Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 5 фактів про операцію “Вісла
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

5 фактів про операцію “Вісла”

72 роки тому 1947-го відбулась остаточна зачистка Закерзоння від українського населення. Це був злочин польського комуністичного режиму проти українців.

5 фактів про цю операцію, які ви могли не знати:

  • Вісла не перша депортація українців з етнічних територій, які тепер знаходяться у складі Польщі. Між 1944-м та 1946-м із Закерзоння загалом було переселено близько 482 тисячі українців.
  •  Жертвами операції 1947-го стали від 137 до 150 тисяч українців із 1244 населених пунктів Краківського, Ряшівського і Люблінського воєводств.
  •  Підготовка списків на виселення почалася ще в січні 1947-го, тобто за три місяці до того, як у бою з УПА загинув заступник міністра оборони Польщі комуністичний генерал Кароль Свєрчевський, смерть якого часто називають причиною операції. 
  •  До військової групи, яка відповідала за реалізацію депортації увійшло 17,5 тисяч солдатів. Вони мали найновіші засоби зв'язку і підтримку розвідувальної авіації.
  •  Тих кого військові запідозрювали у співпраці з УПА направляли у концентраційний табір Явожно. Загалом 3936 особи, в тому числі 823 жінки, 27 священиків. Близько 200 бранців загинули внаслідок катувань.

У статті Наталії Кляшторної в останньому номері “Локальної історії” вміщені спогади учасників депортації, зокрема, тих, які пережили пекло Явожно. 

Проект "Локальна Історія".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ