Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

13 червня у Львівській філармонії - зустріч-дискусія зі українським маестро Євгеном Станковичем

У понеділок, 13 червня, у Львівській обласній філармонії (вул. П. Чайковського, 7) відбудеться відкрита зустріч-дискусія з відомим українським композитором, лауреатом Шевченківської премії, Героєм України Євгеном Станковичем. Початок зустрічі зі знаменитим маестро, яка проходитиме на камерній сцені Філармонії, – об 11:00. Вхід - вільний.

Напередодні цієї зустрічі у Львівській філармонії, на заключному концерті XXXV Фестивалю музичного мистецтва «Віртуози», прозвучить львівська прем'єра Третього концерту для скрипки з оркестром Євгена Станковича. Цей твір композитор написав у 2015 році для скрипаля Валерія Соколова, який, попри молодий вік, уже став знаменитістю і героєм документального фільму, який про нього зняв французький режисер Бруно Монсенжон.

На зустрічі з Євгеном Станковичем 13 червня також будуть присутні виконавці твору-прем’єри: Валерій Соколов (скрипка) та Віктор Плоскіна (диригент). Модеруватиме дискусію львівська композиторка Богдана Фроляк.

Довідка

Твори Євгена Станковича звучали у концертних залах Канади, США, Німеччини, Франції, Іспанії, Китаю, Філіппін, у країнах Східної Європи. У січні 1992 року Станкович був головою журі І Міжнародного фестивалю сучасної музики в Канаді. У 1996-му він був композитором-в-резиденції кантона Берн (Швейцарія).

Ключовими рисами почерку маестро Станковича є витончена, поліфонічна оркестрова фактура, особлива увага до тембру, а також глибока експресивність. Його камерна симфонія № 3, написана у 1982 році, увійшла в десятку найкращих творів світу ЮНЕСКО за 1985 р.

Євген Станкович є автором шести симфоній, дев'яти камерних симфоній, двох опер, шести балетів, цілої низки вокально-симфонічних творів (зокрема, «Панахида за померлими з голоду» на текст Дмитра Павличка), камерної музики, музики до шести спектаклів та понад 100 кінофільмів.

Євген Станкович багато років очолював Спілку композиторів України, є членом Комітету Національної премії ім. Т. Шевченка. Композиції Євгена Станковича випускали на записах такі компанії, як «Мелодія», «Аналекта», «ЕйЕсВі» та «Наксос».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ