Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

29 серпня – «зелений коридор» Путіна і трагедія Іловайська

У серпня 2014 року на Донбасі точилися бої за Іловайськ Донецької області. Українські сили, які переважно складалися із добровольчих батальйонів, потрапили у котел. Спершу просування українських військ було успішним і їм вдалося взяти під свій контроль частину Іловайська. Однак 23—24 серпня у тил українських військових зайшли регулярні російські війська. Відтак іловайське угрупування опинилося в оточенні.

Росія вперше у цій війні не намагалася приховати присутність своїх військових на Донбасі. Через неможливість деблокування українських військових ситуація здавалася безвихідною.

Президент РФ Володимир Путін розіграв спектакль. Не підтверджуючи присутність російської регулярної армії, вночі 29 серпня він звернувся до підконтрольних йому терористів із закликом відкрити так званий «зелений коридор» для оточених українських військових.

Російська сторона повідомила, що вихід має відбутися без зброї. Відтак, вихід з Іловайська двома організованими колонами розпочався 29 серпня о 8:15. Саме під час цього виходу цей «гуманітарний коридор» російські війська та підконтрольні Путіну бойовики накрили щільним вогнем. Фактично, українські військові були підло розстріляні впритул ворогом.

За даними Генпрокуратури України, тоді сили вторгнення військ РФ складалися з дев'яти батальйонно–тактичних груп. Особовий склад налічував 35 тис. осіб. Розпізнавальні знаки з російської військової техніки були зняті, або ж замасковані.

Згідно з оприлюдненою у 2016 році Генеральним прокурором України Юрієм Луценком інформацією, внаслідок підлого обстрілу загинуло 366 військових, ще 429 осіб отримали поранення. Також 300 бійців потрапили у полон. Збройні Сили України втратили техніки та зброї на суму майже 300 млн грн.

За незалежними оцінками за час цих подій 423 українських бійця зникли безвісти.

Є інформація про те, що станом на 18 серпня 2017 року, що ще вісім бійців досі залишаються у полоні ворога.

Іловайська трагедія стала справжнім ударом і змінила хід війни на Донбасі. Українська сторона втратила ініціативу у цьому протистоянні і змушена була перейти від тактики нападу до тактики оборони.

Саме важкі втрати особового складу та добровольців підштовхнули Україну до початку переговорів у Мінську в рамках контактної групи Україна - Росія - ОБСЄ із залученням підконтрольних Кремлю бойовиків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ