Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутат Польщі, який схвалив операцію «Вісла», уникнув покарання

Прокуратура польського міста Плоцьк припинила провадження у справі висловлювань депутата від опозиційної Польської селянської партії (Polskie Stronnictwo Ludowe – PSL) Пйотра Зґожельського під час квітневої демонстрації перед посольством України у Варшаві. Про це повідомило Польське радіо.

За словами ЗМІ, Зґожельський тоді сказав, що завдяки операції примусового виселення українців «Вісла» поляки почали жити в спокої.

Слідчі з’ясовували, чи дійшло до пропагування тоталітарного устрою. «Причиною рішення про припинення провадження є відсутність ознак заборонених дій. Рішення є остаточним», - повідомив у середу, 4 жовтня, районний прокурор у Плоцьку Норберт Пенхежевський.

Провадження в цій справі було відкрито після клопотання приватної особи, що стосувалося статті Кримінального кодексу Польщі про пропагування тоталітарного устрою держави та підбурювання до ненависті на національному ґрунті, а також статті про публічне схвалення вчинення злочину.

У середині вересня видання «Magazyn Płocki» поінформувало про участь Пйотра Зґожельського у демонстрації перед посольством України, у якій брали участь члени Освітнього центру «Повіслє» (пол. «Powiśle»). Часопис процитував слова Зґожельського: «Та операція (операція «Вісла» - ред.) привела до того, що поляки почали жити нарешті в спокої. Вона закінчила процес геноциду та ворожих дій проти невинного польського населення. Тому Польська селянська партія нині з вами, аби піднімати цю тему».

Тоді Зґожельський у розмові з Польським пресовим агентством (PAP) відмовився коментувати цю справу. «Один раз я вже висловився і більше не буду», - заявив депутат. Він послався на свою заяву для видання «Magazyn Płocki», у якій інформацію щодо цієї справи назвав «хибною».

Депутат PSL пояснив у публікації, що з членами Освітнього центру «Powiśle» він познайомився під час відзначення роковин Волинського злочину. «Вони запросили мене на подію, пов’язану з операцією „Вісла”. Я погодився, бо думаю саме так як сказав під час тієї демонстрації, - що у тій конкретній повоєнній дійсності вона (операція «Вісла» – ред.) завершила знищення польського населення бандами ОУН-УПА. Бандами, для яких українське населення було природним тилом», - сказав він.

Зґожельський відзначив, що він не є антиукраїнцем і підтримує поєднання між польським та українським народами, але, як додав, відносини потрібно будувати на правді.

Нагадаємо, цьогоріч українська громада Польщі відзначила 70 роковини операції «Вісла» – спецакції влади Польської Народної Республіки, у результаті якої з території трьох воєводств з півдня і сходу країни примусово виселили на північ та захід Польщі понад 140 тис. українців – польських громадян. Операцію здійснили силами війська ПНР. За документами, її основною метою було «остаточно вирішити українську проблему в Польщі». До того, у 1944–1946 роках майже півмільйона українців із цих же південно-східних воєводств переселили, а часто просто депортували, в Радянську Україну.

У 1990 році Сенат Польщі засудив операцію «Вісла», а у 2007 році президенти Польщі та України – Лєх Качинський та Віктор Ющенко – у спільній заяві засудили операцію «Вісла», заявивши, що вона суперечила базовим правам людини.

Нагадаємо також, 3 жовтня Польська селянська партія внесла до Сейму законопроект, що, серед іншого, забороняє пропагування ідеології ОУН-УПА у Польщі, а також встановлює кримінальну відповідальність за це. У випадку прийняття цього закону 11 липня буде на державному рівні встановлене як «День пам’яті про поляків, жертви геноциду, вчиненого ОУН-УПА на Східних кресах ІІ Речі Посполитої».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ