Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як провести успішну презентацію, коли всі проти вас?

Як провести успішну презентацію, коли всі проти вас? 7 правил виживання серед конкурентів і ворогів.

"Стали запрошувати як експерта на різні заходи, конференції, форуми.

Це успіх, до якого я так довго йшла.

Але туди стали приходити мої конкуренти і навіть вороги. Вони сідають в перших рядах і провокують мене, або як зараз кажуть, тролять. Інколи мені так страшно, що хочу відмовитися від виступу. Але я розумію, що це піар, який дає великі можливості.

Що робити, порадьте! ".

Ось такий лист отримала від читачки мого блогу http://kalabukha.com.ua/ з Києва.

А ви думаєте, що там, де виступаю я, немає таких "добрих людей”?

Вони також поводяться провокативно, психологічно тиснуть і мріють про те, щоб я провалилася.

І ось я виробила для себе і для своїх клієнтів 7 правил виживання серед конкурентів і ворогів, коли треба провести презентацію “під прицілом”:

1.  Залучайте до фізичної допомоги (допомогти щось відкрити, потримати, під’єднати, пересунути). Якщо вже вони вам прийшли псувати нерви, так нехай користь принесуть. Їх це збиває з пантелику, ви стаєте для них людиною, якій вони допомогли. Як же вам тоді презентацію зривати?

2. Посміхайтеся (це їх особливо дратує і виводить з рівноваги!),

3. Ігноруйте. Навіть коли вони демонстративно позіхають чи виходять, грюкнувши дверима. Та хай хоч ляжуть у вас в першому ряді, ви робіть свою справу - проводьте презентацію. Подібна поведінка характеризує їх як невихованих людей. А якщо їх мама не виховала, то це не ваша проблема.

4. Ваші дві ноги.

Завжди стійте на двох ногах, це вам дасть додаткову опору. Придивіться до своїх фотографій. Якщо ви гойдаєтеся або в "бант" ноги зав`язуєте, ви не виглядаєте як лідер. Стійте рівно, тримайте спину і тролі двічі подумають, перш ніж зривати виступ настільки впевненої в собі людини.

5. Рухайтеся! Це дозволяє адреналіну виходити, не руйнуючи ваш організм, не накопичуйте негатив в собі, дайте йому вихід, пересувайтеся в просторі.

Покажіть щось публіці, дайте потримати в руках, пройдіться між рядами. Дуже допомагає. А якщо вже дуже страшно - так перед самою презентацією зайдіть туди, де б вас ніхто не бачив, і зробіть кілька фізичних вправ.

Я пам'ятаю свій перший тренінг в якості бізнес-тренера - коли переді мною сиділо 30 хлопців - менеджерів з продажу, більшість з яких закінчили МВА за кордоном.

Мені було так страшно! Що я зробила?

Зайшла в туалет і зробила 20 присідань, щоб розігнати адреналін, який викликав у мене паніку і навіть бажання втекти! Я впоралася і тренінг пройшов дуже успішно.

6. Уникайте підлещування (сприйметься як ознака вашої невпевненості і слабкості), не треба говорити їм зайві компліменти або, не дай Боже, виправдовуватися, якщо вони вам кажуть дурниці або звинувачують у вигаданих гріхах. Так само уникайте і відкритої агресії. Відповіді в стилі «сам дурний» - це не позиція експерта.

Дуже багато про тролів онлайн та офлайн та грамотну роботу з негативними відгуками я написала у своїй книзі “Почніть говорити “НІ” – як упевнено відмовляти та викликати повагу”.

Номінували на кращу книгу України. Пишаюся.

Придбати можна в мережі книгарень “Є”. Мене зразу видно на стенді “Топ-продажів”.

А також з радістю вам надішлю з автографом.

Купити можна тут http://www.kalabukha.com.ua/say-no/

7. Залучайте до конструктивного (не емоційного) діалогу ( "А як ви вважаєте?", "А як дієте ви в такій ситуації?"). Уважно вислуховуйте, що б вони не говорили. Подякуйте за висловлену думку.

Так це складно. Енерговитратно.

Але правда за нами! За нашою спиною наш досвід, наші досягнення, перемоги і визнання.

Використовуйте мої 7 правил презентації «під прицілом».

Все працює! Та пишіть, якщо маєте якісь питання [email protected]

Людмила Калабуха

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ