Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

2025 рік у Львові буде роком Ігоря Юхновського

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/2
Сьогодні, під час відкриття меморіальної таблиці Ігорю Юхновському, міський голова Львова Андрій Садовий оголосив, що 2025 рік буде присвячений цьому видатному науковцю. Про це повідомляє ЛМР.

«Сьогодні, у день, коли відомому науковцю та державотворцю могло б виповнитися 99 років, ми знову зібралися на його честь. Цього разу, щоб відкрити пам'ятну таблицю на рідному інституті Ігоря Рафаїловича, де він пропрацював понад 30 років.

Ми прийняли рішення 2025 рік оголосити роком Ігоря Рафаїловича Юхновського. Тому разом із оргкомітетом повідомляємо, що наступного року плануємо провести у Львові  3 форуми на теми, яким Ігор Юхновський присвятив своє життя: фізика, економіка, політика.

Для нас важливо якісно наповнити змістом ці фундаментальні праці, над якими Ігор Юхновський працював. Адже ми зобов'язані впровадити в життя його ідеї. Кожна ідея, яка йшла від Бога через Ігоря Рафаїловича має бути зреалізована”, - наголосив міський голова Львова Андрій Садовий під час відкриття меморіальної таблиці Ігорю Юхновському.

У 2025 році Ігорю Юхновському мало б виповнитись 100 років, та, на жаль, навесні цього року він помер. Однак, зважаючи на те, що Ігор Рафаїлович був почесним громадянином Львова, видатним політичним і громадським діячем та науковцем, місто вирішило відзначити його 100-річчя низкою важливих і знакових подій. Вже відбулося перше засідання організаційного комітету з відзначення 100-річчя з дня народження Ігоря Юхновського, де обговорили майбутні плани і програму заходів. Одним з учасників організаційного комітету є і голова Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович.

«Дуже дякую за те, що місто Львів взяло на себе лідерство в питанні гідного вшанування Ігоря Юхновського. Він був глибоко поміркованою, людяною і професійною особистістю, тому я прицільно вивчав його підходи у керуванні Інститутом національної пам’яті. Я б хотів, щоб всі наші ініціативи, заходи, які ми будемо робити, виходили з тих принципів, якими серед інших вирізнявся Ігор Рафаїлович. Вони повинні були конструктивними, вагомими, а не «для галочки», щоб вони торкнулися людей і викликали бажання більше дізнатися про видатного українця. Наше з вами завдання – зробити простір живої пам’яті», – наголосив Антон Дробович, голова Українського інституту національної памʼяті.

Зазначимо, що до оргкомітету з відзначення 100-річчя Ігоря Рафаїловича Юхновського увійшли:

Андрій Садовий, міський голова Львова, голова організаційного комітету;

Назар Трохимчук, позаштатний радник міського голови, секретар організаційного комітету;

Антон Дробович, голова Українського інституту національної памʼяті;

о. д-р. Богдан Прах, віцепрезидент Українського католицького університету;

Володимир Мельник, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, доктор філософських наук, професор;

Юрій Бобало, ректор Національного університету "Львівська політехніка", доктор технічних наук, професор;

Тарас Брик, директор Інституту фізики конденсованих систем Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук, професор;

Олесь Іванків, заступник директора з наукової роботи Інституту фізики конденсованих систем Національної академії наук України, кандидат фізико-математичних наук;

Ігор Мриглод, головний науковий співробітник Інституту фізики конденсованих систем Національної академії наук України, академік Національної академії наук України;

Віталій Мельничук, народний депутат України І скликання, віцепрезидент Асоціації народних депутатів України;

Тарас Стецьків, народний депутат України I-IV, VI скликань

Роман Безсмертний, народний депутат України II-V скликань, кандидат політичних наук;

Омелян Ощудляк, журналіст, сценарист, засновник Young&Hungry Productions;

Євген Бойко, директор департаменту «Адміністрація міського голови»;

Остап Процик, позаштатний радник міського голови Львова;

Любомир Зубач, заступник міського голови Львова з містобудування.

Довідка

Ігор Рафаїлович Юхновський (01.09.1925 - 26.03.2024) – видатний український фізик-теоретик, академік Національної академії наук України, організатор і перший директор Інституту фізики конденсованих систем НАН України, політик, будівничий держави, Герой України.

Ігор Юхновський створив Львівську наукову школу статичної фізики. Він розробив оригінальні й потужні методи теоретичних досліджень систем взаємодіяльних частинок: метод зміщень і колективних змінних, які дозволили розв'язати серію принципових проблем фізики конденсованої речовини.

1990 року Ігоря Юхновського обрано депутатом Верховної Ради України. У парламенті очолював опозицію як Голова Народної Ради.

1991 року був кандидатом у Президенти України.

Протягом грудня 1999 — березня 2002 був головою Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України.

У червні 2006 року постановою Кабінету Міністрів України Ігоря Юхновського призначено в. о. голови Українського інституту національної пам'яті — центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Також Ігор Рафаїлович – один із засновників та учасник (з 2011 року) ініціативної групи «Першого грудня».

У 2016 році, з нагоди 760-річчя Львова, Ігорю Юхновському було присвоєно звання  «Почесний громадянин міста Львова».
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ