує взяти на роботу. Крім того, фірма має обов’язок повідомити службу зайнятості та прикордонників про людей, яким зареєстрували запрошення, але які не прибули на роботу.  Таке запрошення анулюється, а людина при виїзді отримує штамп про депортацію і заборону вїзду на рік чи два.  Отже, потрібно розуміти, що документ, за який українці платять по 400-500 злотих насправді є безкоштовним. І роботодавець його реєструє за сім днів  та може надати працівникові з України, зреагувавши на його електронний лист.  

Річна віза робиться на підставі дозволу на працю від воєводи. Цей документ робиться трохи довше і за нього потрібно заплатити податок воєводству, де такий документ буде виданий.  Спочатку роботодавець  пише електронного листа до воєводського відділу справ іноземців з проханням про подачу документів на дозвіл на працю. За три дні працівник відділу справ іноземців передзвонює працедавцю і повідомляє дату, коли можна подати документи. Якщо у день подачі усі необхідні документи будуть – дозвіл на працю працедавець отримає через годину після подачі документів. Якщо ж чогось бракує – дозвіл буде через місяць. Є інший варіант – подача документів через канцелярію. Тоді дозвіл на працю буде готовий через місяць. Перевірено особисто.  ЗА РІЧНИЙ ДОЗВІЛ НА ПРАЦЮ УКРАЇНЦІ ПЛАТЯТЬ УКРАЇНСЬКИМ ФІРМАМ 400-500 доларів, що теж ненормально. У відповідь на такий підлий бізнес, польські роботодавці почали брати до себе українців у офіси для того, щоб вирішували ці питання за розумну ціну і легально, зі сплатою податків за приготування документів та їх подачу.  Саме таким чином я отримав роботу у польській агенції праці тимчасової. Я -  актор за фахом -  пояснив польським роботодавцям, як правильно, за польськими законами, брати українців на роботу.  

Маючи на руках дозвіл на працю від воєводи і подавши документи на місцеву міграційну карту  (karta pobytu czasowego) та чекаючи на її отримання, можна працювати на роботодавця у Польщі, який зареєстрував цей дозвіл, навіть після закінчення чинності візи.  

ЗА ПОДАЧУ ДОКУМЕНТІВ НА КАРТУ ПОБИТУ УКРАЇНЦІ ПЛАТЯТЬ ДІЛКАМ ВІД ПІВТОРИ ДО ТРЬОХ ТИСЯЧ ЗЛОТИХ!

Фактично, гроші люди платять за те, що їм заповнять документи. Про те, як саме заповнювати ці документи, детально написано на інтернет-порталі відділів справ іноземців. Наприклад тут. Однак, непоінформованість змушує людей платити дикі гроші за те, що вони легко можуть зробити самостійно.  Як наслідок – шалені черги, у яких продається місце, корупція у самих відділах, яка полягає у тому, що тим, хто подає документи самостійно, створюють усі можливі перешкоди в рамках приписів. Натомість, правникам, яким заплачені гроші – широка дорога і всіляке сприяння від чиновників відділу справ іноземців. Переконався у цьому на власному досвіді, півроку вирішуючи документальну сторону свого легального працевлаштування на посаді консультант до справ рекрутації у варшавській фірмі.  Усі можливі перешкоди були переді мною поставлені і я змушений був їх долати. Однак, той факт, що зрештою я працевлаштований, свідчить про існування можливості вирішити все самостійно і безкоштовно. Тепер я вирішую ці справи для інших за гроші. Але кожному потенційному клієнту даю довідник для українців у Польщі, де докладно написано як вирішити все без мене.  Цей довідник надрукувала за спонсорські гроші фундація «Наш вибір» у Варшаві.  Це громадська організація, яка, фактично, виконує роботу української амбасади.  Я три роки спостерігаю за роботою української амбасади у Варшаві і можу аргументовано заявити: українських дипломатів проблеми українців у Польщі не цікавлять.  Проблема черг на кордоні, проблема вирішення документальних питань у польських держустановах, проблема продажу шахраями безкоштовних документів, проблема нелегального працевлаштування на рабських умовах, проблема катастрофічної роз’єднаності українців Польщі різних хвиль – усе це, на думку українських дипломатів, не є їхньою компетенцією.  При цьому, працівники фірми, що перевозить трупи, дуже задоволені роботою української амбасади у Польщі.   Навіть у вихідні можна оформити документи на труп померлого на робочому місці працівника…  Дуже хвалять консульських працівників за це…

Підсумовуючи цей текст скажу, що польська економіка нині тримається на українцях, бо поляки поїхали піднімати британську та німецьку економіку і роблять у Німеччині чи Британії за 9 євро те, що українці у Польщі роблять за 10 злотих. Тому, якщо ви зібралися у Польщу – шукайте роботу самостійно. Не користуйтеся послугами турфірм, які вас відправлять через кордон з фальшивими документами.  Ще один важливий нюанс. Дуже часто потенційні працівники питають, чи надає роботодавець житло? Пояснюю, як працює бізнес з надання роботи з житлом.  Ви приїздите на таку роботу, думаючи, що вас там усім забезпечать і маючи у кишені копійки.  Потрапляєте у нестерпні умови в кімнату на 20 людей, половина з яких не чули ніколи про гігієну, а друга половина звикла ритися у чужих речах.  Кілька днів ви терпите і працюєте… А потім не витримуєте і їдете звідти шукати нормального роботодавця. А ПЛАТИТИ ВАМ ЗА ВИКОНАНУ РОБОТУ НЕ ТРЕБА, БО ПЕРША ЗАРПЛАТНЯ – 20 ЧИСЛА НАСТУПНОГО МІСЯЦЯ!

У таких місцях персонал міняється кожних 2-3 дні і на цьому будується бізнес, що людям, які поїхали, не треба платити. Щодня економія на кожному такому втікачеві – 150 злотих Красота, а не бізнес. Тому, остерігайтеся оголошень, де йдеться про роботу з житлом. Наша фірма житла не надає, але ми радимо кілька костелів на вибір, де живуть наші працівники.

Не чекайте безвізу. Влаштуйте собі безвізовий режим, шляхом отримання польської карти перебування.  Перестаньте прикидатися держслужбовцями, вчителями чи журналістами. Не буває людей цих професій з зарплатнею три тисячі гривень. Підмітайло у Польщі заробляє 2 тисячі злотих, тобто 14 тисяч гривень.  Тут ви відчуєте себе потрібними. А вивчите польську мову – підете працювати за фахом, як більшість тих, хто  пройшов через наші склади.  Зараз назву тільки тих, кого пам’ятаю:  збирач літаків з Херсона прибирав склад – нині працює системним адміністратором логістичної фірми, митний брокер з Луцька комплектував замовлення на книжковому складі – нині викладає англійську у приватній польській мовній школі, юрист без досвіду з Кропивницького займався комплектацією на складі – тепер працює координатором від агенції праці тимчасової. Це я про свого колегу по фірмі,  військовий пенсіонер, власник тур комплексу, що згорів на Хмельниччині обмотував поліетиленом палети на складі. Нині у Старгарді працює на великій агрофірмі і, думаю, скоро буде там десь керувати.  Суддя з Сумської області теж фоліював палети. Нині уже запрошений у польську адвокатську контору… Я теж, до речі, починав з прибирання на складі. Нині знявся у епізодику польського серіалу, а гроші заробляю як консультант до справ рекрутації, який допомагає полякам взяти на роботу іноземців.  У вас теж так вийде. Головне  - почати.  Вперед  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ