Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Питання життя і смерті: Медики на передовій боротьби з COVID-19

1/3
"Швидка та впевнена реакція на кризу COVID-19 - це проблема охорони здоров'я нашого покоління, - сказав Ф. Марк Стюарт, доктор медичних наук, медичний директор SCCA. - Наша головна мета - захистити наших хворих та медичний персонал, продовжуючи надавати співчутливу, якісну допомогу за тих обставин, з якими нам ніколи раніше не доводилося стикатися. Коли пандемія закінчиться, ми всі будемо пишатися тим, що зробили для наших пацієнтів та один для одного у цей критичний для людства момент".

Антоніо Гутерріш (генеральний секретар ООН) вважає, що у 2020 році «людство зіткнулося з найбільшою кризою у галузі охорони здоров’я за всю 75-річну історію ООН».

Станом на 19 березня 2020 року у світі за день реєстрували більше 25 000 випадків зараження на коронавірус та більше 1 000 смертей від нього. Загальна кількість випадків вже складає майже 250 тисяч, а загальна кількість смертей перевищила 10 000. Китай, який бореться з цією пандемією ще з грудня, практично, зумів першим її подолати завдяки високій дисципліні громадян та жертовній праці медичних працівників.

За даними аналітики, 83 774 пацієнтів у провінції Хубей станом на 1 березня 2020 року серед залучених 41 600 медичних працівників заразилося 3 378, які працювати у вогнищі інфекції. Це означає, що практично кожен 12 медик був інфікованим. 22 медики померло від ускладнень Covid-19, а ще 60 медиків від загострення власних супутніх захворювань або перевтоми (медики у середньому працювати 12-18 діб без перерви).

Гірша ситуація у Італії, де люди і влада тривалий час нехтували безпекою, а система охорони здоров’я не справилася із пандемією. Число смертей (3405)  уже перевищило кількість у Китаї (3245), а кількість нових випадків стрімко зростає (+5322 за 19.03.20). 

Гостра нестача у медичних працівниках заставила залучити медиків-пенсіонерів (щонайменше троє відомих медиків віком більше 60 років загинули у перші дні від Сovid-19), а решта виявилися непідготовленими. Так 118 (20%) з 600 сімейних лікарів у Італії інфікувалися після прийому хворих з Covid-19. Загальна кількість інфікованих медичних працівників склала 2 629 (8,3 % від усіх пацієнтів), що удвічі перевищує кількість, ніж у Китаї.

Проаналізувавши трьох місячний досвід Китаю Wang J. у своєму дослідженні виділив наступні причини інфікування медиків 

  1. Недотримання правил безпеки медичного працівника у вогнищі інфекції
  2. Тривале перебування медичного працівника з великою кількістю інфікованих пацієнтів (інтенсивність роботи, відсутність відпочинку)
  3. Відсутність PPE (персонального захисного спорядження)
  4. Недостатній тренінг лікарів, що не мали досвіду роботи з респіраторними інфекційними хворобами

Враховуючи вище перелічене та збільшення кількості випадків інфікування на коронавірус в Україні (41 лабораторно підтверджений випадок  COVID-19, з них 3 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні, станом на 21.03.20), з метою попередження розвитку ситуації, як у Італії, рекомендовано:

1. Забезпечення персональними засобами захисту – респіратор  FFPT – 2, 3; захисний щиток для очей, рукавиці, костюм – особливо потрібні для мед. персоналу лікарень, де планується лікування  хворих з коронавірусною хворобою; усіх сімейних лікарів, які консультують потенційно інфікованих хворих на дому; бригад екстреннної медичної допомоги.

2. Забезпечення транспорту для доставки мед. працівників до лікарні  та обслуговування викликів сімейних лікарів. В умовах карантину обмежено рух громадського транспорту. Особливо питання актуальне для медичних працівників які проживають за межами міста Львова (сільських населених пунктах області)

3. Забезпечення діагностичних тест-систем для швидкого і вчасного виявлення захворювання.

4. Забезпечення засобів дезинфекції, антисептиків для обробки рук персоналу та пацієнтів у медичних закладах.

5. Виконання законопроекту №3219 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», в частині встановлення додаткових доплат  до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які займаються ліквідацією захворювання на коронавірусне захворювання в розмірі до 200% заробітної плати. Встановити додаткове преміювання медичних працівників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ