Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: 10 найцікавіших історій із розсекречених архівів ЦРУ
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

10 найцікавіших історій із розсекречених архівів ЦРУ

В інтернеті з'явилася база даних, яка містить понад 13 млн розсекречених сторінок документів ЦРУ. Вона містить досьє на радянських лідерів, рецепти невидимих чорнил та дані про експерименти з телепатами

Американські активісти досягли нечуваного успіху в боротьбі за відкритість інформації - вони зробили доступними онлайн сотні тисяч документів ЦРУ. Вони містять понад 13 млн сторінок та охоплюють період діяльності розвідувального управління з 1940 по 1990 рік.

Що представляє собою розсекречений архів

Взагалі-то розсекретили ці документи раніше, згідно з поправкою до Конституції, яка зобов'язує спецслужбу опубліковувати документи віком понад 25 років. Однак дуже довго не існувало автоматизованої системи пошуку по архіву.

У 2000 році з'явилася функція пошуку по архіву ЦРУ. Але скористатися нею можна було в одному-єдиному приміщенні - Національному архіві США в Меріленді, і лише на чотирьох комп'ютерах. Ними можна було користуватися лише в робочий час бібліотеки, без можливості відправити копію по електронній пошті чи скопіювати на переносний носій інформації. Єдиним доступним способом зробити собі копію документу був принтер.

Ось так виглядають чотири компьютера, з яких раніше можна було потрапити в розсекречені архіви ЦРУ


За 16 років журналістам, історикам та зацікавленим активістам вдалося витягти з архіву понад мільйон сторінок. І ось нарешті в середу, 18 січня, ЦРУ виклало на своєму сайті близько 12 млн сторінок документів. 

Документи відредаговано, з них вилучені деякі дані з метою захисту джерел та методів збору інформації. Весь архів поділено для зручності на 12 секцій.

1. Берлінський туннель

Одна з секцій присвячена операції "Берлінський тунель", яку в 1952-1956 роках провели спільно американська та британська розвідки. Мета проекту полягала в прокладенні таємного підземного проходу зі східної в західну частину Берліна, щоб отримати доступ до радянських кабелів, по яким здійснювався телефонний і телеграфний зв'язок. На них встановили "жучки" для прослуховування. Згаданий період був розпалом "холодної війни" між Радянським Союзом та Заходом.

За словами Ламберта, після розсекречення архівів у 1990-х роках, ця операція була найбільш популярним запитом в журналістів та дослідників. У доповіді детально описано спорудження тунелю, аж до подробиць щодо проблем з піщаним ґрунтом та місцем закладення вибухівки на випадок розкриття тунелю. Він мав довжину 450 метрів, прослуховування тривало 11 місяців та 11 днів. У квітні 1956 року радянські військові виявили тунель. Сталося це через потужні зливи - кабель обірвався і ремонтники наткнулися на тунель.


Згодом радянський комендант зібрав журналістів та провів для них брифінг на місці виявлення тунелю. Як зазначено в доповіді, у некомуністичних країнах ця новина була сприйнята позитивно для США - виявилося, що ЦРУ здатна на такі ж потужні шпигунські операції, як і радянська розвідка.

Втім, у доповіді також згадується й інша версія. МІ6 викрила в своїх лавах подвійного агента Джорджа Блейка, який працював на СРСР. Він знав про плани спорудження тунелю та інформував про це свої радянські контакти.

Якщо це була правда, лишається питання, чому радянське командування допустило будівництво тунелю та дозволило йому працювати майже рік. Жодних доказів, що цей канал використовувався для зливання американцям дезінформації, не виявлено.

"Висувалося багато теорій, але найбільш вірогідно, що ми ніколи не дізнаємося про те, на чому ґрунтувалися дії радянської сторони", - сказано в документі.

2. Безліч згадок про Україну

Пошукова система видає понад 11 тисяч документів у відповідь на запит Ukraine. Це різнокаліберна збірка різного матеріалу про розташовані в Україні об'єкти промисловості, українських радянських діячів, настрої населення в різні періоди розвитку Радянського Союзу, військовий потенціал в окремих регіонах тощо.

У багатьох випадках це не зовсім розвідувальна інформація, а копії публікацій в ЗМІ, які з якихось причин зацікавили спецслужбістів. Наприклад, в архіві можна знайти копію статті "Голос Народу. Українська відповідь на книжку про нацистів у США", опубліковану в 1985 році газетою Chicago Tribune.


Автор, етнічний українець Мирон Куропас, спростовує тези спекулятивної книги Аллана Раяна, в якій стверджується, що в США отримали прихисток тисячі нацистських злочинців, зокрема й українці. Куропас описує ситуацію, яка склалася в Західній Україні на момент вторгнення військ Гітлера, та причини, чому спочатку українці вітали їх, а потім воювали з ними.

3. Смерть Сталіна та підсилення Хрущова

В архівах міститься кілька цікавих документів, присвячених періоду історії переходу влади в Радянському Союзі від Сталіна до Хрущова. Наприклад, там є "Програма психологічної підготовки до відходу Сталіна від влади", яку підготувала Колегія психологічних стратегій (Psychological Strategy Board). Там припускається, що Сталін ось-ось помре. Документ датований 1952 роком, а Сталіна не стало в 1953 році. Також автори висловлюють припущення, що наступник може виявитися гіршим за "батька народів" та розпочати нову війну.

В окремій доповіді про смерть Сталіна констатується, що встановити, коли та за яких обставин помер "вождь", неможливо. У звіті 1954 року говориться про зростання впливу Хрущова. Там описано кілька випадків, які свідчать про те, що в президіумі ЦК вплив політика підсилюється. Якщо тренд буде розвиватися, це означає лише, що роль Хрущова більша за роль Малєнкова.


Ще один документ є узагальненням чуток про боротьбу за владу після смерті Сталіна. Їх зібрав інформатор, який 24 дні провів у санаторії в Кисловодську в 1955 році та завів дружні стосунки з радянськими функціонерами. Джерело описує спроби Лаврентія Берії захопити владу, його конкуренцію з Малєнковим, описує таємні зустрічі очільників ЦК.

4. Дослідження Брежнєва

Персоні лідера СРСР епохи застою присвячено детальну доповідь, датовану 1969 роком. Тобто її створили через п'ять років після приходу Брежнєва до влади. На той час уже стало зрозуміло, що він очолив СРСР надовго.

Документ має таку назву, нібито це наукова стаття чи книга: "Леонід Брежнєв. Чоловік та його сила". В ньому детально змальовуються різноманітні інтриги та конфлікти всередині оточення генсека, наприклад, його конкуренція за владу з Косигіним тощо.

На самому початку сказано, що на тлі усунутого від влади в 1964 році "піротехніка" Хрущова будь хто виглядав би сірим. Брежнєв описується як "обережний, дієвий та жорстокий бюрократ", який майже позбавлений уяви, відчуття кольору та смаку.

5. Радянські заводи, пропаганда і анекдоти

У збірці багато даних про радянські промислові об'єкти. Наприклад, там можна знайти креслення приміщення заводу "Азовсталь" в Маріуполі, заводу "1 травня" у Кірові (зараз Вятка) тощо. Також є детальні звіти щодо розвитку окремих галузей науки та промисловості в СРСР. Наприклад, один з документів детально розповідає про радянські досягнення в кібернетиці.

Також є детальні звіти про тренди комуністичної пропаганди. Вони готувались на основі публікацій в пресі. Загалом це аналіз того, як радянська пропаганда трактує ті чи інші події всередині та ззовні СРСР.

Найбільш смішна частина документів - це збірка радянських анекдотів 1980-х років. В "шапці" сказано, що їх зібрали для заступника директора ЦРУ, проте з якою метою - не пояснюється. Цілком можливо, що й просто для розваги. Це 11 досить відомих за часів СРСР анекдотів.

Наприклад, такий: американець розповідає росіянину про переваги свободи слова: я спокійно можу вийти під Білий дім та кричати "Геть Рейгана!" Росіянин відповідає, що теж може вийти до Кремля та кричати "Геть Рейгана!"

Інший анекдот розповідає про чоловіка, який виходить з довжелезної черги за вином зі словами "Піду вб'ю Горбачова", а згодом повертається і встає назад зі словами "там черга ще довша".

6. Шпигування за Кастро

З очевидних причин, у документах багато згадується Фідель Кастро. У доповіді за 1963 рік розповідається про те, яку підривну діяльність лідер Куби планує проводити в країнах Латинської Америки.

Автори документу зауважують, що після візиту до Москви Кастро був занепокоєний планами СРСР налагодити стосунки зі США, тому поставив собі за мету активізувати революційну діяльність у Венесуелі та інших країнах.

Цікаво, що в документах поки що не знайшлося жодної згадки про замахи на життя Фіделя, які нібито влаштовували йому американці. Наводиться лише інтерв'ю, в якому Кастро запитують, чому він звинувачує в замахах саме ЦРУ.

7. Використання телепатії

Зігдно з архівами, ЦРУ проводило тестування людей, які нібито мали телепатичні здібності. Результат дослідників розчарував і проект закрили.

Як пише видання "Популярна механіка", розсекречені записи ЦРУ містять кілька посилань на секретний військовий об'єкт Sun Streak, завданням якого було дослідження паранормальних явищ в 1970-х та 1980-х роках.

У базі ЦРУ цей об'єкт згадується під назвою Stargate ("Зоряна брама"). Цей об'єкт був розсекречений ще в 1995 році. Про нього в 2004 році написали книгу, а в 2009 році зняли кіно The Men Who Stare At Goats (в українському прокаті мав назву "Бойовий гіпноз проти кіз").

Журналіст видання розкопав у архіві файли, які описують проект під назвою "Project N-1 X", який схожий на спроби Sun Streak тренувати людей з телепатичними здібностями на відстані "читати" зміст засекречених документів.

Експерименти відбувалися в 1987-88 роках. Врешті решт ЦРУ прикрило проект, бо усвідомило, що він був марний. "Або, можливо, програма ніколи не закривалася і паранормальна діяльність досі секретно тестується. Істина десь поруч", - резюмує видання.

8. Дослідження даних про НЛО

Матеріалів, присвячених дослідженню літаючих тарілок, в архіві багато. Але здебільшого це всього лише результат моніторингу повідомлень у ЗМІ - американських та закордонних, а також літератури, присвяченій уфології.


Об'єкт "Зона 51" у пустелі Невада, де американські військові та спецслужби нібито ховали уламки інопланетних кораблів та останки інопланетян, було розсекречено ще в 2013 році. Нічого подібного там, звісно, не виявилося.

Тим не менше ЦРУ вже рекламує свої архіви підборками "Топ 5 секретних документів, які хотіли б отримати агенти Малдер та Скаллі" (герої серіалу про паранормальні явища "X-файли").

9. Невидимі чорнила та зникаючі фотографії

Серед документів можна відшукати кілька документів, присвячених шпигунським технологіям. Наприклад, там є збірка рецептів з виготовлення невидимих чорнил та фотографій. Зауважується, що це методи, які часто використовують шпигуни та контрабандисти. Згадуються там і розписи по тілу, і написи фруктовим соком і йодом, який з часом розкладається на світлі.

Також в архіві є з десяток рецептів, як відкрити запечатаного листа, не залишаючи на ньому слідів. Один із них передбачає використання звичайнісінької праски та відомий багатьом і без ЦРУ. Також там містяться поради, як знайти на конверті чи листі залишки хімікалій.

10. Статті "божевільних вчених" та інші курйози

Також в архіві є й відверто нудні матеріали, або ж статті "божевільних вчених". Наприклад, одна з них має назву "У лабораторію входить чарівник". Це переклад листа в редакцію та статті-відповіді з радянського журналу "Техника молодежи" за 1966 р., присвячена лікуванню накладенням рук.

Схоже, що в ЦРУ приділяли чималу увагу вивченню досвіду радянських вчених, у тому числі й в галузі психіатрії. Як наслідок, тепер маємо в архіві спецслужби ось такі курйозні тексти з радянської преси.

Також, як звертає увагу The New York Times, в архівах містяться матеріали, які взагалі незрозуміло нащо туди потрапили. Наприклад, рекламний буклет Музею воскових фігур Буффало Білла. "Можливо, це код, ключ до якого лишається засекреченим", - припускає газета.

espreso.tv

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ