Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

17 листопада – Міжнародний день відмови від куріння

Щорічно кожен 3-й четвер листопада в світі відзначається Всесвітній день відмови від куріння, прес-служба ГУОЗ ЛОДА.

Він був започаткований Американським онкологічним товариством у 1977 році.

Мета цього заходу - сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залучення до боротьби проти паління всіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління й інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я.

Сьогодні у світі налічується понад 1,3 млрд  курців, а до 2025 року, згідно з прогнозами, їх кількість зросте ще на 400 млн. На нашій планеті кожні 6 секунд одна людина помирає від захворювань, пов'язаних з курінням тютюну, а щорічно з цієї причини гине майже 5 млн осіб. При збереженні таких масштабів вживання тютюну до 2020 року щорічна кількість смертей може збільшитися вдвічі.

Куріння є третім чинником ризику виникнення інсульту та інфаркту, а також першим чинником розвитку раку легенів. Щороку в Україні внаслідок куріння помирає 120-140 тис. осіб.

На жаль, за рівнем поширення куріння Україна посідає сьоме місце з кінця серед 132 країн світу. У нас палять 67% чоловіків і 20% жінок.

Встановлено, що більшість (90%) людей починають палити у молодому віці. Саме курці, які познайомилися з сигаретою до 18 років, не можуть самостійно «розлучитися» з сигаретою до кінця життя. Молоді люди впевнені, що кинути палити легко. Проте, далеко не всім з них вдається позбутися від нікотинової залежності.

Всесвітня організація охорони здоров’я  нещодавно організувала глобальне вивчення (у тому числі в Україні) поширеності тютюнопаління серед 13-15-річних підлітків. Дослідження на національному рівні виконували науковці Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва. Виявилось, що постійно курять 24% підлітків: 27,6% хлопців та 20,6% дівчат. Вплив тютюнового диму вдома протягом останнього тижня перед опитуванням зазнали 70% учнів, у громадських місцях – 84%.

Експерти Всесвітної організації охорони здоров’я  зробили висновок, що смертність серед курців:

- на 30-80% вище, ніж у некурящих;

- серед хворих на рак в різній формі 95% палять;

- серед померлих від хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) не менше 75% курців;

- смертність від раку легень серед курців вища у 20 разів;

- стенокардія у курців зустрічається частіше у 13 разів;

- інфаркт міокарда уражує курців в 12 разів частіше (особливо до 40 років);

- виразка шлунка буває у курців частіше в 10 разів.

За наявності в сім'ї курців ризик розвитку онкозахворювань зростає. Люди, які в дитячому віці зазнавали впливу тютюнового диму, але самі палити не почали, все одно мають підвищений шанс захворіти на рак. Обстеження дружин курців дозволило зробити висновок: ризик розвитку раку легенів у них у 2-3 рази вищий, ніж у жінок, чоловіки яких не курять. Діти курців-жінок приблизно до 11 років відстають у фізичному і розумовому розвитку.

За всіма цими сухими цифрами статистики стоять життя багатьох мільйонів людей, їхніх дітей та батьків.

Прогнози експертів невтішні: у найближчому майбутньому здоров’я населення буде залежати від інтенсивності відмови від куріння. Саме цей чинник  може збільшити тривалість життя і вберегти від багатьох хвороб.

14-й чемпіонат Європи з футболу (ЄВРО-2012), який буде проводитися УЄФА, буде повністю вільним від тютюну. Рішення УЄФА накласти заборону на тютюн на такому визначному спортивному заході дає потужний сигнал вболівальникам світу, ще раз підтверджуючи зв’язок між футболом і здоров’ям.

Міністр охорони здоров’я України О. Аніщенко зауважив, що «споживання тютюну є великою трагедією» для медиків «і причиною серйозних втрат для економічної продуктивності». Тому «ЄВРО-2012 допоможе донести до більшості українців, які все ще палять, що з тютюном ми всі у програшу».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ