Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Війна з Росією

100 професійних музикантів розповіли про діяльність у часі війни

100 професійних музикантів класичного напряму розповіли про діяльність у часі війни та ставлення до творчості російських композиторів та виконавців.
Інфографіки Інституту стратегії культури
Інфографіки Інституту стратегії культури
Інфографіки Інституту стратегії культури
Інфографіки Інституту стратегії культури
1/2

10 липня в Інституті стратегії культури представили результати опитування 100-а професійних музикантів класичного напрямку (представників оркестрів, індивідуальних виконавців), які нині живуть і працюють в Україні та за кордоном. Реалізовували дослідження з березня по червень 2024 року. 

Розробила питальник та організувала його реалізацію серед респондентів піаністка, музично-громадська діячка, культурна менеджерка, доцентка кафедри культурології УКУ Марта Кузій. 

За словами організаторки, опитувальник складався з кількох частин. Зокрема, у першій респонденти розповідали про власну самоідентифікацію в культурному житті України. Передусім, 66% респондентів відповіли, що після повномасштабного вторгнення не змінили місце життя і праці. Водночас 79% опитаних стверджують, що виїжджали на закордонні гастролі після 24 лютого 2022 року. 

“Також було запитання: “Чи беручи участь у закордонних концертах, відчували Ви інше ставлення до себе порівняно з концертними виступами до 24.02.22?”. Ми бачимо, що 95% сказали, що або так і було, або навіть краще. Це свідчить про те, що змінився загальний бекграунд сприйняття українських музикантів. Людей цікавить ця тема до сих пір”, - зазначила Марта Кузій. 

Абсолютна більшість респондентів (94%) відчувають себе частиною української культури. Проте лише 73% вважають свій внесок у її розвиток значущим та видимим. 

Інфографіки Інституту стратегії культури
Інфографіки Інституту стратегії культури
1/1

Під час презентації результатів, Марта Кузій зазначила, що 90% опитаних музикантів не вважають твердження “мистецтво поза політикою” слушним. Така ж кількість респондентів погодилась, що співпраця з російськими артистами може негативно вплинути на їхній імідж. Одним із наступних запитань до респондентів було про те, у якому випадку українські музиканти зможуть налагодити співпрацю з артистами російського походження.

“У нас було відкрите питання, де люди могли б висловлювати свою думку… І як підсумок, я скажу, що 55% опитаних готові на певних умовах співпрацювати з російськими артистами. Найбільше це повторюється серед цих особистих вражень, якщо буде засудження путінського режиму. На другому місці – донати на ЗСУ і визнання України, як самостійної, важливої одиниці. А ось 31% сказав приблизно, що в жодному разі не співпрацюватиме, тільки якщо той помре”, - розповіла Марта Кузій. 

Інфографіки Інституту стратегії культури
Інфографіки Інституту стратегії культури
1/1

Найбільше професійних музикантів, яких опитали, задовольняють сьогодні в культурному просторі відмежування від рф, велика кількість можливостей, перебування в Україні та зміни, котрі відбуваються. Натомість дошкуляють респондентам брак розуміння, куди рухається галузь, та фінансова нестабільність. Ще однією перешкодою для музикантів є, на їхню думку, власна неспроможність змін - 40%.

“Це означає, що люди не відчувають свою залученість, тим не менш відчуваючи себе частиною української культури, не розуміють, що самі можуть робити якісь зміни”, - зазначила Марта Кузій. 

Надалі організатори планують провести друге опитування, яке реалізують серед адміністративного складу інституцій культури: директорів, їхніх заступників, представників менеджменту, міністерств тощо. 

Ознайомитись детальніше із результатами можна за посиланням

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ