Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

11 грудня – Всесвітній день хворого на бронхіальну астму

Бронхіальна астма – одне з найпоширеніших хронічних захворювань. За даними ВООЗ, від астми страждає 235 мільйонів людей у світі. На бронхіальну астму можуть хворіти люди усіх вікових груп, але найчастіше це діти та молодь. Про це повідомили 11 грудня Гал-інфо у пресслужбі Львівського обласного центру громадського здоров'я.

Це хронічна хвороба, яка найчастіше проявляється періодичними нападами задишки та свистячими хрипами. Частота та ступінь важкості цих симптомів можуть бути різними. Як правило, напади відбуваються під час фізичної активності або вночі.

Астма вважається невиліковною хворобою. Проте можна контролювати перебіг захворювання та прояв симптомів.

Серед причин бронхіальної астми є:

Алергени. Люди з алергічним ринітом або атопічним дерматитом мають в 3-5 разів вищий ризик захворіти на бронхіальну астму. І навпаки: бронхіальна астма може спровокувати алергію на певні подразники.

Спадкова схильність. Якщо хтось із ваших родичів хворів на астму, то ви автоматично відноситесь до групи ризику.

Шкідливі умови праці: вплив хімічних подразників, особливо на робочому місці.

Низька вага при народженні та/або куріння матері під час вагітності.

Часті респіраторні захворювання.

Деякі медикаменти. Аспірин, група протизапальних і знеболюючих препаратів, ліки від тиску (бетаблокатори) також можуть стати причиною бронхіальної астми.

Ожиріння та малорухливий спосіб життя.

Розвитку бронхіальної астми також сприяють домашні алергени (пил і пилові кліщі, пліснява), домашні тварини (шерсть, пір’я, слина тощо), таргани і засоби побутової хімії. Несприятливі погодні умови (холодне повітря), сильне емоційне (страх або гнів) та фізичне навантаження можуть викликати посилення симптомів або розвиток ускладнень астми.

Профілактика

Щоб зменшити ризики бронхіальної астми регулярно прибирайте і провітрюйте приміщення. Стежте за рівнем сухості повітря в домі, за потреби зволожуйте і фільтруйте повітря спеціальними приладами.

Профілактика бронхіальної астми – це обмеження хімікатів. Якщо не можете відмовитись від побутової хімії, то користуйтеся гумовими рукавичками і маскою.

Оскільки причиною астми можуть стати деякі препарати, не займайтесь самолікуванням, перед прийомом будь-яких ліків радьтеся з лікарем!

Якщо ви помітили в себе прояви алергії, не легковажте цим: зверніться до лікаря. Не приймайте ліки без призначення лікаря

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ