Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вийшла друком книга Аміра Вайнера "Збагнути війну: Друга світова війна і доля більшовицької революції"

Видавництво "Дух і літера" видало нову книгу Аміра Вайнера "Збагнути війну: Друга світова війна і доля більшовицької революції".

Друга світова війна була катаклізмом, що похитнув інституції, ідентичності та переконання, які доти здавалися непорушними. Ця книга представляє війну як ключову подію в радянській історії. Аби зрозуміти те, як радянські люди впоралися з досвідом і спадком війни, необхідно детально розглянути інституції, які формували їхній світ.

Підходячи до війни з перспективи України (насамперед у фокусі Вінниччини), Амір Вайнер досліджує її значення в контексті світової історіографії модерних практик соціальної інженерії, Голокосту, депортацій за етнічною ознакою, співпраці з окупаційною владою та післявоєнних переміщень населення.

Він розкриває вплив війни на ідеологію, переконання та практики радянського режиму і його громадян, виявляючи шляхи, якими різні елементи державного устрою намагалися осягнути цю травматичну подію. Війна, доводить автор, дала свого роду новий початок радянській владі: вона породила міф, що визначав державу сильніше за попередній основоположний міф революції. Ба більше, значення міфу «війни з фашизмом» не зникало з плином років – навпаки, він став сприйматися як надісторичний, позачасовий.

На обкладинці використано зображення плакату «Україна вільна!» (Київ, 1944).

Амір Вайнер – американський історик та професор радянської історії Стенфордського університету. Він досліджує тему демографічної політики, тотілітаризму, Другої світової війни та масового насильства. Вайнер є директором Центру російських, східноєвропейських та євразійських досліджень у Стенфорді, а його дослідження включають історію КДБ і державне стеження часів Радянського Союзу. Він є автором книг, а також численних статей про вплив Другої світової війни на радянську державу, соціальну історію Другої світової війни та радянську прикордонну політику.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ