Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

96-річному "бухгалтеру Освенціма" відмовили у помилуванні

Німецька прокуратура відмовилася задовольнити клопотання про помилування, яке подав колишній есесівець Оскар Ґренінґ, - DW.

Прокуратура німецького міста Люнебурга (федеральна земля Нижня Саксонія) у середу, 17 січня, відхилила клопотання про помилування, подане колишній есесівцем, "бухгалтером Освенціма" Оскаром Ґренінґом(Oskar Gröning), який раніше був засуджений до чотирьох років позбавлення волі.

Представниця прокуратури Люнебурга не повідомила причин відмови у помилуванні 96-річного чоловіка з посиланням на необхідність дотримуватися службової таємниці. Вона пояснила, що, згідно із законодавством землі Нижня Саксонія, Ґренінґ тепер має право оскаржити відмову у помилуванні у земельному міністерстві юстиції. "Якщо його стан здоров'я зміниться, він може у будь-який момент подати нове клопотання (про помилування - Ред.)", - зауважила представниця прокуратури Люнебурга Вібке Бетке (Wiebke Bethke).

За виконання покарання Ґренінґу відповідальна прокуратура Ганновера. Утім, поки що залишається невідомим, коли вона має намір надіслати повістку про початок відбування покарання засудженим чоловіком.

Колишнього есесівця Ґренінґа засудили 2015 року в Люнебурзі до чотирьох років позбавлення волі за причетність до убивств понад 300 тисяч людей у концтаборі "Освенцім", хоча він безпосередньо не брав участі у жодному вбивстві. Під час суду Ґренінґ визнав, що розпоряджався фінансами та цінними речами депортованих євреїв у "Освенцімі". Суд тоді визнав це внеском у функціонування націонал-соціалістичного механізму масових убивств.

Ґренінґ оскаржив свій вирок, посилаючись на поганий стан здоров’я. Проте наприкінці грудня 2017 року Конституційний суд Німеччини відхилив скаргу Ґренінґа та постановив, що він має відбувати покарання у в’язниці. У листопаді 2016 року Верховний суд Німеччини також підтвердив законність покарання для Оскара Ґренінґа.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ