Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

80% опитаних сихівчан виступає проти пам'ятника на площі перед кінотеатром Довженка

80% опитаних сихівчан виступає проти пам'ятника на площі перед кінотеатром Довженка, - зокрема зазначив в коментарі Гал-інфо начальник управління архітектури й урбаністики ЛМР Юліан Чаплінський.

"Ми не заперечуємо бажання громад Львова по своєму вшановувати пам'ять Героїв Небесної Сотні, але ця площа (перед кінотеатром Довженка, - ред.) проектувалася генеральним планом Сихова як громадський простір, де історія твориться, а не меморіалізується.

І протягом всіх історій-побажань тої групи активістів, які наполягали на цьому місці, містобудівельна рада і інші пропонували вшанувати пам’ять в сакральному просторі біля церкви або в парку Івана Павла ІІ. Для того щоб площа перед кінотеатром все-таки служила громадськості для мультифункційних заходів.

Ми це намагалися толерантно тлумачити цій групі людей.

Натомість вони збирають підписи біля церкви в людей, питають: "Ви проти Небесної сотні? Ні. Ви хочете пам’ятник Небесній сотні?", і потім апелюють тими підписами. Але глибини питання мешканці переважно не знають.

Знову ж таки, наш конкурс це серйозний процес 4-річної давності. Зокрема було проведено соціологічне опитування, що найбільше потребують сихівчани, чого вони найбільше хочуть, там було і про фонтан, і про воду, і про зелень, і про місця відпочинку і так далі. Було також питання "Чи хочете ви пам’ятник?" - 80% людей сказало, що не хочуть.

Проект на облаштування громадського простору на Сихові буде представлений громадськості

Наш конкурс був організований згідно з чинним законодавством, з рішенням виконкому, з журі, із залученням Національної спілки архітекторів. Тому в наших опонентів немає жодних документів, які б надавали їм підставу робити свій конкурс. І тому та робота, взагалі не зрозуміло на підставі чого була зроблена, викликає великі запитання у професіоналів, архітекторів-урбаністів і тому їм не залишається жодного виходу, як тиснути політично. І обласна рада в жодному разі не має права наказувати громаді міста Львова, де і який пам’ятник ставити. Вони можуть рекомендувати проведення якогось конкурсу чи ще щось, свій варіант вшанування, але це не може бути у вигляді зробленого з кимось проекту без завдання, виділеної ділянки, нелегітимного конкурсу і т. д.

Мені дуже шкода, що жертвами всього того стають родити Небесної Сотні, яких просто провокують на якісь конфлікти і роблять їх суб’єктами чи об’єктами політичної гри", - зазначив Юліан Чаплінський.

Львівська обласна рада пропонує побудувати пам'ятник Героям Небесної Сотні перед кінотеатром Довженка

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ