Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

27% українських біженців в Польщі знайшли роботу протягом першого місяця перебування там

27% українських біженців в Польщі знайшли роботу протягом першого місяця свого перебування там. 34% шукали роботу від одного до трьох місяців. Станом на зараз лише 18% українців не працюють.

Фото ілюстративне

Про це свідчать результати дослідження Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету, Міграційної платформи EWL та Фонду підтримки мігрантів на ринку праці «EWL».

Результати опитування презентували у межах конференції "Воєнні біженці з України. Рік у Польщі" у Львівському національному університеті ім. І. Франка 13 березня.

За даними Прикордонної служби Польщі, від 24 лютого польсько-український кордон перетнули близько 10 мільйонів біженців. З-поміж них у Польщі зупинились 1,5 мільйона людей — вони отримали тимчасовий захист. Це близько 1/3 від усіх, хто втікав від російської агресії до європейських країн (крім росії та білорусі).

Більшість біженців з України (83%) перебуває в Польщі вже понад пів року. Більша частина респондентів (51%) прибули в перші три місяці після початку повномасштабної війни. 

Переважна більшість українських біженців у Польщі почали працювати — це близько 900 тис. людей або 82%. Станом на зараз лише 18% українців не працюють.

27% працевлаштованих біженців почали працювати протягом місяця після прибуття до Польщі. 34% шукали роботу від одного до трьох місяців. 

У межах конференції директор Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету Ян Маліцький зазначив, що українці, які змушені були втікати від російської агресії, "сформували" новий тип біженців за кордоном. 

"Українці є дуже соціально активні. Це новий тип біженців. Не такі, як раніше приїздили в Європу, щоб просто отримувати допомогу", — сказав Ян Маліцький.  

Довідка 

Дослідження з біженцями з України, які приїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року і зараз перебувають у цій країні, проводилося за допомогою онлайн-анкет CAWI та телефонних інтерв'ю САТІ.

Дослідження було проведене 10-16 лютого 2023 року на вибірці №=400 людей, дорослих (18+) біженців з України. Інтерв'ю проводилися в різних містах та регіонах Польщі, включаючи Варшаву, Краків, Вроцлав, Гданськ, Зелену Гуру, Тарнув, Перемишль, Андрихув, Яновєц-Любельський, Сулеюв, Віслу та Устронє-Морське.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ