Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події  |  Війна з Росією

4 квітня світ відзначає Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки

Починаючи з весни 2014 року, через російську збройну агресію проти України, близько 16 тисяч квадратних кілометрів території Луганської та Донецької областей опинилися забрудненими вибухонебезпечними предметами.
Фото ілюстративне: ДСНС

Російські окупаційні збройні формування активно застосовують цей вид негуманної зброї на значних за масштабами територіях, що призводить до численних випадків загибелі та каліцтва серед цивільного населення, включаючи дітей. Вибухонебезпечні залишки бойових дій та протипіхотні міни, закладені ворогом, перешкоджають налагодженню мирного життя на звільнених територіях. Протипіхотні міни, які залишилися на складах боєприпасів України на окупованих територіях, передусім в Автономній Республіці Крим, Росія передає в руки терористів, що воюють на сході України.

Підрозділи Збройних Сил України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Державної спеціальної служби транспорту щоденно ризикують життям, здійснюючи розмінування. Лише з початку цього року операторами протимінної діяльності на звільнених територіях Донецької та Луганської областей було очищено 453 га території, перевірено більше 65 км автомобільних та залізничних шляхів та виявлено і знищено 8655 вибухонебезпечних предметів.

Водночас, Україна не залишається сам на сам з проблемою розмінування. Наші міжнародні партнери та донори надають матеріальну і технічну допомогу у протимінній діяльності. Передусім це міжнародні організації - НАТО, ОБСЄ, ЄС, ПРООН, ЮНІСЕФ, Червоний Хрест, країни-донори - США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Швеція, Литва, Фінляндія, Нідерланди, Норвегія, Франція, Швейцарія, Словенія, Данія, Японія, Естонія, а також такі компанії як "Halo Trust", "DDG" та "FSD".

Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки - нагода віддати шану всім загиблим від мін в усьому світі, консолідувати зусилля міжнародної спільноти навколо допомоги постраждалим та розчищення територій, а також привернути увагу до необхідності посилення тиску на РФ, спрямованого на припинення бойових дій проти України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ