Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

96 школа: керівництво чубиться - освіта страждає

Колишня директорка школи №96-МЖК-1 Галина Михайлик вважає, що проведений конкурс на посаду був незаконним.

Фото: Пресклуб Львів

Ексдиректорка школи №96 Галина Михайлик заявила, що проведений управлінням освіти конкурс на посаду директора був незаконним. Свою участь в даному незаконному конкурсі вона пояснила примусом зі сторони начальника управління освіти Львівської міської ради Андрія Закалюка. 

“Мене змусили до конкурсу, щоб пан Андрій Закалюк вийшов сухий із води. Я мала змиритися і прийняти це, як покарання”, - зазначила Галина Михайлик під час брифінгу, однак не уточнила, як саме Андрій Закалюк змусив її особисто подати документи на конкурс, а згодом прийти і взяти участь в конкурсному відборі. 

Адвокат Андрій Петришин, який представляє інтереси Галини Михайлик, пояснив, чому конкурс можна вважати незаконним, навіть попри відсутність якогось судового рішення.

 “Для того, щоб розуміти, що та чи інша дія є незаконною, треба керуватися здоровим глуздом і самим законом. Закон України “Про повну загальну середню освіту”, стаття 39 частина 2, каже, що конкурс має бути оголошено і проведено до моменту звільнення. У цій ситуації це відбулося після моменту звільнення. А тому ми можемо ствердно зробити висновок, що закон було порушено”, - пояснив Андрій Петришин.

Зауважимо, що звернення до суду, про нібито незаконність проведеного конкурсу, Галина Михайлик подала вже після того, як сама взяла участь в ньому та не перемогла. 

Фото: Пресклуб Львів

Під час брифінгу учасники також неодноразово наголошували на нібито незаконному звільнені Галини Михайлик, однак на уточнююче запитання журналістів щодо обставин звільнення вона повідомила, що була звільнена у зв'язку з непродовженням контракту, хоча, на її думку, для цього не було ніяких аргументацій.

Водночас Андрій Закалюк у коментарі для журналістів пояснив, що дійсно у цій ситуації термін “звільнення” є некоректним, адже йдеться саме про завершення контракту у визначений день. Що також підтвердила директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич.

 “На мою думку, кожна людина, яка підписує строковий трудовий договір, контракт, який має в собі визначений певний строк, повинна розуміти, що цей строк закінчується і в роботодавця немає обов'язку його продовжувати. В цьому випадку також контракт припинився у визначену дату. Відповідно - це строковий трудовий договір і дата завершення цього договору була передбачена в ньому”, - зазначила пані Гелена.

Серед основних аргументів непродовження договору Андрій Закалюк раніше зазначав такі, як: здійснення закупівель без проведення тендерів та проведення щонайменше двох закупівель без отримання попереднього погодження на предмет доцільності таких витрат у період воєнного стану.

Окрім цього, пані Галина працевлаштувала на роботу у школі маму та преміювала її без попередження про це відділу чи управління освіти, що є конфліктом інтересів і порушенням закону. У коментарі для журналістів, Андрій Закалюк зазначив, що управління скерувало відповідні листи до НАЗК, де відбуватиметься розслідування цього питання. 

Фото: Пресклуб Львів

“Пані Галині Михайлик були озвучені всі зауваження, через які їй не продовжується контракт. Пізніше пані Галина прийшла до свого колективу, до батьків і сказала, що таких зауважень немає… Згодом, пані Галина Михайлик у місячний термін не подала жодної скарги і жодного позову в суд про те, що її якимись чином незаконно звільняли”, - пояснив Андрій Закалюк. 

Зрештою після припинення трудового договору, колишня директорка могла і взяла участь у конкурсі на посаду директора школи №96, який відбувся 8 березня 2024 року. За результатами оцінок двох етапів конкурсу, першість здобула Ярина Нечепурна, яку вже 15 березня, відповідно до наказу міського управління освіти, призначили директоркою. Натомість Галина Михайлик залишається на посаді заступниці директора, відповідно до заяви, яку вона самостійно написала ще після завершення попереднього трудового договору.
   
Додамо, що під час брифінгу 10 квітня вчителі і батьки школи №96, які не згодні з призначенням нової директорки, анонсували перекриття траси Київ-Чоп. Такими є їхні плани навіть попри те, що за перекриття дороги і у мирний, і у військовий час є передбачена кримінальна відповідальність. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ