Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 12 вересня - Сталін наказав створити заградотряди із військ НКВД
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

12 вересня - Сталін наказав створити "заградотряди" із військ НКВД

Цього дня у 1941 році було створено загороджувальні загони.

Наказ Й.Сталіна за № 001919 від 12 вересня 1941 року передбачав створення у прифронтовому тилу загороджувальних загонів із військ НКВД, які повинні були вогнем стримувати відступаючих. Про це йдеться у повідомленні Всеукраїнської правозахисної організації Меморіал імені Василя Стуса на Facebook.

На Південно-Західному фронті від 22 черв. до 20 лип. 1941 за звинуваченнями в "панічній втечі" затримано 75 771 військовослужбовця, зокрема багатьох командирів. З цього числа військовим трибуналом засуджено 627 осіб, із них до розстрілу – 411. Подальшого розвитку організація таких загонів набула в наказі за № 227, підписаному Й.Сталіним 28 лип. 1942.

В арміях формувалося по 3–5 добре озброєних загороджувальних загонів (до 200 осіб у кожному), розміщених у безпосередньому прифронтовому тилу військ. При паніці й безладному відступі "панікери, дезертири, боягузи" розстрілювалися на місці. Командири й комісари корпусів та дивізій зобов'язувалися надавати загонам всебічну допомогу й підтримку. Загороджувальні загони були розформовані наприкінці жовтня 1944-го.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ