Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

7 червня викладачі ПТУ Стрия обіцяють перекрити трасу Київ-Чоп

Завтра, 7 червня, викладачі та технічний персонал чотирьох професійно-технічних училищ м. Стрия, що на Львівщині, планують перекрити трасу Київ - Чоп на 614 км. В коментарі для Гал-інфо Лілія Андруневчин, голова профспілки ВПУ № 35 м. Стрия, пояснила, що ця попереджувальна акція вкотре має привернути увагу чиновників Стрия, Львова та України до проблеми фінансування ВПУ.

За словами Лілії Андруневчин,  у міському бюджеті Стрия вже нема коштів на виплату зарплати викладачам, стипендію учням училищ та оплати заборгованості за  комунальні послуги.

«2 червня відбулась нарада за участі мера Стрия Романа Шрамов’ята, заступника голови Львівської ОДА  Юрія Підлісного та інших. На нараді було сказано, що враховуючи те, що на прикінець червня припадає закінчення ІІ кварталу, то із міського бюджету можна виділити 2, 156 млн грн для погашення заборгованості. Однак це рішення можуть прийняти тільки депутати міської ради Стрия на засіданні сесії, яка буде 16 червня. Проте зважаючи на минулу сесію, коли громада вимагала зробити ремонти дахів і покращити зупинки, є мала ймовірність, що це питання буде розглянуто позитивно», - розповіла  Лілія Андруневчин.

«Тому ми завтра, 7 червня,  близько 13:00 плануємо перекрити трасу Київ - Чоп поблизу місцевого пологового будинку. Попередньо, на акції буде від 300-500 людей. Студентів до акції ми не плануємо залучати», - зазначила голова профспілки ВПУ № 35.

За її словами, технічну освіту потрібно рятувати вже і негайно, бо у ПТУ найчастіше навчаються діти із малозабезпечених сімей, чиї батьки не завжди мають змогу оплатити навчання у ВНЗ. Зараз усі масово отримують вищу освіту, а працювати за технічними спеціальностями нема кому.

Також Лілія Андруневчин зазначила, що станом на сьогодні зарплати вчителям та стипендії учням виплачені лише наполовину за квітень. Щодо комунальних послуг, то там заборгованість ще від березня.

«Загалом потреба у фінансуванні чотирьох училищ у Стрию щомісяця становить майже 12, 188 млн грн. Станом на сьогодні профінансовано 2, 41 млн грн, ще понад 9 млн  становить сума недофінансування», - сказала Лілія Андруневчин.

Також жінка зазначила, що близько 43 млн грн становить розмір субвенції для професійних училищ у Львівській області, однак деякі професійні училища фінансуються із обласного бюджету і ще отримують частину субвенції. Відтак, на думку  Лілії Андруневчин, це є неправильно. 

"Ми вимагатимемо перерозподілу тих 19 млн грн, які ще наразі не є розприділені, бо є велика ймовірність, що профтехнічна освіта просто пропаде", - додала голова профспілки ВПУ № 35.

Контакатний тел Лілії Андруневчин: 098 239 00 14 

Нагадаємо, у 2015 році був прийнятий Закон про державний бюджет, який, зокрема, переклав фінансування зарплат вчителям профтех училищ на бюджети міст обласного підпорядкування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ