Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

7 років тому розпочалася антитерористична операція

14 квітня 2014 року указом виконуючого обов'язки президента України Олександра Турчинова було введено у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України (РНБОУ) про проведення антитерористичної операції (АТО). Це стало відповіддю на масове проникнення в східні області країни озброєних російських терористичних угруповань і захопленнями ними органів місцевої влади.
Фото - British Embassy Kyiv.

Тоді загинув один офіцер "Альфи", ще кількох було поранено. 

Перед тим, 7 квітня 2014 року була проголошена "Декларація про суверенітет Донецької народної республіки" на території усієї Донецької області та прийнято звернення до керівництва Російської Федерації з проханням про введення миротворчого контингенту Збройних сил РФ.

12 квітня  російські озброєні загони спецпризначенців захопили міську раду в Артемівську та міський відділок міліції і міської ради у Краматорську та низку менших населених пунктів. Російська диверсійна група захопила Слов’янськ. До вечора терористи захопили прокуратуру, районну адміністрацію і будівлю СБУ і вивісили над ними російські прапори. Частина працівників потрапила в полон.

14 квітня російські терористи захопили Горлівку та Луганськ.

У відповідь на вторгнення диверсійних загонів секретар РНБО і виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов підписав указ про введення в дію рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України». Фактично, оголосив початок антитерористичної операції із залученням Збройних Сил України.

Так, розпочалися бойові дії на Донбасі, так звана активна фаза АТО – збройне протистояння української армії російським окупантам.

Протидія збройній агресії Росії у форматі АТО тривала до лютого 2018 року, коли її було змінено на військову операцію.

Відтоді, за підрахунками Управління Верховного комісара ООН з прав людини, жертвами війни стали від 42 до 44 тисяч осіб, з яких більше 13 тисяч загиблих і більше 30 тисяч поранених. Зокрема, загинули 4150 українських воїнів та щонайменше 3375 цивільних осіб, з яких 148 дітей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ