Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

12 лютого – Всесвітній день обізнаності про епілепсію

Епілепсія — це хронічний розлад мозкової діяльності. Недугу вважають одним із найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань у людини. Про це повідомляє МОЗ.

Люди з епілепсією зазвичай частіше мають інші проблеми зі здоров’ям — переломи, забої, а також тривожні розлади й депресію.

Підступність цього захворювання криється у тому, що його напади несподівані як для хворого, так і для оточення. І саме від дій тих, хто опинився поруч, залежить безпека й навіть життя людини під час епілептичного нападу. 

Для захворювання характерні напади, що повторюються та проявляються у вигляді короткочасних мимовільних судом у певній частині тіла (парціальні судоми) або по всьому тілу (генералізовані судоми). Іноді вони супроводжуються непритомним станом та втратою контролю над функціями кишківника або сечового міхура.

Розрізняють первинну, або ідіопатичну, епілепсію, та вторинну. Причинами другої зазвичай стають: пошкодження мозку у передпологовий та післяпологовий періоди внаслідок травми чи гіпоксії (нестачі кисню); вроджені відхилення від норми або генетичні стани через вади розвитку головного мозку; важка травма голови; інсульт, унаслідок якого до мозку не надходить достатньо кисню; інфекції мозку та мозкових оболонок (менінгіт, енцефаліт, нейроцистицеркоз); пухлини.

Якщо у вас з’явились судоми, обов'язково зверніться до лікаря. Сімейний лікар після огляду за потреби направить вас до фахівця — невролога для подальшої діагностики. У жодному разі не ігноруйте симптоми! Й за можливості занотуйте, коли у вас стався напад та що ви робили під час нього. 

Профілактика епілепсії

Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що до 25% випадків розвитку епілепсії можна потенційно запобігти.

Найефективнішим способом профілактики посттравматичної епілепсії є запобігання травмам голови, зокрема, шляхом зниження частоти падінь, дорожньо-транспортних пригод та спортивних травм.

Належне надання перинатальної допомоги допомагає зменшити кількість нових випадків епілепсії, зумовлених пологовими травмами.

Крім того, застосування лікарських засобів та інших методів зниження температури тіла у дітей із лихоманкою може знизити ймовірність фебрильних нападів.

Профілактика епілепсії, що виникає після інсульту, спрямована на зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Йдеться про заходи щодо профілактики або контролю підвищеного артеріального тиску, цукрового діабету та ожиріння, а також відмови від вживання алкоголю та тютюну.

Також інфекції центральної нервової системи є причиною епілепсії у тропічних районах, де розташовані багато країн, що розвиваються. Дієвими способами скорочення глобальних показників епілепсії, зокрема обумовленої нейроцистицеркозом, є знищення паразитів у таких регіонах та роз'яснення населенню методів запобігання інфекціям.

Послідовність дій з надання домедичної допомоги постраждалим під час епілепсії:

  • переконайтеся у відсутності небезпеки;

  • викличте бригаду екстреної медичної допомоги;

  • надайте домедичну допомогу на місці випадку, крім ситуацій, коли місце є небезпечним;

  • подивіться на годинник і зафіксуйте час від початку до кінця активних судом;

  • не намагайтеся силоміць стримувати судомні рухи постраждалого;

  • вкладіть постраждалого на рівну поверхню, підкладіть під його голову м’які речі, щоб запобігти травмуванню;

  • розстебніть одяг постраждалого;

  • поверніть його на бік, щоб запобігти потраплянню до верхніх дихальних шляхів слини, крові тощо;

  • не розкривайте рот постраждалого за допомогою підручних засобів;

  • не потрібно силоміць вливати рідину чи будь-які ліки до рота постраждалого під час судом;

  • після припинення судом огляньте постраждалого — якщо він не опритомнів і не дихає, розпочніть серцево-легеневу реанімацію;

  • забезпечте постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної медичної допомоги;

  • у разі погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної медичної допомоги повторно зателефонуйте її диспетчеру.

Розвінчуємо три найпоширеніші міфи про епілепсію

  1. Попри досить поширену думку, людина не може проковтнути язика під час епілептичного нападу. Це просто фізично неможливо. 

  2. Людині під час нападу епілепсії не потрібно нічого класти в рот. Так вона може вибити собі зуби або навіть зламати щелепу. Потрібно лише обережно перекласти людину з на бік й покласти що-небудь м'яке під голову, щоб захистити її від травмування.

  3. Не варто стримувати людину під час нападу. Це не зупинить судоми.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ