Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

60-річчя операції „Вісла” відзначатимуть на Львівщині та у Перемишлі

60-річчя операції „Вісла” відзначатимуть на Львівщині та у Перемишлі — повідомив „Гал-info” голова об’єднання товариств „Закерзонських українців” Володимир Середа. За його словами, 28-29 квітня, коли, власне, і буде річниця трагедії, Товариство українців Польщі проведе низку офіційних заходів у місті Перемишлі, до яких долучаться й низка товариств та об’єднань України. Зокрема, це міжнародна наукова конференція з проблем депортації українців, екуменічна панахида на українському військовому цвинтарі в селі Пікуличах, неподалік Перемишля, панахида у Катедральному соборі УГКЦ в Перемишлі, а також низка виставок, експозиції на тематику, пов’язану із операцією „Вісла”.
 Поряд з тим, як зазначив Володимир Середа, коли відзначали 50-ту річницю операції „Вісла”, Товариство українців Польщі було „наполегливішим у своїх домаганнях” у підготовці до відзначення 60-річчя цієї трагедії.
Низка заходів, приурочених до 60-річчя операції „Вісла”, відбудеться і на Львівщині. Як наголосив Володимир Середа, в обласному бюджеті на 2007 рік на це заклали „в міру достатнє фінансування”. Ще наприкінці минулого року в області створити оргкомітет на чолі з головою ОДА Петром Олійником, головою облради Мирославом Сеником та міським головою Львова Андрієм Садовим, який повинен визначити програму заходів, які пройдуть на Львівщині до трагічної річниці. У рамках відзначення роковин на Львівщині планують провести наукову конференцію, академії у всіх районах та містах області, тематичні заходи в навчальних закладах, а також мають випустити літературу, яка розповідатиме про жахливі для українців події 1947-го року. Також, нагадаємо, 28 квітня, коли, власне, розпочалася операція „Вісла”, минулорічною постановою Львівської обласної ради оголошено днем жалоби на знак скорботи за загиблими під час цієї операції.
Як наголосив Володимир Середа, було б дуже добре, якби 60-ту річницю операції „Вісла” відзначили на тільки на Львівщині, а й на загальноукраїнському рівні.
Нагадаємо, операція „Вісла” – злочинний захід етнічної чистки, здійснений польським комуністичним режимом у 1947-му році проти українського населення на історичних українських землях, що відійшли до Польщі після Другої світової війни. Полягав у примусовій депортації (виселенні) українців з Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ