Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 29 грудня відбувся переможний бій сотні УПА Полтавці
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

29 грудня відбувся переможний бій сотні УПА "Полтавці"

29 грудня 1944 року біля села Мелна Рогатинського району Івано-Франківської області відбувся переможний бій сотні УПА "Полтавці" із військами НКВД. Ворожі втрати - близько 200 вбитим та 80 пораненими.

"Бій з дня 29.12.44 р. коло присілка Кам’янка, село Мелна пов. Рогатин. Дня 29.12.44 р. стійка завважує в ліску від сторони села Корелич ворожу розвідку. Година 8-ма чути з того напрямку стріли. Чот. Семен наказав збірку і відділ стрілецьким рядом відходить в напрямі присілка Кам’янка де кватирувала, решта відділу під командою ком. Максима.

Розвідка донесла що в селі Мелна більшовики зробили заставу від лісу і йдуть в напрямі присілка

Кам’янка. Ком. Максим дає наказ машерувати в напрямі присілка де повинна бути решта відділу “Верховинці”. Зі села Мелна чути стрілянину до Кам’янки підходять більшовики. За донесенням розвідки зі села Корелич більшовики зробили застави від сторони сіл Кореличі, Добряничі і Ферлеїв. Орієнтуючись по стрілах більшовики мусять знаходитися в селах Яглуш, Виспа і Дички. Цим самим ліс став окружений – облава. Гостинець обставлений танками так що перейти не можна. Змінюємо напрям на прис. Митці та на село Кореличі. На краю ліса ком. Максим наказує заняти колову оборону та приготовитися до бою.

Ворог окружив відділ зі всіх сторін і в годині 12-тій почав наступ яром з півночі. По короткім часі мусів ворог припинити наступ котрий по короткій передишці продовжує і підходить до наших становищ від 50-30 мет. більшовики однак втративши свого командира знову припинюють атаку. Бій затягується до вечора. Більшовики підсилюють наступ трьома танками які з віддалі 200-250 м. почали обстрілювати з гарматок і танкових кулеметів наші становища. Залога одного танка готовилась до обстрілювання наших становищ була знищена вогнем нашого кулимета – танк ушкоджено. Два другі танки завернули назад і припинили стрілянину. По якімсь часі танки почали знова наступ але з іншого напрямку. Приготовивши гранати відділ з могутними окликами слава виривається з окруження.

Підчас прориву паде ком. відділу Максим. По лісі більшовики робили ще кілька засідок котрий відділ легко зліквідував і перейшов на другий бік річки Свірж в ліси Бібреччини.

Наші втрати 21 вбитих і 11 ранених між ними ком. Максим і 4-х роєвих.

Втрати ворога, за донесенням розвідки около 200 вбитих і 80 ранених".

Зі звіту про оперативні, політичні, організаційно-мобілізаційні та санітарні справи від 31 грудня до 31 січня 1945 р. ВО "Лисоня".

Довідка.

“Максим” (? – 29.12.1944, біля присілка Кам’янки с. Мелна Рогатинського р-ну Івано-Франківської обл.). Бунчужний сотні “Буйні” (11.1943-05.1944), к-р чоти у сотні “Буйні” (05-07.1944), к-р сотні “Полтавці” (07-12.1944); старший булавний, хорунжий (1.01.1945).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ